Costumele fabuloase ale lui Eiko Ishioka

de Gloria Sauciuc în 16 Mar 2012

Mirror, Mirror - noua adaptare a basmului cules de fraţii Grimm, în regia lui Tarsem Singh - aduce un aer proaspăt unui basm atât de bine înrădăcinat în imaginarul colectiv. Costumele fabuloase, scenografia ingenioasă, glumiţele uşoare dar cu efect, mica schimbare de plot dinspre final, rezolvările regizorale creative ale unor momente importante din poveste fac să ieşim de la film într-o dispoziţie bună. Mirror, Mirror, cu lansare în cinematografele noastre pe 16 martie, funcţionează ca o şedinţă de cromoterapie. Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer şi Nathan Lane sunt protagonişii acestei ecranizări.

Costumele din film sunt opera lui Eiko Ishioka - ea este designerul care a luat un Oscar pentru costumele din Dracula lui Francis Ford Coppola, şi care a decedat în ianuarie anul acesta, la 73 de ani, din cauza unui cancer la pancreas. Costumele create de Ishioka reuşesc să dea un aer suprarealist şi să facă din povestea fraţilor Grimm un deliciu vizual.

Designerul japonez se afla deja în tratament pentru cancer în timpul filmărilor la Mirror Mirror, însă prolificitatea ei nu avea de suferit: "Avea două viteze. Maxim şi stop. Niciodată nu am fost nevoiţi să aşteptăm pentru costume", spune regizorul Tarsem Singh pentru Hollywood Reporter. De altfel, nu numai mărimea costumelor, ci şi anvergura şi numărul acestora (400 de costume confecţionate, plus alte 600 modificate sau închiriate, plus măşti, bijuterii şi pălării de epocă) au făcut din costume o sarcină dificilă. După aprobarea conceptului, Ishiko a colaborat cu patru ateliere de costume din New York, plus propriul ei atelier din Montreal, unde lucrau costumieri şi croitori locali.

Mirror, mirror nu e prima colaborare a lui Singh cu Ishioka: pentru toate filmele lui, cu imagistică suprarealistă, The Cell (cu Jennifer Lopez), The Fall/Legende pentru viaţă, Immortals (ultimul film pe subiect mitologic), Ishioka a fost opţiunea pentru designul de costum:"De când am lucrat cu Eiko, nu a fost cale de întors ţinând cont că vroiam ceva fantastic", declară regizorul.

Designer de costume şi de grafică, Eiko Ishioka a câştigat în 1992 Oscarul. Născută la Tokyo, în 1939, Ishioka a debutat în domeniul filmului cu videoclipuri publicitare, printre care unul în care o femeie de culoare înaltă, subţire, în bikini negri, dansa cu un omuleţ îmbrăcat în Moş Crăciun. În ultimul ei clip, Faye Dunaway apărea mâncând un ou. Însă înainte de film, Ishioka a lucrat ca designer grafic de carte, activitate ilustrată în cartea Eiko by Eiko. A câştigat la Cannes Premiul pentru Contribuţie artistică (Mishima: A Life in Four Chapters, regia Paul Schrader). În 1987, a luat un Grammy pentru albumul lui Miles David, Tutu. În 1988, a fost nominalizată la două premii Tony pentru costume şi scenografie. Ishioka a reuşit să găsească mai apoi o nişă, lucrând împreună cu Tarsem Singh, colaborând şi cu Bjork şi cu Grace Jones.

Afișează:
1 din 8
Prima rochie a Albei ca Zăpada

Pentru prima secvenţă în care Albă ca Zăpada îşi face apariţia, lui Ishioka i s-a cerut ca prinţesa să arate ca fiind "în legătură cu natura", iar regizorul descrie rezultatul "a apărut într-o rochie cu broderii cu privighetori, fluturi şi flori. Spunea totul".

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 16 martie 2012 11:28
Mie nu mi se par frumoase... interesante da, dar nu si frumoase
zi.senina pe 16 martie 2012 12:23
Cand se face un film dupa un basm si costumele trebuie sa fie pe masura. Costumele astea isi ating scopul si anume sa transpuna privitorul in povestea basmului.
xerses pe 16 martie 2012 14:20
Superbe, grandioase....
andreeeeeeea pe 16 martie 2012 14:31
Ce ciudat mi-e sa o vad pe Julia Roberts in ipostaza asta. Interesante costume.
mym pe 16 martie 2012 14:51
grele rochii!
catasmile17 pe 16 martie 2012 15:03
Frumoasa costume !!!
alex_il_fenomeno pe 22 martie 2012 15:43
chiar merita amintite toate , la cat de impresionante sunt .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells