Closer To the Moon - nouă statuete Gopo, inclusiv pentru Cel mai bun film, Q.E.D a luat toate premiile de interpretare

de Gloria Sauciuc în 31 Mar 2015
Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.), filmul cu cele mai multe nominalizări la Gopo 2015, a câştgat cinci trofee

Luni seară, 30 martie, la Teatru Național București – Sala Radio, cea de-a noua ediție a Galei Premiilor Gopo și-a împărțit trofeele în prezența a peste 500 de invitați și jurnaliști acreditați. Găzduită de Diana Cavallioti și Paul Ipate, gala a avut parte de momente inedite, amuzante dar și multă emoție. Telespectatorii au putut urmări ceremonia în direct pe TVR2 și TVR HD.

Closer to the Moon și-a adjudecat nouă statuete Gopo, printre care trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu. Lista este completată de premiile pentru Cel mai bun montaj, Cel mai bun machiaj și Cea mai bună coafură, Cel mai bun sunet, Cea mai bună imagine, Cea mai originală muzică și Cele mai bune costume. Quod erat demonstrandum (Q.E.D.), filmul cu cele mai multe nominalizări la Gopo 2015, și-a atribuit cinci trofee, printre care premiile de interpretare de la categoriile Cel mai actor într-un rol principal - Florin Piersic Jr., Cea mai bună actriță într-un rol principal – Ofelia Popii, Cel mai bun actor într-un rol secundar – Virgil Ogășanu, Cea mai bună actriță într-un rol secundar – Alina Berzunțeanu. Filmul a primit și statueta pentru Cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu).

Toto și surorile lui, în regia lui Alexander Nanau, a câștigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar. Radu Jude a primit în această seară cel de-al șașelea Gopo din carieră: Cel mai bun scurtmetraj ficțiune, pentru Trece și prin perete. La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către La grande bellezza (r.Paolo Sorrentino). Independența Film și-a adăugat al șaptelea trofeu în palmares, un număr record pentru distribuitorul român. Cu încasări în valoare de 1.147.487 RON și 102.026 spectatori, #Selfie a primit Premiul Publicului.

Premiul pentru Cel mai bun debut a fost câștigat de Vlad Petri, cu documentarul București, unde ești?, premiul Tânără speranță a fost oferit Alexandrei Carastoian și Boroka Biro pentru imaginea filmului Planșa, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost adjudecat de O scurtă istorie – Astra Film, regia Carmen Lidia Vidu.

Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Activitate (Eugenia Bosînceanu) și Întreaga Carieră (Coca Bloos). Premiile au fost prezentate de Irina Margareta Nistor și, respectiv, Dorina Lazăr.Un Premiu Special i-a fost oferit și regizorului de animație Ion Truică prezentat de Mihai Mitrică, director artistic Festivalul Internațional de Animație Anim'est.

Actorii Olimpia Melinte (nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol principal), Florin Piersic Jr. (nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal), Cătălina Grama, Giulia Nahmany, Dorian Boguță (nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal), Emilian Oprea, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Maria Dinulescu, Malvina Cservenschi, regizorii nominalizați la categoria Cea mai bună regie, Nae Caranfil și Andrei Gruzsniczki, precum și Alexander Nanau (nominalizat la Cel mai bun film documentar) sunt doar câțiva dintre invitații ce au pășit pe covorul roșu al Galei Premiilor Gopo.

Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti si Babel Communications.

Iată lista completă a premiilor:
Cel mai bun film: Closer to the Moon, de Nae Caranfil
Cel mai bun regizor: Nae Carafil (Closer to the Moon)
Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Ofelia Popii (pentru rolul Elena Buciuman din filmul Q.E.D.)
Cel mai bun actor într-un rol principal: Florin Piersic Jr. (pentru rolul Alecu Voican din filmul Q.E.D.)
Cel mai bun actor într-un rol secundar: Virgil Ogăşanu (pentru rolul Martin Scăunaşu din filmul Q.E.D.)
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Alina Berzunţeanu (pentru rolul Valeria Amohnoaiei din filmul Q.E.D.)
Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil (Closer to the Moon)
Cea mai bună imagine: Marius Panduru (Closer to the Moon)
Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu, Larry Madaras, Roberto Silvi (Closer to the Moon)
Cel mai bun sunet: Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Florin Tăbăcaru (Closer to the Moon)
Cea mai bună muzică originală: Laurent Couson (Closer to the Moon)
Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu (Q.E.D.)
Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor (Closer to the Moon)
Cel mai bun film de debut: Bucureşti, unde eşti?, de Vlad Petri
Cel mai bun film documentar: Toto şi surorile lui, de Alexander Nanau
Cel mai bun scurtmetraj documentar: O scurtă istorie - Astra Film, de Carmen Lidia Vidu
Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: Trece şi prin perete, de Radu Jude
Premiul Romanian Society of Cinematographers: Vivi Drăgan Vasile
Tânără speranţă: Alexandra Carastoian, Boroka Biro (pentru imaginea filmului Planşa)
Premiul Gopo pentru întreaga activitate: actriţa Eugenia Bosânceanu
Premiul special: regizorul de animaţie Ion Truică
Premiul pentru întreaga carieră: actriţa Coca Bloos
Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite în România în 2014): Marea frumuseţe/La grande bellezza, de Paolo Sorrentino
Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014): #Selfie, de Cristina Iacob
Lungmetrajul Q.E.D., de Andrei Gruzsniczki, care primise cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 - 17 - a obţinut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare.
Atât Q.E.D., cât şi Closer to the Moon au scenarii inspirate din perioada comunismului.
81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo.

Exploreaza subiecte similare:

Closer to the Moon, Q.E.D., Florin Piersic Jr., Ofelia Popii, Virgil Ogăşanu, Alina Berzunțeanu, Cristian Niculescu, Toto şi surorile lui, Trece şi prin perete, Radu Jude, La grande bellezza, #Selfie, Vlad Petri, Bucureşti unde eşti?, Planşa, Carmen Lidia Vidu, Olimpia Melinte, Catalina Grama, Giulia Nahmany, Dorian Boguta, Emilian Oprea, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Maria Dinulescu, Malvina Cservenschi, Nae Caranfil, Andrei Gruzsniczki, Alexander Nanău, Marius Panduru, Catalin Cristutiu, Larry Madaras, Roberto Silvi, Marius Leftarache, Florin Tăbăcaru, Laurent Couson, Elena Tudor, Biro Boroka, Eugenia Bosânceanu, Ion Truică, Coca Bloos

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 31 martie 2015 11:30
Felicitari tuturor in special lui Nae Carafil , un regizor foarte bun
camichu pe 1 aprilie 2015 10:13
recunosc ca nu am vazut celelalte filme, decat closer to the moon care mi-a placut enorm si ma bucur foarte tare ca a castigat.un film memorabil ca multe a lui nae caranfil
Bayard pe 1 aprilie 2015 10:51
Mi se pare foarte ciudat ca un film sa ia toate premiile pentru actorie. Oricum, nu l-am vazut. Intrebarea mea este de ce nu a fost si Aferim printre nominalizati? S-a lansat prea tarziu?
Liviu- pe 1 aprilie 2015 23:01
Nu e ciudat ca un singur film a luat toate premiile pentru actorie. Ciudat e ca n-a luat si premiul pentru cel mai bun film, fiind cu mult peste petarda lui Caranfil. De fapt e o diferenta atat de mare intre ele ca nu exista decat doua posibilitati: ori cei care au votat n-au vazut ambele filme, ori au votat dupa criterii care n-au nimic de-a face cu valoarea cinematografica. Cat despre Aferim, e un film lansat in 2015, iar premiile au fost pentru 2014. O sa-l vedem la anul, cel mai probabil culegand multe premii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells