Corneliu Porumboiu ia Premiul „Un Certain Talent ” pentru Comoara

Este a doua oară în istoria festivalului când se înmânează acest premiu, anteriorul decernându-se în 2013 ansamblului actorilor din La Jaula de Oro, în regia lui Diego Quemada-Diez

Corneliu Porumboiu a primit Premiul „Un Certain Talent ” pentru filmul Comoara, sâmbătă seara, în cadrul festivității de premiere din sala Debussy, a Palatului Festivalului, locul în care s-au proiectat cele 19 filme din 21 de țări diferite ce au concurat pentru marele premiu al secțiunii Un Certain Regard. Este a doua oară în istoria festivalului când se înmânează acest premiu, anteriorul decernându-se în 2013 ansamblului actorilor din La Jaula de Oro, în regia lui Diego Quemada-Diez. Filmul poate fi urmărit pe 2 iunie, de la ora 21, la Cinema Studio, în cadrull Avanpremierei Les Films de Cannes a Bucarest.

Comedia Rams (Islanda) a iesit câștigătoarea premiului Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes, cu fostul documentarist Grimur Hakonarson premiat de către președintele juriului, Isabella Rossellini. Filmul, despre niște frați, crescători de oi de meserie, care se reîntorc acasă atunci când turma lor, moștenire din părinți, este pusă în primejdie, a fost elogios primit la Festival, cu criticul Alissa Simon (Variety), lăudându-l pentru „momentele discret comice și umorul sec”.

Rams este cel de-al doilea film despre animale care ia premiul în ani întreg, comentează publicația Varietyi: thriller-ul White God (Ungaria), cu un personaj central canin, a fost câștigătorul de anul trecut. Premiul Juriului pentru locul secund a fost acordat lui The High Sun (Croația), un triptic de povești de dragoste de la scenaristul-regizor Dalibor Matanic, descris de către Jay Weissberg (Variety) cel mai reușit film al regizorului pâna la ora actuală. Doi foști laureați ai Premiului Juriului au fost din nou premiați: Kiyoshi Kurosawa (Japonia) a cărui film Tokyo Sonata a câștigat în 2008, a luat Premiul pentru „Cel mai bun regizor”, cu Journey to the Shore, un amestec discret de poveste cu fantome și dramă umană.

Regizorul român Corneliu Porumboiu - premiat în 2009 cu Marele premiu al Juriului pentru Polițist, adjectiv - a fost premiat cu un premiu special, Un Certain Talent, pentru „povestirea făcută cu măiestrie”. Doi regizori debutanți au fost recompensați cu un premiu ex-aequo, pentru „abordarea unor teme referitoare la libertatea individuală”: Ida Panahandeh (Iran) pentru Nahid si Neeraj Ghaywan (India) pentru Masaan. Față de anii trecuți, juriul nu a decernat premii pentru actorie.

Două producții românești au concurat anul acesta în secțiunea „Un Certain Regard” (Comoara și Un Certain Regard), a doua ca importanță după principala secțiune competițională, în care premiul cel mare este Palme d'Or-ul. Patru dintre filmele din competiția Un Certain Regard au fost debuturi.

Isabella Rossellini (actriță, regizor - SUA/Italia) a prezidat juriul anul acesta. „Noi, juriul, dorim să mulţumim Festivalului de la Cannes pentru gestul de a ne fi invitat să facem parte din juriul Un Certain Regard. Experienţa de a urmări nouăsprezece filme din douăzeci şi una de ţări a fost memorabilă. A fost ca şi cum am fi zburat deasupra întregii planete şi a locuitorilor ei... Orice antropolog are de ce să ne invidieze”, a spus Isabella Rossellini pe scenă. „Vreau să mulţumesc în special lui Thierry Fremaux şi echipei lui pentru bunăvoinţa lor remarcabilă. Nu pot să nu transmit recunoştinţa mea personală Festivalului pentru alegerea figurii mamei mele, Ingrid Bergman, pentru posterul celei de-a 68-a ediţii a Festivalului.
Figura mamei mele pare să fi plutit deasupra noastră tuturor, cineaşti şi cinefili, ca un înger păzitor. Mulţumesc", a conchis președinta juriului. Ceilalți membri ai juriului au fost Haifaa al-Mansour (regizor - Arabia Saudită), Panos H. Koutras (regizor - Grecia), Nadine Labaki (regizoare/actriță- Liban) și Tahar Rahim (actor - Franța).
 

Iată lista completă a premiilor Un Certain Regard, decernate sâmbătă seara

Premiul „Un Certain Regard”
Hrutar (Béliers/Rams), Grímur Hákonarson

Premiul juriului
Zvizdan (Soleil de plomb/The High Sun), de Dalibor Matanić

Cel mai bun regizor
Kiyoshi Kurosawa pentru Kishibe No Tabi (Vers l’autre rive/Journey to the Shore)

Premiul Un Certain Talent
Comoara (Le Trésor/Treasure), de Corneliu Porumboiu

Premiul „viitor promițător”
Masaan, de Neeraj Ghaywan

ex aequo cu
Nahid, de Ida Panahandeh

 

copyright foto Mediafax foto/Cristian Radu Nema

Citește și

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2015, comoara, The High Sun, Journey to the Shore, Nahid, Hrútar, Fly Away Solo

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 24 mai 2015 08:39
felicitari regizorului!
mariusete pe 25 mai 2015 22:06
In afara de felicitarile de rigoare, cred ca cel mai important gest pe care il putem face este sa mergem sa vedem filmul la cinema.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells