Cronică Super 8

de Gloria Sauciuc în 23 Iul 2011
Cronică Super 8

Super 8 trezeşte în noi starea de bine pe care am simţit-o când eram mai mici privind filmul E.T. Extraterestrul. Atmosfera filmului, faptul că personajele principale sunt copii, care ajung la un moment dat să comunice cu o creatura extraterestră (ce face ravagii în orăşelul lor), apropie Super 8 de clasicul lui Spielberg.

În plus, există - pentru fanii filmelor cu dezastre - efecte speciale din plin, spectaculoase, tensiune de la un capăt al filmului al celuilalt, acţiunea curge pe principiul bulgărelui de zăpadă, cu acumulări de noi informaţii pe măsură ce dorim să aflăm ce provoacă tot haosul. Filmul din film, adică cel realizat  de grupul de copii cu camera lor Super 8 e surpriza plăcută şi amuzantă de la final, fapt pentru care trebuie neapărat să urmăriţi genericul de încheiere. Copiii sunt simpatici şi joacă bine, în frunte cu Elle Fanning, cum altfel.

Sunt câteva lucruri care deranjează, însă, la Super 8. Schematismul şi elementele neplauzibile din scenariu. Ele coboară nivelul de vârstă al  adresabilităţii filmului. Premisa e greu de înghiţit. Cum să transporţi cu un marfar nepăzit un extraterestru atât de valoros şi periculos? Mă rog, în România s-ar putea. Să luăm exemplul focoaselor de rachetă de la Giurgiu. Ai noştri ar fura şi extraterestrul. Apoi, cum e posibil ca o camionetă (se vede scena şi în trailer) să deraieze un tren şi să provoace aşa o explozie? Iar şoferul camionetei să aibă doar câteva tăieturi pe faţă, ba chiar să şi vorbească la 5 minute după ce explozia spulberă vagoanele în toate direcţiile? Scena, cum spuneam, e valoroasă doar ca spectacol, unul inclusiv sonor, probabil designerii de sunet vor fi nominalizaţi la Oscar.

Pe de altă parte, este frustrant pentru iubitorii de SF că motivaţia de factură science e lăsată în faşă, realizatorii concentrându-se doar pe a crea acţiune şi tensiune.

JJ. Abrams a ştiut măcar să creeze o aşteptare foarte mare pentru acest proiect, fiind foarte secretos legat de Super 8.

Cu totul, filmul va trezi cinefililor stări melancolice amintindu-le vremurile când îl urmăreau pe drăguţul extraterestru al lui Spielberg spunând "E.T. phone home!". 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
TheMainEvent pe 23 iulie 2011 16:35
Nu mi s-a parut un film extraordinar.. dar merge...
rifa pe 23 iulie 2011 17:34
Din pacate o camioneta poate sa deraieze un tren. totodata poti si supravietui unui astfel de impact. de cate ori nu s-au dat la televizor reportaje despre persoane care au scapat din accidente incredibile. Sanse mici sunt dar este posibil. Nu inteleg de ce a deranjat atat de mult scena aia..................
xerses pe 23 iulie 2011 18:18
As fi vrut sa spun ca mi-a placut filmul, dar nu...
A fost slabut, chiar daca pentru ele si-au adus contributia o multime de oameni grozavi....

legiune pe 23 iulie 2011 19:00
Alta cronica facuta despre acest film, care a fost vazut de ceva vreme sau recent.
Hmmm scopuri comerciale.

Sorin87 pe 24 iulie 2011 12:13
abia astept sa il vad se anunta ceva foarte bun
legiune pe 24 iulie 2011 21:29
previzibil
africanus pe 25 iulie 2011 08:36
Pare a fi ceva interesant, sunt curios cu ce idee a mai venit maestrul Spielberg, il voi vedea in curand si voi analiza...
gabivaduva74 pe 1 august 2011 23:30
un film de nota 10 ! Jocul actorilor-copii este superb, efecte super, merita vazut ! Povestea de dragoste intre cei 2 copii, fara nici un fel de conotatii sexuale este extraordinar redata. Cum pot juca copiii astia asa, nu stiu..talent cu carul !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells