Distribuție hollywoodiană în competiția pentru Palme d’Or 2017, într-un an dominat de filme europene

de Gloria Sauciuc în 15 Apr 2017
Principala secțiune competițională numără anul acesta un dublu deținător de Palme d’Or, Michael Haneke, al cărui film, Happy End (2017), va fi adus în România de Independența Film

Joi, cel mai important festival de film al lumii, Cannes Film Festival, aflat la ediție aniversară, anunța filmele selecționate anul acesta în principalele secțiuni competiționale dar și producțiile ce vor rula în afara competiției. România nu va concura anul acesta pentru prestigiosul Palme dOr, dar este reprezentată de Ruxandra Ghițescu, selecționată cu proiectul Otto Barbarul în L'Atelier de la Cinéfondation.

Principala secțiune competițională numără anul acesta un dublu deținător de Palme d’Or - este vorba despre Michael Haneke - al cărui film, Happy End (2017), va fi adus în România de Independența Film. Instantaneu al unei familii europene burgheze, filmul va fi un comentariu legat de ignoranța față de lumea în care această familie trăiește, iar refugiații din jur sunt doar un aspect al poveștii. Ca motto al filmului: „Totul în jurul nostru, lumea, cu noi la mijloc,... orbi”. Michael Haneke câștiga Palme d’Or în 2009 și 2012 iar anul acesta concurează pentru Palme d’Or a șaptea oară.

Competiția de anul acesta include șase regizori cu filme anterior premiate la Cannes. Trei femei vor lupta anul acesta pentru prestigiosul premiu. Cu patru francezi (Michel Hazanavicius, François Ozon, Jacques Doillon și Robin Campillo), un austriac (Michael Haneke), un german (Fatih Akin), un grec (Yorgos Lanthimos), un maghiar (Kornél Mundruczó), un rus (Andrey Zvyagintsev), un regizor scoțian (Lynne Ramsay) și un ucrainean (Sergei Loznitsa), Europa conduce selecția din acest an, cu 11 filme în cursa pentru Palme d’Or, al doilea cel mai râvnit premiu din lume după Oscar.

Statele Unite vor aduce patru filme (semnate de către Sofia Coppola, Todd Haynes, Noah Baumbach și de frații Ben și Joshua Safdie), în timp ce Asia numără trei filme cu șanse la marele premiu (cel al regizoarei Naomi Kawase din Japonia, plus filmele regizorilor Sang-soo Hong și Joon-ho Bong din Coreea de Sud).

Les Fantomes d’Ismael, semnat de către Arnaud Desplechin, va deschide cea de-a 70-a ediție a Festivalului de la Cannes, miercuri 17 mai. Filmul, ce va fi prezentat în afara competiției, îi are în distribuție pe Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg și Louis Garrel. Filmul îl are în centru pe Ismael Vuillard, regizor. Acesta urmează să filmeze un lungmetraj despre Ivan, un diplomat neortodox, inspirat de fratele său. Împreună cu Bloom, socrul și mentorul său, Ismael este marcat de moartea Carlottei, cu douăzeci de ani în urmă; a luat-o de la capăt cu Sylvia, care este acum viața lui. Apoi Carlotta se întoarce din morți... Iar Sylvia pleacă. Ismael o respinge pe Carlotta. Înnebunit de aceste schimbări de situație, abandonează producția filmului și se retragere în casa lui din Roubaix, unde va trăi printre fantome. Arnaud Desplechin revine la Cannes după șase filme prezentate deja în Festival: La sentinelle, Comment je me suis dispute..., Esther Kahn, Un conte de Noel, Jimmy P. și Trois souvenirs de ma jeunesse.

Yorgos Lanthimos din Grecia aduce la Cannes o distribuție hollywoodiană cu filmul The Killing of a Sacred Deer. Această dramă psihologică este un nou parteneriat între regizor și actorul Colin Farrell. Nicole Kidman este în rolul principal (vezi colaj foto), alăturându-i-se Alicia Silverstone, împreun cu Raffey Cassidy și Bill Camp (din seria Bourne și din 12 Years a Slave). Farrell îl joacă pe Steven, un chirurg carismatic forțat să facă un sacrificiu atunci când un adolescent devenit protejatul său (Barry Keoghan) începe să se comporte deviant. Kidman joacă rolul soției lui Farrell. Silverstone joacă rolul mamei băiatului. Lanthimos și colaboratorul său, Efthymis Filippou, au semnat împreună scenariul.

Actrița Diane Kruger (vezi colaj foto) a fost cooptată în producția lui Fatih Akin, Aus dem Nichts (In the Fade), acum în cursa pentru Palme d’Or. Filmul este prima producție în care actrița joacă vorbind limba maternă (germana). Plasat în comunitatea turcilor din Germania, acest thriller contemporan este despre răzbunare. Cu un scenariu semnat de către Akin și de către regizorul-scenarist Hark Bohm (North Sea is Dead Sea, Yasemin), filmul se derulează în jurul unui atentat cu bombă, după care o femeie se răzbună în numele familiei sale. Scenele tipice de acțiune (explozii, mașini de intervenție cu girofar) au fost filmate noaptea în celebrul district roșu St. Pauli, cu pompieri pe post de figuranți. Deoarece poliția și pompierii nu au acceptat o deflagrație reală în cartier, echipa de filmare a folosit efecte speciale, scria presa internațională la momentul filmărilor. Este o producție franco-germană, cu un parteneriat între Bombero International, casa de producție a lui Akin, și Warner Bros Film Productions din Germania.

Michel Hazanavicius (Oscar pentru filmul The Artist, 2011) vine la Cannes cu un film despre Jean-Luc Godard, Redoubtable. În timpul producției unuia dintre filmele sale, regizorul francez Jean-Luc Godard se îndrăgostește de actrița de 17 ani Anne Wiazemsky și o va lua, mai târziu, de soție (vezi colaj foto).

Sergei Loznitsa, din Ucraina, va prezenta în competiție filmul A Gentle Creature, cu imaginea semnată de directorul de imagine român Oleg Mutu. O femeie trăiește singură la marginea unui sătuc din Rusia. Într-o zi, primește înapoi un pachet pe care îl trimisese soțului ei aflat la închisoare. În șoc și neștiind ce să creadă, femeia călătorește la închisoarea aflată într-o zonă izolată, în căutarea unei explicații. Așa începe povestea unei lupte contra unei fortărețe impenetrabile, sistemul penitenciar, locul unde forțele răului din lume sunt cel mai active. Înfruntând violența și umilința, protagonista începe o luptă pentru dreptate.

Iată filmele din principala secțiune competițională anunțate până în acest moment. Revenim cu detalii despre filmele ce concurează pentru premiul Un Certain Regard.

Selecția oficială:

Arnaud Desplechin - Les Fantômes D’ismaël, în afara competiției, filmul de deschidere

Cursa pentru Palme d'Or
Fatih Akin - Aus Dem Nichts (In The Fade)
Noah Baumbach - The Meyerowitz Stories (New And Selected)
Bong Joon-Ho - Okja
Robin Campillo - 120 Battements Par Minute
Sofia Coppola - The Beguiled
Jacques Doillon - Rodin
Michael Haneke - Happy End
Todd Haynes - Wonderstruck
Michel Hazanavicius - Le Redoutable
Hong Sangsoo - Geu-Hu (The Day After)
Naomi Kawase – Hikari (Radiance)
Yorgos Lanthimos - The Killing Of A Sacred Deer
Sergei Loznitsa - A Gentle Creature
Kornél Mundruczó - Jupiter’s Moon
François Ozon - L’amant Double
Lynne Ramsay - You Were Never Really Here
Benny Safdie/Josh Safdie - Good Time
Andrey Zvyagintsev – Nelyubov (Loveless)


Exploreaza subiecte similare:

festiva:cannes 2017, Michael Haneke, Ruxandra Ghiţescu, Michel Hazanavicius, François Ozon, Jacques Doillon, Robin Campillo, Fatih Akin, Yorgos Lanthimos, Kornél Mundruczó, Andrey Zvyagintsev, Lynne Ramsay, Sergei Loznitsa, Sofia Coppola, Todd Haynes, Noah Baumbach, Joshua Safdie, Sang-soo Hong, Joon-ho Bong, Jean-Luc Godard, The Killing of a Sacred Deer , Nicole Kidman, Colin Farrell, Arnaud Desplechin, Alicia Silverstone, Diane Kruger, Oleg Mutu, Naomi Kawase, Raffey Cassidy, Bill Camp, Efthymis Filippou, Louis Garrel, Marion Cotillard, Mathieu Amalric, Charlotte Gainsbourg, The Artist

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells