Corneliu Porumboiu în competiţie pentru Leopardul de Aur

de Gloria Sauciuc în 17 Iul 2013
Roxanne, debutul în lungmetraj al regizorului român Valentin Hotea, a fost selecţionat în secţiunea „Cineasti del presente”

Corneliu Porumboiu, un obişnuit al festivalului de la Cannes, a fost selecţionat în principala secţiune competiţională a Festivalului de film de la Locarno, cu filmul Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism. Povestea lui Paul (Bogdan Dumitrache), un tânăr regizor care e pe cale să facă un nou film, şi a relaţiei cu una dintre actriţe, concurează pentru Leopardul de Aur.

Cu titlul provizoriu Un interval de 9 minute, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism a câştigat 1.115.000 RON la sesiunea septembrie 2011 a concursului organizat de CNC. Wild Bunch se ocupă de vânzările internaţionale.

Corneliu Porumboiu va fi jurizat, printre alţii, de regizorul şi producătorul grec Yorgos Lanthimos (Alpeis/Alpii, Kynodontas/Canin), preşedintele juriului fiind filipinezul Lav Diaz (Norte, the End of History), regizor cunoscut pentru filmele sale lungi, introspective.

„Intenţia mea e să arăt un ciudat într-o lume [...] există o preocupare a mea faţă de lumea în care trăiesc și am tot timpul senzaţia că suntem într-o tranziţie care nu se mai termină, care se prelungește la nesfârșit”, declara Corneliu Porumboiu pentru revista Film Menu. Personajul din film vrea să facă un film politic. „Probabil că este relevant și pentru ruptura între corp și spirit, care e mai pregnantă în 'Metabolism', faţă de 'Poliţist, adjectiv', unde cele două se îmbinau cumva. Personajul de aici e mai schizoid. Cu Bogdan Dumitrache am tot discutat despre corp, despre tipul de energie al personajului și despre cum ar trebui să fie și am reușit în anumite părţi să-l facem decalibrat”, a mai spus regizorul.

Reflectând obiectivul Festivalului de film de la Locarno de a depăşi frontierele, principala secţiune competiţională, „Concorso internazionale”, a Festivalului prezintă o panoramă a cinematografului de autor, în care tinerele talente se întâlnesc cu regizorii cu reputație. 20 de lungmetraje de ficțiune sau documentare din întreaga lume intră în competiţie an de an, proiectate ca premiere globale sau internaționale, pentru a câștiga prestigiosul Leopard de Aur.

Coproducţia România-Ungaria Roxanne, debutul în lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, a fost selecţionată în secţiunea „Cineasti del presente” a aceluia:i festival. Hotea concurează cu alţi 15 cineaşti aflaţi la debut sau la al doilea film pentru Premiul Leopardul de Aur Cineasti del presente - George Foundation.

În filmul Roxanne, marca Hi Film Productions, acţiunea se întâmplă în 2009, când Tavi (Şerban Pavlu) îşi cere dosarul de la Securitate. Descoperă că ar putea avea un fiu cu o fostă prietenă din liceu. Din dosar reiese că Roxana (Diana Dumbrava) ar fi rămas însărcinată cu el şi ar fi păstrat copilul... De aici Tavi „începe să facă pe micul detectiv particular, să desluşească dacă e adevărat sau nu”, declara regizorul Valentin Hotea pentru Cinemagia, precizând că adevărul „îi va zdruncina pe toţi cei implicaţi în poveste". Mai multe detalii despre film, aici.

Scurtmetrajul de 15 minute al Mihaelei Popescu, Plimbare, concurează în competiţia internaţională a secţiunii Pardi di domani, dedicată filmelor de şcoală sau producţiilor independente ale tinerilor cineaşti. Este produs de Saga Film.

Ştefan Constantinescu, din partea Suediei, concurează în aceeaşi secţiune, cu Şase peşti mari, un scurtmetraj de 14 minute ce pune în discuţie caracterul absurd al speranţei. Filmul, scris de Xandra Popescu şi Ştefan Constantinescu, a fost produs de compania Atmo, una dintre cele mai importante case suedeze de producţie de film independent, cu sprijinul Institutului de Film Suedez, și a fost filmat în România. Gheorghe şi Lucian Ifrim alcătuiesc partea românească a distribuţiei.

COPYRIGHT FOTO: Mediafax Foto - Ovidiu Dumitru Matiu şi AFP/MediafaxFoto - Daniel Mihăilescu

Exploreaza subiecte similare:

Corneliu Porumboiu, Alpeis, Kynodontas, Lav Diaz, Valentin Hotea, Şerban Pavlu, Diana Dumbravă, Lucian Ifrim, Gheorghe Ifrim, Ştefan Constantinescu, Xandra Popescu, Norte the End of History, Roxanne, Bogdan Dumitrache, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells