Downton Abbey, la TV

de Ştefan Dobroiu în 11 Sep 2014
Din 15 septembrie, celebrul serial britanic va fi difuzat de Euforia TV

Euforia TV începe difuzarea serialului Downton Abbey, una dintre cele mai cunoscute, iubite şi urmărite producţii de televiziune din istoria Marii Britanii. Nu este moment mai potrivit să vorbim din nou despre serial, mai ales că al cincilea sezon va începe difuzarea în Anglia, pe canalul ITV, din 21 septembrie.

Poate că o perioadă de vreme Downton Abbey a fost o plăcere doar a publicului britanic, dar, după ce mega-hitul financiar Răzbunătorii/The Avengers l-a menţionat nu o dată, ci de două ori, oameni din lumea întreagă s-au cufundat în melodramatica lume creată de Julian Fellowes. Până la urmă Downton Abbey se poate lăuda cu titlul de cea mai lăudată producţie britanică de epocă din ultimele trei decenii, o recomandare mai mult decât atractivă.

Acţiunea are loc în mare parte pe domeniul titular, aflat în posesia înstăritei familii Crawley, membră de seamă în înalta societate britanică. Julian Fellowes aduce pe ecran un melanj inspirat de dramă, umor, istorie, dar şi comentariu social, căci în centrul atenţiei se află atât cei "de sus", membrii familiei Crawley, cât şi cei "de jos", adică servitorii domeniului, de la cea mai simplă ajutoare din bucătărie până la scorţosul majordom Carson (Jim Carter). Problemele fiecărui grup şi modul în care interacţionează formează coloana vertebrală a serialului, protagoniştii fiind afectaţi de evenimente petrecute în realitatea istorică a timpului, evenimente ce vor schimba o dată pentru totdeauna stilul de viaţă al nobilimii britanice.

Totul începe cu scufundarea Titanicului în 1912. Cum la bordul transatlanticului se afla şi moştenitorul domeniului, liderul familiei Robert Crawley (Hugh Bonneville) este forţat de lege să caute următorul succesor la moştenirea giganticului domeniu. Acesta este Matthew Crawley (Dan Stevens), un tânăr avocat de condiţie medie (în comparaţie cu restul familiei) care este iniţial considerat un intrus la Downton Abbey. Evoluţia personajului va fi una dintre cele mai interesante din ultimul deceniu de producţii de televiziune britanice.

Orice serial este ţinut în picioare de personajele sale şi de relaţiile dintre ele, iar aici producătorii serialului au ales o carte câştigătoare pentru că Downton Abbey, fără să exagereze prea mult, creează o reţea de interese complexă, reuşind să ofere un portret captivant al înaltei societăţi britanice din primele decenii ale secolului trecut. Familia Crawley va fi afectată de scandaluri financiare, de epidemii de gripă, de Primul Război Mondial, dar şi de conflictele inerente în sânul unei familii bogate şi conştiente că ordinea socială, neschimbată de sute de ani, începe să se clatine în Europa o dată cu executarea familiei ţarului în Rusia şi tot mai desele răzmeriţe din Irlanda. De fapt serialul este cu atât mai convingător din punct de vedere psihologic cu cât toţi protagoniştii trebuie să se adapteze, cu diverse sacrificii, la o nouă ordine a lucrurilor.

O idee prea melodramatic (unii critici l-au etichetat drept "telenovelă"), Downton Abbey mai păcătuieşte şi din cauza unor decizii surprinzătoare ale scenariştilor, care îşi ucid personajele sau aduc pe ecran secvenţe prea violente (un viol din sezonul patru a provocat un adevărat scandal în Marea Britanie) din dorinţa de a ţine sus ştacheta tensiunii, a emoţiei şi a răsturnărilor de situaţie.

Iniţial un fenomen local, Downton Abbey s-a transformat într-unul global. Media de audienţă pentru primul sezon a fost de 9,7 milioane de telespectatori în Marea Britanie, ea crescând la 11,7 milioane pentru sezoanele doi şi trei şi la 13,2 milioane pentru sezonul patru. Dacă la începutul serialului singura actriţă cunoscută global era Maggie Smith, în rolul matusalemicei, sarcasticei şi atât de practicei contese Crawley, ceilalţi actori şi-au văzut catapultate carierele, ajungând să apară în filme aşteptate de la Hollywood. Hugh Bonneville a avut un rol important în The Monuments Men, Michelle Dockery, interpreta fiicei mai mari a familiei, Mary, a avut rolul principal feminin în filmul de acţiune cu Liam Neeson Non-Stop, în timp ce Jessica Brown Findlay (fiica cea mică, Sybil), a fost pe afişul lui Winter's Tale, iar Lily James (zburdalnica verişoară Rose) va fi Cenuşăreasa în ecranizarea lui Kenneth Branagh Cinderella, aşteptată pe 13 martie 2015.

Recent, serialul a apărut într-o mulţime de publicaţii de pe glob după ce într-o fotografie de promovare a sezonului cinci a fost descoperită o sticlă de plastic uitată în fundal. Fotografia a devenit virală pe internet, iar reacţia distribuţiei a fost pe măsura stilului ireproşabil al familiei Crawley: 15 dintre membrii cei mai importanţi ai echipei Downton Abbey au apărut într-o fotografie de grup ţinând în mână sticle de plastic. Publicată pe contul de Instagram al serialului, fotografia era însoţită de un link la website-ul WaterAid, organizaţia care furnizează apă potabilă în regiuni unde aceasta nu este disponibilă. O reacţie nu doar amuzantă, ci şi constructivă!

Exploreaza subiecte similare:

Downton Abbey

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Rose pe 11 septembrie 2014 12:01
Serialul pare interesant. Păcat că ora de difuzare va fi 23:00. Poate postul Euphoria va lua în calcul că, pentru a avea o audiență mai mare, ar trebui difuzat ceva mai devreme-măcar pe la 21.00. Să-l poată viziona și cei care a doua zi trebuie să meargă la serviciu dimineața devreme.
SERGIULICA2005 pe 18 septembrie 2014 18:58
Fiecare episod se difuzeaza si in reluare, de la ora 15.00, martea. Nu stiu daca va ajuta la ceva informatia.
WeroP_Yume29 pe 20 septembrie 2014 16:46
da ai dreptate rose ^_^

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells