Două filme Aristoteles, la Astra Film Festival 2014

Mohamed Tomescu şi Brick in the Wall, selectate în competiţiile Astra

Mohamed Tomescu şi Brick in the Wall, două dintre filmele produse de Aristoteles Workshop, atelierul internaţional de film documentar organizat de Dan Nuţu, au fost selectate în Competiţia oficială (secţiunea Student), respectiv Made in Romania a Astra Film Festival, care va avea loc în perioada 6-12 octombrie 2014, la Sibiu.

Mohamed Tomescu spune în aproximativ 25 de minute povestea unui băiat sirian, artist hip-hop, care trăieşte într-un sat din Bucovina, departe de problemele din Siria, dar, emoţional, şi de tatăl său. Brick in the Wall prezintă cazul unei case a cărei construcţie a început acum 30 de ani şi nu se ştie când sau dacă va fi terminată vreodată.

În acest moment se desfăşoară cea de-a noua ediţie a Aristoteles Workshop, atelierul internaţional de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanţi cu experienţă prealabilă în film - un regizor, un operator şi un editor - ei au la dispoziţie o lună pentru a învăţa şi a realiza propriul documentar.

Premiul ediţiei de anul acesta este de 2000 de euro, acordat de Compania Farmexim echipei câştigătoare. Farmexim a susţinut atelierul şi anul trecut, după ce în perioada 2008-2011 premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Susţinut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de iStyle. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Atât tutorii, experţii, cât şi invitaţii de prestigiu din industria filmului pe care Aristoteles Workshop i-a avut până acum sunt de părere că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenţii nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.

Mohamed Tomescu, sirianul din Vama
Mohamed Tomescu (foto) a fost realizat de o echipă formată din regizorul Olesya Bortnyak (Ucraina), imaginea - Norbert Fodor (România), montajul - Răzvan Ilinca (România).

Filmul este povestea inedită a lui Mohamed Tomescu, un tânăr pasionat de muzică şi care încearcă să-şi răspundă la întrebări despre propria identitate. Tatăl lui este sirian, mama, româncă. Divorţaţi. Mohamed este văzut de comunitatea în care trăieşte ca fiind băiatul sirian care locuieşte în satul Vama. El vrea să îşi schimbe numele şi să uite de Siria, dar nu ştie cum să-i spună asta tatălui său. Dorinţa lui va face ca relaţia, deja rece, pe care o are cu tatăl său să devină şi mai fragilă. Documentarul a fost realizat în contextul în care, de mai bine de doi ani, conflictul din Siria continua să crească în intensitate.

Coloana sonoră a filmului Mohamed Tomescu este semnată de însuşi personajul Mohamed Tomescu.

Brick in the Wall - Cel mai bun documentar AW, ediţia 2013
Brick in the Wall (23 min.) a primit şi premiul pentru cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop, ediţia 2013. Filmul a fost realizat de o echipă mixtă: regizor - Grzegorz Brzozowski (Polonia), imaginea - Ioana Turcan (România), montajul - Iulia Matei (România).

Scurtmetrajul redă o bucată din viaţa unui cuplu de oameni în vârstă şi a fiului lor. Ei caută să finalizeze construcţia unei case mai mari decât putinţele lor. Tinerii documentarişti au surprins încercarea acestei familii de a trăi o viaţă normală, în umbra acestui vis care pare de neîmplinit. Zădărnicia muncii lor porneşte de la o superstiţie, de la o teamă că viaţa s-ar stinge odată cu încheierea acestei lucrări.

Citește și

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells