După 50 de ani, Citizen Kane nu mai e „cel mai bun film”

de Cristina Grigore în 2 Aug 2012
După 50 de ani, Citizen Kane nu mai e „cel mai bun film”

Un sondaj efectuat la fiecare zece ani de revista Institutului Britanic de Film, Sight & Sound, a acordat de această dată titlul de „cel mai bun film din toate timpurile” peliculei lui Alfred Hitchcock, Vertigo (1958). Lider în topul celor peste 800 de critici, distribuitori, scenarişti şi teoreticieni ai lumii filmului a fost, din 1962 încoace, apreciatul Citizen Kane al lui Orson Welles.

Locul trei în clasament i-a revenit lui Tokyo Story, al cineastului japonez Yasujiro Ozu, în vreme ce La Règle du jeu şi Sunrise: A Song of Two Humans au încheiat prima jumătate a acestuia.

Filmul lui Stanley Kubrick, 2001: A Space Odyssey,  cel al lui John Ford din 1956, western-ul The Searchers şi al lui Fellini, s-au aflat, de asemenea, în primele zece poziţii.

Participanţii la sondaj au fost invitaţi să numească „cel mai bun film” după propriile criterii – fie după importanţa acestuia în istoria filmului, fie după performanţele estetice sau impactul acestora, fie după propria lor viziune asupra cinematografiei.

„Rezultatul acestui top reflectă modificările ivite în cultura criticii de film”, a spus Nick James, redactorul-şef al publicaţiei Sight & Sound.

„Noua lume a pasionaţilor de cinema pare că nu mai este la fel de atrasă de pelicule ce ţintesc să devină mari opere de artă, precum Citizen Kane, şi care utilizează întreg arsenalul de efecte pentru a transmite un mesaj remarcabil, ci este mai degrabă atrasă de lucrări ce  au pentru critic o semnificaţie personală”, a continuat acesta.

„Vertigo este filmul preferat al criticilor pentru că este un film ce simulează visul, imaginarul, despre oameni care nu ştiu cu exactitate cine sunt, dar sunt ocupaţi să-şi refacă identităţile, ale lor şi ale altora, pentru a se mula pe un ideal cinematografic asemănător ideii de suflet pereche”, a mai spus James.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 2 august 2012 10:13
Din cate stiu eu, Orson Welles a regizat Citizen Kane. Pt un site ca cinemagia, o asemenea greseala ii face de rusine.
the_eye pe 2 august 2012 12:32
Dar, draga, nici macar nu au gresit. Au scris : , mai citeste o data.
Han_Solo pe 2 august 2012 15:24
Draga the_eye, la ora cand am scris eu comentul era altceva. S-a reparat greseala pana ai intrat tu pe site asa ca shhh.
Bayard pe 2 august 2012 11:43
Uof, practic, nu am vazut 4 din primele 5 filme.... cred ca ar trebui sa-mi sterg contul cinemagia de rusine. (nici sa vreau nu cred ca pot gasi pe cele 2 non-americane sa le vad)
julzcat pe 2 august 2012 12:24
Daca te referi la Tokyo story incearca sa cauti "Tokyo monogatari" eu asa l-am gasit. Pentru "La Règle du jeu" incearca "The rules of the game".
StevieGG08 pe 2 august 2012 12:41
eu unul as fi inclus si Stalker de Andrei Trakovsky.
Dawon pe 2 august 2012 14:59
Stalker e pe pozitia 29. Andrei Rublev pe 26, Mirror pe 19.
zeno.marin pe 2 august 2012 15:25
Scuze, dar un asemenea top de genul "cel mai bun film" e nu doar absurd si stupid ci chiar o blasfemie, o ofensa adusa cinematografiei in sine. Azi maine facem clasamente gen 1. "Cina cea de Taina" dupa doua saptamani consecutive ramane pe prima pozitie, 2. "Monalisa" - urca 4 locuri de pe locul 5 etc.

Stiti ce?...Hai sa facem un top al topurilor, ce ziceti?...

Crist11 pe 2 august 2012 16:02
Un sfat pentru iubitorii de filme sau pentru nostalgici, mai sus sunt 3 filme superbe, simple şi demenţiale, uitaţi-vă la ele.
calin88 pe 2 august 2012 23:00
Topuri de genul asta care in care daca filmul nu are 1476 de ani vechime nu e capodopera. am vizionat si eu o parte din ele, iubesc filmele in general, dar sunt si umflate cu pompa la greu, mergand pe ideea ca ce e foarte vechi e si bun, la filme pana la urma, fiecare cu gusturile lui, dar in general ce recomanda criticii incerc sa trec cu vederea
alex_il_fenomeno pe 17 august 2012 22:39
le-am urmarit , si chiar merita toate urmarite !
lili22 pe 16 iunie 2013 21:36
Uite ca in topul meu personal conduce Tarkovski cu Calauza.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells