Documentarul despre o bătrână de 94 de ani care se căsătoreşte - premiat

5 Mai 2009
Documentarul despre o bătrână de 94 de ani care se căsătoreşte - premiat

Filmul "Humoresca", în regia Dianei Deleanu, a primit Menţiune Specială la cea de-a 7-a ediţie a Hull International Short Film Festival, care s-a desfăşurat în perioada 21-26 aprilie la Hull, Marea Britanie.  
"Humoresca" este un scurtmetraj de satiră politică. A fost realizat pe capitole, în maniera filmului mut. Filmul Televiziunii Etalon prezintă povestea Mariei, o bătrână de 94 de ani care a muncit toată viaţa la C.A.P.. Ea a trăit după un cod moral stabilit de părinţii şi străbunii ei, încercând să aplice de-a lungul vieţii regulile morale în care munca era fundamentală. Înaintea morţii ea îşi dă seama că totul a fost în zadar şi, pentru a nu rămâne fără banii de înmormântare, beneficiază de prevederile Legii 396 din 2006 care acordă sprijin financiar pentru constituirea familiei.

Premiul pentru Best International & UK la scurtmetraj a fost sponsorizat de Universitatea Hull. În cele 6 zile de film s-au putut vedea unele dintre cele mai bune scurtmetraje din întreaga lume. "Humoresque" a fost singura producţie românească selectată în competiţie. Iată motivaţia juriului pentru distincţia acordată: "Filmul are o abordare originală, are o interesantă fuziune de stiluri şi de teme, este relevant şi expresiv în contextul istorico-politic contemporan." În timpul celor 6 zile de festival s-au desfăşurat seminarii, au avut loc evenimente cinematografice şi retrospective JOHN SMITH şi DAVID FIRTH.  (http://www.hullfilm.org/)

Diana Deleanu a mai fost selectată anul acesta la două festivaluri internaţionale de film documentar: International  Film Festival Event - The worlds best documentary films, care s-a desfăşurat în perioada 2-5 aprilie la Stockholm şi The Montréal Human Rights Film Festival (MHFF) Montréal, Quebec, Canada.

"Humoresca" a mai reprezentat România la: IDFA Amsterdam, Con-Can Film Festival - Tokyo/Japonia, International Documentary Film Festival "Flahertiana" - Russia, South-East European Film Festival, LOS ANGELES/SUA, Krakow Film Festival - Polonia, Monaco Television Film Festival etc.
Diana Deleanu lucrează în prezent la lungmetrajul "Restituiri", un film care prezintă trei poveşti cu personaje care s-au raportat diferit la perioada comunistă şi care trăiesc acum drama bătrâneţii şi a efemerului.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Octavian Brânzei pe 5 mai 2009 16:59
Interesant! Parcă e o prezentare făcută în PowerPoin cu slide-uri amestecate - fotografii, texte şi imagini în mişcare - pe un fundal sonor ce include şi un comentariu.

Din aceeaşi familie cu scurt metrajele lui Igor Cobileanski.

Cred că îşi merită premiul.

Catalina T. pe 6 mai 2009 20:37
Impresionant si emotionant pana la lacrimi. Cati batrani ca acestia nu sunt prin tara romaneasca !
Catalin.N pe 21 mai 2009 00:33
Mi se strange inima in piept cand vad asemenea lucruri ,batraneilor sa le dea Dumnezeu sanatate,cat despre cei ce ne conduc ce pot sa spun decat ca suntem in 2009 si majoritatea oamenilor ce traiesc la sate se afla in aceste conditii disperate.SA VA FIE RUSINE!
andra.racoski pe 7 iunie 2009 14:14
Excelent!
Superb si extem de trist, dar atat de adevarat.
Cadre simple si expresive, muzica adecvata si relevanta pentru mesajul filmului care vine parca in filme inceputului de secol 20.
Dupa parerea mea este unul din cele mai importante scurtmetraje romanesti de dupa Revolutie.
Filmul e foarte premiat international si popular in festivaluri.
Vocea Dianei este inca un element important. Ironia, dar in acelasi timp timbrul maresc emotia si sensibilitatea filmului.

mircea_nichitus pe 7 iunie 2009 18:19
Senzational film!
Povestea celor doi batrani din Romania este atat de suava si de trista incat te poate distruge sufleteste daca nu cunosti realitatile de acolo.
Din punct de vedera cinematografic este foarte bine realizat, din cadre statice care arata eternitatea saraciei si a nedrepatilor pentru oamenii de rand, dar care se pot salva prin povesti de iubire...
E o poveste foarte frumoasa despre ROMANIA.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells