De ce dispar blockbusterele

de Ştefan Dobroiu în 30 Iul 2013
Vara lui 2013 este un coşmar pentru studiourile de la Hollywood

După această vară sunt şanse imense ca ceva să se schimbe în strategia marilor studiouri de la Hollywood. După trei luni de sezon, numărul eşecurilor de casă (sau "flop-uri", cum sunt ele etichetate în SUA) este cel mai mare din ultimul deceniu, câţiva actori extrem de populari aflându-se în neplăcuta postură de a-şi da seama că doar numele lor nu mai este în stare să salveze un film. Iată în materialul de mai jos câteva dintre cauzele dezastrului de la Hollywood şi o analiză a ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor..

În analiza lor intitulată "o vară epică a eşecurilor de casă", cei de la revista Time vorbesc despre "extenuarea" amatorilor de cinema, care se trezesc în fiecare weekend cu una sau chiar două producţii de anvergură în programul cinematografelor. Toate aceste producţii sunt realizate cu bugete de peste 100 şi adesea chiar peste 200 de milioane de dolari, iar numărul lor extraordinar de mare a făcut publicaţia The Hollywood Reporter să scrie despre "aglomeraţia" din vara lui 2013.

Dintre titlurile dezamăgitoare ale lui 2013 iese în evidenţă The Lone Ranger, film cu un buget de peste 225 de milioane de dolari pe care celebritatea lui Johnny Depp nu a putut să-l salveze de la neonorantul statut de "eşec". Compania Disney, producătoarea şi distribuitoarea filmului în lume, ar putea înregistra pierderi de aproximativ 100 de milioane de dolari, spun redactorii revistei Time, care amintesc şi de primirile "călduţe" ale unor producţii cu pedigree precum Pacific Rim, mult mai prost primit în SUA decât în alte ţări de pe glob, şi White House Down. Jack the Giant Slayer, lansat în martie, este un alt exemplu de eşec în 2013.

Analiştii au dat vina pe proasta sincronizare a producţiilor importante: "Au fost prea multe filme de 100 de milioane de dolari, ca să nu mai amintim de cele care au costat peste 200 de milioane, lansate unele peste celelalte. Timpul de proiectare este insuficient, iar rezultatul este că aceste filme s-au ars", a declarat un specialist citat de The Hollywood Reporter.

Noi am mai spune că, în afară de numărul lor mare, nici calitatea mega-producţiilor nu a fost la nivelul aşteptărilor publicului. Acesta s-a plictisit de aceleaşi formule folosite şi răs-folosite şi de previzibilul premierelor din această vară. The Lone Ranger a folosit formula Piraţilor din Caraibe, în timp ce R.I.P.D. Copoi pentru strigoi a mers pe mâna celei din Men in Black, iar White House Down pe cea a seriei Die Hard, asta după ce în primăvară văzusem deja un film foarte asemănător, Olympus Has Fallen. Oare lucrurile nu ar fi fost diferite dacă premierele verii ar fi fost filme originale sau măcar mai puţin previzibile?

Hollywood-ul nu pare să-şi fi învăţat lecţia, deşi există mai multe păreri care prevestesc că sfârşitul cinema-ului aşa cum îl ştim acum va sosi curând. Steven Spielberg şi George Lucas au prevestit, de exemplu, un viitor cinematografic în care filmele de anvergură vor petrece mai mult timp pe ecrane, în timp ce producţiile mai mici nici măcar nu vor mai fi proiectate pe acestea. Cei doi regizori au prevestit apocalipsa Hollywood-ului, un moment când producţii costisitoare vor fi întâmpinate cu indiferenţă de public, reacţie ce va schimba din temelii felul cum este văzută industria. Deşi acea perioadă deja a sosit, iată că vara lui 2015 este deja foarte aglomerată cu titluri importante, pe al căror succes studiourile îşi pariază propriul viitor financiar şi, de ce nu, propria existenţă.

În 2015 sunt aşteptate ecranizări după jocuri de succes precum Warcraft şi Assassin's Creed. The Avengers: Age of Ultron, Ant-Man, Star Wars: Episode VII, Batman vs. Superman, Jurassic Park IV, James Bond 24, Piraţii din Caraibe 5, Independence Day 2, Finding Dory, o nouă parte din seria Terminator, The Hunger Games: Mockingjay - Part 2, Kung Fu Panda 3, Hotel Transylvania 2 şi Pinguins of Madagascar sunt toate titluri aşteptate din mai până în noiembrie 2015, existând mari şanse ca Avatar 2 să facă şi el parte din pluton. Este demn de subliniat faptul că nici măcar unul din aceste titluri nu este original, toate fiind continuări sau ecranizări ale unor opere populare în alte medii.

Multe voci de la Hollywood sunt de părere că, dacă studiourile nu îşi învaţă lecţia în 2013, vara lui 2015 va avea un efect crucial asupra viitorului cinematografelor.

Exploreaza subiecte similare:

Steven Spielberg, George Lucas, The Lone Ranger, Pacific Rim, White House Down, After Earth, R.I.P.D. 3D, The Avengers: Age of Ultron, Avatar 2, Star Wars: Episode VII, Ant-Man, Finding Dory

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vladimir84 pe 30 iulie 2013 09:32
Mai trebuie sa se puna si putin suflet in realizarea unui film(chiar daca este un remake sau o continuare), nu sa se arunce cu banii in stanga si-n dreapta. In ceea ce priveste filmele inspirate din benzi desenate, acestea vor avea succes garantat la public si in viitorul apropiat cel putin.
AlineziaBumfi pe 30 iulie 2013 09:40
Chiar asa, cred ca cei care au facut The Lone Ranger se asteptau sa scoata banii pe seama lui Depp doar, nu si pe seama povestii. In schimb, Pacific Rim, chiar daca nu a fost foarte bine primit in America, in alte teritorii a adunat bani multi si a reusit deja sa isi depaseasca bugetul cu 34 de milioane de dolari si inca nu s-a scos din cinematografe!
Bayard pe 30 iulie 2013 11:48
Incasarile nu ajung complet in buzunarele producatorilor, cinematografele pastreaza si ele o parte din profit. Cat? n-am idee...
danny987 pe 30 iulie 2013 16:46
Pacific Rim mai are cateva tari unde trebuie sa se lanseze;eu zic k nu are nicio sansa sa depaseasca 350 mil $.Poate doar sa i innebuneasca pe chinezi desi nu cred...
Sayko pe 30 iulie 2013 09:57
Cinematografia o ia la vale pentru ca folosesc aceeasi reteta cu o poveste de 2 bani,un actor celebru si niste efecte speciale.Toate aceste productii de sute de milioane se bazeaza pe superficialitatea cinefilului si nu se sinchisesc prea tare pe scenariu.Si eu m-am saturat pana peste cap de remake-uri si continuari care nu sunt necesare.Lipsesc tot mai tare ideile originale.
danny987 pe 30 iulie 2013 10:54
Hail to that!
morfil pe 30 iulie 2013 16:59
Moarte Hollywood-ului :)
Paraiah pe 30 iulie 2013 10:25
In 2015 apare Avengers mai face un miliard si gata, Prevazatorii astia sunt niste terminati.. Filmele au fost slabe comparativ cu bugetul anul asta dar nu insemna nimic.
danny987 pe 30 iulie 2013 10:54
Doar un miliard?
cosmin742000 pe 30 iulie 2013 17:34
Ce e aia Avengers ? E vreun film ?:)
wings1104 pe 30 iulie 2013 11:23
Cele mai multe filme din prezent sunt "condamnate" din cauza ideilor proaste, lipsite de originalitate si din cauza banilor aruncati pe fereastra. Numele mari nu mai pot salva astfel de filme, deoarece oamenilor le pasa in special de actiunea filmului, nu de interpertare. Cred ca e pacat ca industria filmului se duce pe apa sambetei, dar asta e din cauza persoanelor neinspirate si lacome care doresc doar sa se imbogateasca, nu sa faca un film de calitate, ce sa fie pe placul oamenilor.
anahi44 pe 30 iulie 2013 11:47
Asa este din pacate...
kronos18 pe 30 iulie 2013 12:28
via industria porno :))
Bayard pe 30 iulie 2013 14:31
Filmele anului asta au fost proaste!! De-asta incasarile sunt mici.... Mie mi-au placut serios doar 3 filme anul asta, cel putin 2 sunt foarte controversate.
bloodthirst pe 30 iulie 2013 16:38
Vrem si numele filmelor,gusturile nu se discuta oricum.
Bayard pe 30 iulie 2013 18:42
Pai Pacific Rim, Man of Steel (astea sunt controversatele) si Star Trek Into Darkness (ma refeream la blockbusterele de anul asta... au mai fost cateva filme care mi-au placut in ianuarie-februarie)
Arlequinade pe 30 iulie 2013 16:44
Eu cred ca problema e ca scot pe banda rulanta mofturi pline de efecte speciale si nume "mari" dar lipsite de orice "suflet", cum zice si Vladimir mai sus. Iesi din sala de cinema ametit si enervat ca ai stat intr-un scaun 2 ore si jumatate, dar nu ramai cu nimci memorabil din poveste sau personaje.

Asta ca sa nu mai mentionez tonele de sequel-uri si remake-uri si filme care arata exact ca alte filme sau francize. "The Lone Ranger" arata ca "Piratii din Caraibe" (alt film care a primit atatea sequel-uri incat parca nici calitatea primului nu mai e ce parea initial), "Pacific Rim" arata ca "Neon Genesis Evangelion"... plus uitati-va la lista aia din ultimul paragraf:

"The Avengers: Age of Ultron, Ant-Man, Star Wars: Episode VII, Batman vs. Superman, Jurassic Park IV, James Bond 24, Piraţii din Caraibe 5, Independence Day 2, Finding Dory, o nouă parte din seria Terminator, The Hunger Games: Mockingjay - Part 2, Kung Fu Panda 3, Hotel Transylvania 2 şi Pinguins of Madagascar + Avatar 2"

Numai si NUMAI sequel-uri, plus 2 adaptari dupa jocuri video la moda. Assassin's Creed ma astept sa mearga bine la box office pentru ca are multi fani printre tineri (si spre deosebire de Prince of Persia, nu a trecut un car de timp de cand era in voga). Insa daca mai urmeaza si sequel-uri, nu cred ca or sa mearga asa de bine.

Ca na, te duci la un film si vrei sa vezi ceva nou, nu episodul 24 dintr-un fel de serial de buget mare.

Pana si FROZEN al lui Disney arata ca o versiune cu zapada a lui Tangled! Le-a fost prea lene sa si gaseasca niste character designs proprii filmului; au reciclat stilul anime-ish din Tangled.

morfil pe 30 iulie 2013 17:04
100% adevarat, dar oare cine sa ne auda ?! :( Sunt atatea carti SF minunate, geniale, si ei inca nu le ecranizeaza... desi au potentialul computerelor... Nimeni, de exemplu, nu a ecranizat Gerard Kelin - Gambitul stelelor... cu subtitlul "Oamenii sunt roboti, robotii stelelor" Este o carte SF extraordinara, care propune o teorie noua, raspunzand tuturor intrebarilor de baza ale omului... Dar cine citeste Gerard Klein in zilele noastre? Sau Pohl?
Arlequinade pe 31 iulie 2013 00:52
Dap, exact (despre Frozen... pana si titlurile seamana). Si adevarat si despre faptul ca daca o carte nu este best-seller nu primeste nici o atentie indiferent cat de buna e. A se vedea seria Twilight si sora ei pornotastica Fifty Shades of Grey... Plus toate astea cu adolescenti in distopii de genul Hunger Games (chiar imi place Hunger Games dar daca nu ar fi fost best-seller nu ar fi avut nici o sansa sa ajunga pe marile ecrane), City of Nu-stiu-Ce, Ucenicul Vrajitor, etc. Oricum, pana una-alta am aflat de unde a copiat Stefan "articolul": http://io9.com/is-hollywoods-glut-of-big-budget-blockbusters-doomed-t-967544709 . Chiar e asa de dificil sa va mentionati sursele? Daca nu zici de unde ai copiat / tradus atunci se numeste furt. Ce fel de jurnalisti trebuie sa fiti sa nu stiti asta?
danny987 pe 30 iulie 2013 17:06
daaa Frozen e copie fidela Tangled.Dar cred k o sa fie cat de cat distractiv de privit.
Mei5ter pe 30 iulie 2013 17:35
La "The Lone Ranger" am adormit. Atat de palpitant si interesant a fost pentru mine. Nici nu stiu cum se sfarseste filmul si sincer am o banuiala cum se termina.
In ultima vreme observ o aglomerare a filmelor de tip SF si asta poate pentru ca se vand bine dar stiu ca tot ce e prea mult la un moment dat strica.
Sincer as vrea sa vad niste filme facute dupa opere al unor scriitori romani sau ceva din istoria Romaniei, ceva refacut dupa o productie marca Sergiu Nicolaescu (dar care sa nu aiba acelasi protagonist).

Beastmaster pe 4 august 2013 11:23
suuuper tare mentiunea "acelasi protagonist" :))
cristi23 pe 30 iulie 2013 17:36
un articol foarte bun care trage un real semn de alarma...din pacate in ultima perioada se pune accent pe efecte speciale si improvizatii si foame de bani.....dar fara pic de calitate.....e important scenariul si povestea filmului......exista o mare lipsa de originalitate si inspiratie.....macar de-ar fi un pic de imaginatie.........viitorul filmelor e sub semnul intrebarii........
cosmin742000 pe 30 iulie 2013 17:44
Blockbusterele nu mai sunt ce ai fost odata. Azi cred ca fara un scenariu , doar cu efecte speciale cu cateva sute de miloane buget si cu unu doi actori , aparuti nici ei nu stiu cum in distributie se face un film.Si mai fac si gat ca le pirateaza lumea " capodoperele" .Pai de ce sa dea bani ( in afara de cazul in care nu au ce face cu ei , sau in care sunt deosebit e extraodrinar de prosti) pe asa ceva ?Eu unul nu as vedea un blockbuster din ziua de azi nici sa fiu platit cu greutatea lui Jennifer Lopez ( ca sa aleg una de mare tonaj) in aur .Sper ca viitorul sa fie al filmelor independente., dar pentru asta trebuie sa dea faliment marile companii de la Hollywood. De aia le si urez : tineti-o tot asa , ca falimentul va bate la usa.
cosmin742000 pe 30 iulie 2013 17:50
Pe de alta parte nu pot sa nu remarc ca siteul cinemagia a prezentat blockbusterele si in dunga de la primele imagini , pana la trailere , noutati , cine mai joaca in ele , etc .In ultimul an articolele despre blockbustere reprezinta cam 90% din numarul articolelor de pe cinemagia.
Han_Solo pe 31 iulie 2013 08:21
Daca marile studiouri dau faliment, stai tu linistit ca si filmele independente se duc naibii. Prrea multi care au chef sa faca bani doar de amorul artei si pentru 3-4 fani ca tine care ar platii un bilet ca sa vada filmul nu sunt. Plus de asta, intr-un comentariu luai la misto Festivalul Anonimul din Delta. Deci, nici chiat filmele indepentente/arta nu iti plac chiar asa de mult?
Musa.del.Arte pe 30 iulie 2013 19:02
De ce dispar blockbusterele? Pai in curand o sa ajungem si la intrebarea de ce dispar actorii? Dupa esecul cu The Lone Ranger, Johnny Depp a anuntat ca aparitiile lui in filme sunt numarate. Sa fie asta un semn ca si actorii s-au cam saturat de acest gen de filme? E adevarat ca prestatia sa a fost una lamentabila, dar per total, scenariul filmului nu i-a oferit nicio clipa sansa de a arata ceva mai bun.
legolas05 pe 30 iulie 2013 21:07
Ce sa faci,investesc banii aiurea,iar la The Lone Ranger nu e vina lui Depp,doar nu el a facut scenariul filmului.
Beastmaster pe 4 august 2013 11:29
cind accepti din prima secunda sa joci intr-un film doar cind vezi salariul, fara sa citesti scenariul, te cam poti astepta la orice.
CPU pe 30 iulie 2013 21:24
"De ce dispar blockbusterele"
"Deşi acea perioadă deja a sosit, iată că vara lui 2015 este deja foarte aglomerată cu titluri importante, pe al căror succes studiourile îşi pariază propriul viitor financiar şi, de ce nu, propria existenţă.

În 2015 sunt aşteptate ecranizări după jocuri de succes precum Warcraft şi Assassin's Creed. The Avengers: Age of Ultron, Ant-Man, Star Wars: Episode VII, Batman vs. Superman, Jurassic Park IV, James Bond 24, Piraţii din Caraibe 5, Independence Day 2, Finding Dory, o nouă parte din seria Terminator, The Hunger Games: Mockingjay - Part 2, Kung Fu Panda 3, Hotel Transylvania 2 şi Pinguins of Madagascar sunt toate titluri aşteptate din mai până în noiembrie 2015, existând mari şanse ca Avatar 2 să facă şi el parte din pluton."
iti dai seama ca te-ai contrazis singur cu titlul ?
cea mai tare a fost faza cu Hollywoodul e pe moarte
:))

^Neo^ pe 30 iulie 2013 21:49
In ce credeti ca investesc producatorii? Le e frica de un esec riscand pe ceva original, asa ca pariaza banii pe ceva cunoscut, pe sequel-uri, prequel-uri, ecranizari si remake-uri... e simplu! Putini risca pe ceva necunoscut, original... insa cu cat avem mai multe flop-uri de anvergura, cu atat vor fi mai multe sanse pentru filme originale.

Intrebare de baraj: aveti 100.000 EUR si puteti investi in 2 filme - unul cu un scenariu original, fara actori cunoscuti si un regizor debutant SAU in Avatar 2.
Cati dintre voi NU ati alege filmul lui James Cameron? Sincer!

legolas05 pe 30 iulie 2013 23:08
Probabil ca eu nu as alege Avatar,ca sa nu risc toti banii o sa investesc doar 75 sau chiar 50% ca sa fac un film original.
legolas05 pe 30 iulie 2013 23:13
Am vazut ca au iesit benzi desenate(sau ceva de genu)cu Harap-Alb,ar fi interesant sa se encranizeze asa ceva,chiar mi-ar place.
Han_Solo pe 31 iulie 2013 08:42
Problema nu este ca dispar. Problema este ca realizarea in SUA a unui film gen The Lone Ranger, White House Down costa 200 milioane $ iar in Europa spre exemplu, Taken a costat 10 mil $ care in SUA ar fi costat pe putin 50 mil, Distric 9 a costat 30 mil. $, in SUA ar fi costat pe putin 120 mil. The Girl with the Dragon Tattoo (Suedia) a costat 13 mil iar remakeul american a costat 90 mil $ care sincer mi se pare absurd. Cum naiba un film ca The Girl with the Dragon Tattoo sa coste 90 mil dolari. Der Untergang care are niste scene de lupta foarte bine realizate a costat doar 10 milioane Euro, si lista poate continua.
Sorin87 pe 31 iulie 2013 09:27
Sunt multi cu bani si cu idei putine pentru un film bun si putini cu bani si idei multe pentru un film bun
alex_il_fenomeno pe 8 august 2013 02:52
Sper sa nu dispara, pentru ca mai sunt o multime de filme uriase de realizat.
eugen_s pe 17 august 2013 02:37
Ce o sa mai ramana in materie de filme: Iron Man 10, Nenumarate filme cu si depre vampiri(si nu ma refer la filme gen Blade), Furios si iute la 90 de ani etc. Filme le fac si ei dupa ce cred ca ar scoate bani, ce isi doreste audienta. Poate ar trebui sa mai mergem si la alte filme. Cele mai bune filme din cinema vara asta Oblivion si Elysium cu un mic ocol si pe la Man of Steel
Tyson_Kyd pe 9 septembrie 2013 14:45
Atata tevadura pentru nimic ! Atatea stiri care ne reamintesc faptul ca din 2014 pana in 2015 vor fi cele mai asteptate filme din lume ! Cred ca am inteles din prima aceasta ideie, dar daca alte subiecte nu stiti sa m-ai discutati, le repetati tot mereu pe cele vechi .
Get0dac pe 17 septembrie 2013 15:29
Filmele sunt condamnate de salariile ASTRONOMICE incasate de actori si regizori. Eu la fotbal si la filme as interzice salariile peste un anumit nivel.
adi_ramses pe 3 februarie 2014 11:23
The lone ranger a fost un film foarte bun in opinia mea, nu ar trebui sa fie un esec, dar in momentul can dai 1,2 sau chear mai multe lansari mari intr-o saptamana e logic ca publicul sa se inparta in functie de preferinte

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells