Deadpool, demenţă totală

de Ştefan Dobroiu în 9 Feb 2016
În ciuda mizei casnice, premiera reuşeşte să distreze din plin

Oricât de deconcertant ar fi faptul că unica miză a lui Deadpool în filmul său este să-şi repare faţa, premiera de vineri chiar are cu ce să-şi entuziasmeze publicul: supereroul cu cea mai mare gură o deschide larg şi din ea ies câteva glume care ar trebui să facă de ruşine (sau, după caz, să roşească) numeroase comedii de la Hollywood. Ireverenţios, adesea obscen şi mai violent decât te-ai putea aştepta, filmul nerecomandat sub 15 ani ("Wait until you get a load of me", iată mesajul ambiguu de pe unul din postere) o să te amuze cu siguranţă, fără a reuşi să devină mai mult decât divertisment lejer. Filmul poate fi văzut şi pe ecranul IMAX, în format 2D.

"Care credeţi că este cel mai mare villain Marvel?", au fost întrebaţi la un moment dat cititorii unei cunoscute publicaţii internaţionale. "Fox", a răspuns un cititor, referindu-se la multitudinea de rateuri inspirate de benzile desenate Marvel şi întâmpinate cu reticenţă de public. Cu Deadpool, studiourile Fox se dezic de renumele de "distrugător" de supereroi Marvel şi ne oferă o versiune a mercenarului pe cât de amuzantă, pe atât de ataşantă. Mercenarul cu gură mare (şi inimă şi mai mare) este numai bun şi pentru o întâlnire de Ziua îndrăgostiţilor, pentru că filmul oferă şi o poveste de dragoste care ar putea să captiveze publicul feminin.

Filmul lui Tim Miller nu pierde prea mult timp cu biografia lui Wade Wilson (Ryan Reynolds). Fost soldat în Forţele speciale, Wilson este în prezent un pierde-vară care îşi câştigă traiul din mici comisioane dincolo de limita legalităţii. În barul preferat o întâlneşte pe Vanessa (Morena Baccarin, care face o trecere convingătoare pe marele ecran după serialele Homeland şi Gotham), o prostituată cu... gură la fel de mare ca a lui Wade şi acelaşi apetit pentru obscen şi scabros. Este chimie perfectă, dar viaţa găseşte o metodă să-ţi smulgă preşul de sub picioare: Wade se va trezi cobai în programul Weapon X, program ce îi va oferi puteri supraumane, dar îl va lăsa desfigurat, anulându-i (cel puţin în viziunea lui Wade) şansele la o viaţă fericită alături de Vanessa.

Miza casnică şi estetică (Deadpool se luptă zeci de minute practic pentru o operaţie estetică) este compensată de umorul negru al supereroului, care nu ezită să se adreseze direct spectatorilor, făcând glume meta şi luând la băşcălie alţi supereroi Marvel (mai ales membri X-Men sau pe Hugh Jackman, adevărată "ciucă a bătăii") sau propria carieră a lui Ryan Reynolds, de la deplorabilul Green Lantern la faptul că fizicul, şi nu talentul, l-a ajutat pe actor să devină cunoscut la Hollywood. Unele glume sunt mai bune decât altele, dar filmul reuşeşte o performanţă rară: să binedispună încontinuu şi să nu coboare mai deloc ştacheta umorului.

Deadpool dezamăgeşte şi cu alegerea villain-ului. În acest caz Ajax (Ed Skrein, din Transporter Refueled), un mutant cu excelente abilităţi în luptă şi deloc sensibil la durere (şi la orice sentiment, de altfel). Răspunzător de "pacienţii" din programul Weapon X, Ajax devine ţinta favorită a sarcasmelor lui Wade Wilson, punctul de început al unei relaţii cel puţin explozive. Confruntările celor doi nu distrag atenţia de la faptul că povestea este mai degrabă un suport pentru talentul comic al lui Deadpool şi că, dacă îţi pui mintea, o poţi rezuma într-o frază scurtă.

Exploreaza subiecte similare:

Deadpool, Morena Baccarin, Ryan Reynolds, Ed Skrein

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Costirik pe 9 februarie 2016 13:29
"Care credeţi că este cel mai mare villain Marvel?", "Fox" :)))) Buna gluma, dar si adevarata. Din fericire, se pare ca au reusit sa ne faca un film decent cu Deadpool.
Bayard pe 9 februarie 2016 15:04
Deadpool a avut cea mai buna strategie de marketing pe care am vazut-o in viata mea... dintr-un proiect foarte riscant, datorita bugetului mic, a faptului ca e interzis minorilor, etc... a devenit deja un succes cert. Deja planuiesc continuarea.
danny987 pe 10 februarie 2016 13:14
E foarte reusit filmul.M-ar mira sa nu aibe continuari.
user24 pe 15 februarie 2016 11:20
.. mi-am zis ca va fii reusit din trailer , beton , confirmare !
Manusa pe 29 februarie 2016 19:04
Un film foarte reusit, mai ales este si o comedie pe cinste. Un film care nu merita ratat!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells