De ce o să ia Viaţa lui Pi Oscarul!

de Ştefan Dobroiu în 14 Iun 2012
De ce o să ia Viaţa lui Pi Oscarul!

La sfârşitul anului se va dezlănţui pe ecrane Viaţa lui Pi, ecranizarea lui Ang Lee după apreciatul roman omonim al canadianului Yann Martel. Câteva ştiri apărute în ultima vreme despre producţie ne-au făcut să recitim romanul cu alţi ochi decât prima oară, gândindu-ne cât potenţial are ecranizarea în materie de recoltat Oscaruri. Află-ne argumentele mai jos!

Probabil că ştii deja povestea: în urma naufragiului unui transatlantic, adolescentul indian Pi Patel, fiul unui director de grădină zoologică, în curs de emigrare spre Canada, este singurul supravieţuitor, ajuns pe o barcă de salvare alături de o zebră, o hienă, un urangutan şi... un tigru de Bengal. Romanul explorează şansele de supravieţuire ale lui Pi, dar şi tribulaţiile sale extreme în derivă în mijlocul oceanului.

Pornind de la premisa că Ang Lee nu şi-a pierdut mâna (mai toate filmele sale, chiar şi cele făcute în afara Hollywood-ului) au prins nominalizări la Oscar, Viaţa lui Pi are şi avantajul că spune o poveste cât se poate de dramatică ajutată de tehnologia 3D. Pentru povestea lui Pi, prizonier într-o barcă de salvare de nouă metri lungime, spaţiul este extrem de important, de unde şi decizia folosirii 3D-ului, soluţie ce va aprecia cât se poate de grăitor distanţele din barcă: uneori eroul uman şi tigrul dorm la nici un metru distanţă unul de celălalt.

Primele secvenţe proiectate în cadrul unei convenţii americane i-au făcut pe mulţi să comenteze cu privire la potenţialul filmului la Oscarurile de la anul, dar multe dintre comentarii priveau categoriile tehnice ale premiilor Academiei. Noi credem că Viaţa lui Pi are suficiente avantaje pentru ca, realizat cu sensibilitatea lui Lee, să prindă nominalizări la categoriile importante, inclusiv la Cel mai bun film.

În primul rând filmul spune o poveste despre supravieţuire. Poate că premisa cărţii pare neverosimilă, dar să nu uităm că Pi este fiul unui director de grădină zoologică, prin urmare cunoştinţele sale despre comportamentul animalelor sunt cât se poate de vaste. În acest context, poate n-ar fi o idee bună să strâmbi din nas când citeşti premisa şi să aştepţi argumentele foarte pertinente găsite de Yann Martel în favoarea convieţuirii celor două fiinţe într-un spaţiu atât de strâmt.

Unul din adevăraţii eroi anului 2012, Pi dovedeşte că voinţa, perseverenţa şi speranţa nu te lasă pradă deznădejdii în lunga sa călătorie pe mare. Este într-adevăr povestea unui om care se foloseşte de resursele minime din barca de salvare nu doar pentru a gasi hrană şi apă potabilă pentru sine şi partenerul de călătorie, dar şi pentru a nu-şi pierde speranţa în faţa unui destin implacabil.

Foarte atractivă ar putea fi şi poziţia lui Pi faţă de religie. Născut hindus şi practicant al religiei sale, Pi se îndrăgosteşte de valorile creştinismului, dar şi de cele ale islamismului. În inima sa, Vishnu, Iisus şi Mahomed sunt veneraţi cu aceeaşi nepărtinitoare ardoare, într-o odă adusă bunei înţelegeri între principalele religii.

Mai mult, Viaţa lui Pi spune o poveste despre prietenie. Relaţia dintre Pi şi tigrul Richard Parker aminteşte de cea dintre Chuck (Tom Hanks) şi Wilson, mingea de volei cu care acesta vorbeşte pentru a nu-şi pierde minţile în timpul anilor petrecuţi pe insula unde naufragiase. Bineînţeles, Pi şi Richar Parker nu se "împacă" la fel de bine ca Chuck şi Wilson, dar puştiul va ajunge la un moment dat să-i fie recunoscător partenerului său, din motive cât se poate de neaşteptate...

În acest moment Viaţa lui Pi este cel mai aşteptat film al lui 2012 de către Cinemagia. Vom vedea la Oscarurile de la anul cât ne-am înşelat şi cât am avut dreptate. Premiera românească a filmului este programată pentru 21 decembrie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 14 iunie 2012 12:46
Deci o sa bata Dark Knigh si The Hobbit? :) mai vedem :)
legolas05 pe 14 iunie 2012 14:36
cine stie,sunt multe filme bune anul asta
ren22 pe 14 iunie 2012 15:19
Oricum ar fi filmul,stiu ceva:cartea e minunata!Va sfatuiesc sa o cititi inainte sa vedeti filmul!
cosmin742000 pe 14 iunie 2012 16:00
E greu sa faci un film de oscar dupa o carte cu 2 personaje ( din care unul un tigru). Si apropo de "trailerul" propus mai lunga e reclama la Orbit decat secventa din fim.Cartea este cu adevarat excelenta , dar imi vine greu sa cred , ca in film vor putea fi transmise /surprinse emotiile din carte , avand la dispozitie doar un personaj , fara a cea o bulibaseala in mintea (unde exista) spectatorului de azi..
CosminHorrorMaster pe 14 iunie 2012 16:49
Deja va dati cu presupusul.
HarryCineastul5 pe 14 iunie 2012 19:45
V-au spus cei de la academie ca au luat mita sa acorde Oscarul filmului astuia, s-au v-ati dat seama dupa faptul ca nu va prezenta nimic, va fi groaznic, numai bun de membrii bosorogi ai academiei care probabil o sa traga un pui de somn pe el.
Nu am citit cartea, dar pun pariu ca nu se poate face un film dupa o carte care transmite numai emotii.
Da, The Dark Night Rises si The Hobbit sunt competitori buni, dar nu v-ati obisnuit ca cei care si-au lasat amprenta proeminent in cinematografie nici nu sunt bagati in seama? *coughs*HP*coughs*

Bayard pe 14 iunie 2012 21:25
Hai ca deja ma enervezi, te apuci si critici un film pe care nu l-ai vazut, un om mai sus spune despre carte ca este exceptionala. Si pe urma evident, nu te poti abtine sa spui ca HP nu a luat niciun oscar.... pai baiatule, niciunul din filmele HP nu a fost suficient de bun ca sa merite premiul Oscar. NICIUNUL!!! Singurele categorii la care ar fi meritat (poate) si la care au si fost nominalizate, au fost efectele speciale!!
HarryCineastul5 pe 15 iunie 2012 11:06
Cosminel, ti-am zis?, daca nu ti-am zis iti repet: Strange tu bani (de la bunica, de la oamenii milosi) si asa, cam in 2000 de ani, faci si tu 1 mil. de dolari si faci un film dasta' bun, asa pe placul tau... Ah, stai, nu poti! Nu mai comenta doar ca sa te aflii in treaba....
goldenleaves pe 15 iunie 2012 12:55
intr-adevar este o carte superba, sa vedem acum daca vor reusi prin intermediul filmului sa transmita tot ceea ce te surprinde si te bucura atunci cand citesti cartea
alex_il_fenomeno pe 5 iulie 2012 11:47
dupa ce il vom vedea vom afla cum sta treaba .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells