« Înapoi la pagina festivalului

Dragostea la senectute deschide Berlinala

de Ştefan Dobroiu in 12 Feb 2010
Dragostea la senectute deschide Berlinala

Primul film din competiţia festivalului de la Berlin a avut proiecţia de presă ieri într-o sală atât de ticsită de jurnalişti, încât imediat a fost deschisă o alta pentru a găzdui şuvoiul neaşteptat de... badge-uri. În deschidere am văzut Apart Together/Tuan Yuan, noul film al lui Quanan Wang, regizorul laureat cu Ursul de Aur în 2007 pentru Nunta lui Tuya.

De această dată Wang lasă stepele Asiei în pace şi ne aruncă în mijlocul unui gălăgios Shanghai pentru a ne spune povestea surprinzător de tăcută a unei iubiri rupte. În anul 1949, războiul civil chinez, care a dus la instaurarea la putere a comuniştilor, distruge vieţile a doi iubiţi. Pentru că lupta împotriva comuniştilor, Lui Yansheng (Ling Feng) trebuie să fugă în Taiwan şi s-o lase în urmă pe mult-iubita lui Qiao Yu'e (Lisa Lu), însărcinată cu primul lor copil. Relaţiile tensionate dintre China şi Taiwan întrep orice contact între cei doi, bărbatul neputându-se reîntoarce decât în primii ani ai mileniului trei. Bineînţeles, Qiao Yu'e este acum recăsătorită (şi nu doar recăsătorită, ci cu o nuntă de aur în spate), are alţi copii şi nepoţi, iar propunerea de-acum şubredului Lui Yansheng de a pleca amândoi în Taiwan aruncă în aer, prin doar puterea cuvintelor rostite, o jumătate de secol de existenţă.

Wang se joacă frumos cu sensurile şi aşteptarea, iar spectatorul rămâne uimit în faţa minunatei vremelnicii de pe ecran: o jumătate de secol de luptă, greutăţi şi mici bucurii dispare în neant, într-o luptă a datoriei cu o minusculă şansă la fericire. La un moment dat, întrebată de familie cum poate să şteargă cu buretele atâtea decenii, Qiao Yu'e mărturiseşte aproape jenată că viaţa ei a fost distrusă de plecarea lui Lui Yansheng şi că reîntoarcerea lui aduce fiorii unui crâmpei de fericire la care până atunci doar visase printre corvoadele zilnice ale întreţinerii unei atât de mari familii.

Dar figura cea mai tragică a acestui film surprinzător de comic, în stilul său molcom, nu sunt foştii iubiţi, ci actualul soţ al lui Qiao Yu'e, Lu Shanming (Xu Caigen), care, în faţa perspectivei de a-şi pierde soţia şi de a înfrunta bătrâneţile de unul singur, are o reacţie de o emoţionantă generozitate, acceptând într-una din scenele cele mai amuzante să se căsătorească legal cu aceasta numai pentru a divorţa câteva minute mai târziu.

Excelente interpretările actorilor veterani din filmul lui Wang, Lisa Lu, Ling Feng şi Xu Caigen reuşind, la peste 75 de ani, să ţină în spate această emoţionantă poveste cu cadre lungi şi conversaţii în care declaraţiile importante se fac în cuvinte simple, aproape şoptite. Mari şanse la un premiu de interpretare pentru cei trei.

Imagini

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells