« Înapoi la pagina festivalului

CRONICĂ: Portretul luptătorului la tinereţe

de Ştefan Dobroiu in 12 Feb 2010
CRONICĂ: Portretul luptătorului la tinereţe

La finalul Portretului luptătorului la tinereţe e scris: "dedicat celor dedicaţi". Formularea este inspirată şi atrage atenţia pe de o parte asupra destinelor exemplare ale protagoniştilor, care şi-au dat vieţile pentru un vis, pe de alta asupra dificultăţii de a rezista la acest film lung (2 ore şi 43 de minute) fără să fii pasionat de subiect.

Debutul în lungmetraj al lui Constantin Popescu Jr. (acesta a mai terminat între timp filmările la Principii de viaţă, cu Vlad Ivanov în rolul principal) spune povestea partizanilor din gruparea lui Ion Gavrilă Ogoranu (Constantin Diţă, a debutat în scurtmetrajele lui Corneliu Porumboiu), un luptător anti-comunist din zona Făgăraşului şi unul dintre extrem de puţinii care au reuşit să reziste în munţi timp de decenii în ciuda avalanşelor de soldaţi trimişi de Securitate, a trădărilor, a frigului, a rănilor şi-a foamei.

Însoţit de tovarăşii săi, Leu, Brâncoveanu, Profesoru' şi mulţi alţii, Ogoranu luptă din libertatea munţilor şi-a codrilor împotriva imensei închisori ce a devenit România după cel de-al doilea război mondial. Ajutat de cei simpli şi vânat de Securitate, eroul începe un lung (a durat câteva decenii, din care Portretul acoperă aproximativ nouă ani) joc de-a şoarecele şi pisica, visând la ziua când americanii vor veni pentru a scăpa România de plaga comunistă.

Este lăudabilă iniţiativa lui Constantin Popescu de a arunca lumină asupra acestei părţi a istoriei noastre, peste care Securitatea a avut, la timpul potrivit, grijă să aştearnă praful de rigoare. Din nefericire, poate că Portretul luptătorului la tinereţe ar fi trebuit să fie un documentar şi nu această succesiune de lupte şi momente de aşteptare din viaţa lui Ogoranu, luptă ce tocmai s-a terminat într-o sală ticsită din cinematograful Cinemaxx, afiliat Berlinalei. Portretul capătă prea adesea aspectul unei treceri în revistă a acţiunilor grupului lui Ogoranu, o bifare fragmentată a momentelor importante, şi-şi pierde calitatea de "poveste", aşa cum şi eroul ei, înconjurat de prea mulţi tovarăşi, îşi pierde statutul de protagonist.

Lungi scene în care reprezentanţi ai Partidului Comunist şi ai Securităţii discută acţiunile grupării lui Ogoranu şi măsurile de luat împotriva acesteia îngreunează şi mai mult accesul la un destin exemplar, iar o anumită întrebare foarte importantă, "pentru ce atâta zbucium şi atâta luptă", primeşte la un moment dat un răspuns care parcă nu convinge.

Surprinzătoare este şi precizarea de la sfârşitul filmului care anunţă că, deşi documentarea pentru Portret a fost minuţioasă, orice asemănare cu persoane din realitate este întâmplătoare.

Filmul se lansează în România în cursul toamnei. Poţi vedea mai jos un trailer şi două fotografii.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
gigi kent pe 13 februarie 2010 01:00
de doi pfeningi traileru. saracie lucie.
mausyo pe 14 februarie 2010 16:00
prefer un trailer care nu spune nimic decat un trailer care spune totul si nu mai lasa nimic nou de dezvaluit filmului.
grasu pe 14 februarie 2010 20:12
bai so vede traileru naspa dar io astept acest film inca de cand se turna....si primeam poze de la unu din actori.....abia astept sa il vad
khent pe 15 februarie 2010 09:21
Sa vedem filmul .... cel mai trist la trailerul asta e fontul textului. E montat in moviemaker?:)
lucia pe 15 februarie 2010 12:50
filmul arata realitatea din Tara Fagarasului intre anii 1947/1955, extinsa apoi in toata Romania, pe care trebuie s-o cunoastem. Felictari regizorului.
Tedi pe 16 februarie 2010 19:57
Bai ar trebui sa incurajati oamenii care au filmul asta, criticile foastre sunt de 2 pfeningi!
Cori pe 19 februarie 2010 08:43
voi chiar vedeti traileru', eu mai mult de un ecran negru nu vad, asa ca nu prea stiu cu ce program a fost montat
Sorin Gociu pe 25 aprilie 2010 01:43
adevarul e una filmul e alta. nici nu are cum sa fie altfel... totusi, mai bine raman cu ce am citit despre partizani. dar daca vorbim de repere in film, raman la "Undeva in est" de Nicolae Margineanu din 1991. recomand si ca cinefil si ca simplu roman...
Marius PP pe 25 aprilie 2010 02:26
Excelent filmul, felicitari! Am urmarit premiera in aceasta seara si am fost surprins de o interpretare magnifica si o ecranizare formidabila. Va recomand sa il vizionati la cinematograf unde se poate simti spiritul patriotic din plin in fiecare secventa a filmului.
Robert pe 3 mai 2010 15:04
"Filmul se lansează în România în cursul toamnei"
Unde ai reusit sa il vezi?

Marius PP pe 11 iunie 2010 13:20
@RObert Filmul s-a lansat in aprilie la cinema Scala. Am fost la premiera. Felicitari din partea noastra regizorului si actorilor. Doamne Ajuta, TLC!
Tuburlui Mihai pe 3 septembrie 2010 12:22
Am vazut filmul. Este formidabil. Interpretari de exceptie ale tuturor actorilor. Abia astept sa-l vizionez si in cinematografe.
un capitan pe 6 octombrie 2010 23:01
@tuburlui mihai
unde ai reusit sa-l vezi ? incerc si io de ceva timp da' nu dau de el. ai vreo sursa? multumesc.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells