Creaturi gigantice pe ecran

de Ştefan Dobroiu în 10 Iul 2013
Credeai că e cutremur, dar pământul se zguduie sub paşii lor...

Vineri se lansează pe ecrane Cercul de foc/Pacific Rim, noul film al lui Guillermo del Toro despre creaturi gigantice ajunse în dimensiunea noastră printr-o falie in adâncurile Pacificului. Una dintre reuşitele filmului este să sublinieze cât de mari sunt invadatorii. În cinstea lor, iată câteva dintre cele mai distrugătoare creaturi apărute vreodată pe marele ecran.

Totul a început în 1925, când apărea pe marele ecran O lume dispărută/The Lost World, ecranizarea după romanul omonim al lui Arthur Conan Doyle. Filmul a creat senzaţie în epocă, pe ecran făcându-şi apariţia dinozauri şi o mulţime de creaturi care mai de care mai periculoase şi poftitoare la carne de om. A fost prima întâlnire a publicului cu efecte speciale în stare să dea impresia convingător că o fiinţă gigantică se mişcă în voie printre oameni. Willis O'Brien, răspunzător pentru revoluţionarele efecte stop motion din film, avea să revină în deceniul următor cu un alt film legendar: King Kong. Gigantica gorilă avea să revină de mai multe ori în sala de cinema, ultima oară în 2005, în regia lui Peter Jackson.

Deşi pe ecran şi-au mai făcut apariţia păianjeni, şerpi, lupi şi lăcuste, creaturi suferind cu toatele de gigantism, deceniile următoare s-au aflat sub influenţa colosalei Godzilla, rezultatul direct al bombelor şi testelor nucleare. Cu numele japonez Gojira, creatura a înspăimântat publicul în mai bine de 30 de filme realizate din 1954 încoace. Cel mai celebru este fără îndoială cel regizat de Roland Emmerich în 1998, iar acum se află în pregătire o altă producţie regizată de promiţătorul Gareth Edwards (lansat cu excelentul film independent Monsters).

Anul acesta ne-am întâlnit cu uriaşii din Jack the Giant Slayer, atât de mari, încât puteau înfuleca o oaie (sau un om) dintr-o singură înghiţitură. Dar primul monstru gigantic care ar trebui să ne vină în minte, în ceea ce priveşte dimensiunile, este kraken-ul din Înfruntarea titanilor/Clash of the Titans. Creatură imensă pe care legendele marinarilor din folclorul saxon o considerau responsabilă pentru toate dispariţiile corăbiilor pe mare, krakenul are în blockbusterul din 2010 dimensiuni cu totul uimitoare, fiind în acelaşi timp neînstare să-i vină de hac semizeului Perseu (Sam Worthington).

Nici cu Cloverfield nu e de glumit: giganticul „pui” Clover rivalizează cu Godzilla în ceea ce priveşte distrugerile pe care le poate provoca în Manhattan şi se află în centrul unuia dintre cele mai tensionate filme din 2008. Este păcat că echipa din spatele filmului, condusă de J.J. Abrams, a renunţat la (sau poate doar amânat?) planurile unui sequel, mai ales după ce s-au lansat supoziţii că în căutarea lui Clover ar putea porni mama acestuia, considerabil mai mare ca dimensiuni.

Mai sunt de amintit monstrul din Gwoemul, film sud-coreean ajuns si pe marile ecrane din România, Balrog, demonul în flăcări din primul film Lord of the Rings, T-Rex din Jurassic Park sau regina xenomorfilor din Aliens.

Dar sunt mari şanse ca anul acesta creatura creaturilor să fie crâncenul dragon Smaug, villain-ul titular din Hobbitul: Dezolarea lui Smaug, aşteptata continuare a succesului de casă de anul trecut. Dragonul este interpretat, cu ajutorul tehnologiei motion capture, de actorul britanic Benedict Cumberbatch, care îşi împrumută şi vocea personajului. Între Smaug, oameni şi pitici se va da o luptă pe viaţă şi pe moarte, de văzut pe marile ecrane cu începere din 13 decembrie.

Exploreaza subiecte similare:

Pacific Rim, The Lost World, king kong, Roland Emmerich, Gareth Edwards, Jack the Giant Slayer, Clash of the Titans, The Hobbit: The Desolation of Smaug

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legolas05 pe 10 iulie 2013 17:27
Sper ca Smaug sa arate fabulos,abia astept sa il vad pe ecran.
Bayard pe 10 iulie 2013 18:34
Deocamdata, monstrul din Cloverfield e cel mai tare... nu doar ca e mare si invulnerabil, dar are si monstruletii aia mici care pot sa extermine oamenii care se ascund.
Theodoric pe 10 iulie 2013 21:33
Smaug imi place cel mai mult,asta ca sunt fan Tolkien,dar nici cel din Pacific Rim nu arata rau.
Sorin87 pe 11 iulie 2013 00:31
imi plac, foarte bine realizate
alex_il_fenomeno pe 29 iulie 2013 12:46
Multe au fost reusite, si Pacific Rim chiar nu a dezamagit.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells