Cel mai iubit film cu Iisus!

de Ştefan Dobroiu în 15 Apr 2012
Află povestea lui Iisus din Nazareth, mini-seria lui Franco Zeffirelli

Am aruncat o privire pe pagina mini-seriei Iisus din Nazareth/Jesus of Nazareth de pe Cinemagia şi, din cei aproape 80 de comentatori, numai doi i-au dat producţiei din 1977 mai puţin de 10 stele. Ne dăm seama astfel că filmul lui Franco Zeffirelli este cel mai iubit dintre cele ce explorează viaţa Mântuitorului, iar în rândurile de mai jos îţi dăm câteva informaţii inedite despre acest succes de casă şi de critică, din perspectiva lui Robert Powell, actorul principal.

Filmul este cunoscut mai ales datorită lui Robert Powell, actor cvasi-anonim până în 1977, când încep filmările, în Tunisia, Maroc şi Mexic, la ceea ce va deveni probabil cea mai emblematică ecranizare a vieţii lui Iisus. Considerat cel mai "cristic" interpret din toate timpurile, Powell se va trezi înconjurat pe platouri de câţiva actori legendari, de la Anne Bancroft (Maria Magdalena) şi Laurence Olivier (Nicodim), la Ian McShane (după ce l-a intepretat pe Iuda în 1977, l-ai văzut anul trecut în rolul villain-ului din Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi), Christopher Plummer (Irod Antipa), Anthony Quinn (Caiafa), Michael York (Ioan Botezătorul) şi Peter Ustinov (Irod cel Mare).

A fost o şansă colosală pentru Powell, dar în acelaşi timp şi o sarcină care aproape s-a dovedit a fi peste puterile actorului. Nefamiliarizat cu ritmul din spatele unei asemenea producţii, Powell şi-a petrecut aproximativ nouă luni din viaţă filmând Iisus din Nazareth, fiind prezent în majoritatea scenelor din mini-seria care va avea la final mai bine de şase ore (motiv pentru care televiziunile prezintă de obicei o versiune prescurtată). La sfârşitul filmărilor Powell a spus: "Poate ar fi fost mai bine să nu-mi fi fost oferit acest rol. Dar când mi-a fost oferit, nu am putut să-l refuz".

Iată cu ce gânduri s-a apropiat Robert Powell de proiect: "Mi-era teamă. Cu orice alt rol, un actor are şansa să interpreteze perfect. Dar cu rolul ăsta, nu aveam nicio şansă. Un om nu poate interpreta un zeu." Întrebat dacă i-a plăcut să-l interpreteze pe Iisus, Powell a spus că "a fost lucrul cel mai dificil pe care l-a realizat vreodată": "A fost pur şi simplu extenuant. Am pierdut aproximativ zece kilograme în timpul filmărilor. A fost singurul rol în care apăream în fiecare scenă şi pentru care trebuie să învăţ şapte pagini de scenariu pe zi. A fost singurul rol în care nu am putut folosi nici măcar o fărâmă din propria personalitate. De exemplu, dacă soseam într-o dimineaţă pe platouri enervat sau prea obosit, un alt rol mi-ar fi dat ocazia să folosesc aceste emoţii. Dar cu Iisus nu puteam."

Cele nouă luni de filmare au fost motivate şi de faptul că uneori echipa trebuia să aştepte lungi perioade de timp pentru ca vremea să fie potrivită pentru o anumită secvenţă din scenariu. "Pentru actori a fost incredibil de plictisitor", spune Powell într-un interviu, amintind şi de glumele de la filmări, când colegii îl tot îndemnau să schimbe apa în vin sau să înmulţească pâinea şi peştii.

Câteva decizii ale lui Franco Zeffirelli şi un artificiu de machiaj l-au transformat pe Powell în cel mai electrizant interpret al lui Iisus: în primul rând, actorul nu clipeşte decât o singură dată în timpul orelor de prezenţă pe ecran, ceea ce-i dă personajului său un aer supranatural. O tehnică asemănătoare, dar cu un efect cât se poate de diferit, a folosit Anthony Hopkins pentru rolul lui Hannibal Lecter din Tăcerea mieilor. În ceea ce priveşte machiajul, lui Powell i se desena o linie extrem de subţire, bleumarin, pe marginea ploapei superioare, şi o alta albă pe marginea ploapei inferioare, ceea ce le conferea ochilor săi şi aşa incredibil de albaştri o privire pătrunzătoare, electrică. Să fie acesta motivul pentru care Robert Powell a primit ulterior zeci de mii de scrisori de la fani care îi jurau că "este exact aşa cum şi l-au imaginat pe Iisus"? Umblă vorba că Zeffirelli şi-l dorea pe Al Pacino în rolul Mântuitorului, dar că a fost nevoie de o singură privire în ochii albaştri ai lui Powell pentru ca regizorul să se răzgândească.

Aspectul şi interpretarea sa convingătoare, ajutate şi de faptul că Franco Zeffirelli a încercat ca filmul său să fie cât mai fidel Evangheliilor, au avut şi efecte negative asupra vieţii lui Robert Powell. În primii ani de după Revoluţie, când Iisus din Nazareth şi-a făcut loc în programul televiziunii publice din România, circula un zvon conform căruia actorul ar fi înnebunit în timpul filmărilor, rămânând convins că este reîncarnarea lui Iisus. La un moment dat s-a zvonit chiar că se sinucisese, convins fiind că va reînvia după trei zile. România nu este unica ţară de pe glob în care s-au auzit astfel de zvonuri, iar faptul că Robert Powell a apărut puţin pe micul sau pe marele ecran (doar două alte roluri) până la începutul anilor '80 nu a făcut decât le alimenteze.

Pentru nouă luni din viaţa sa şi cel mai iubit Iisus din istoria cinematografiei, Robert Powell a fost plătit cu doar 20.000 de lire sterline. Deşi Iisus din Nazareth este cel mai difuzat film în perioada Sărbătorilor de Paşte, actorul nu beneficiază de niciun profit de pe urma includerii mini-seriei în programul TV al ţărilor creştine de pe glob.

Ce părere ai despre Iisus din Nazareth?

Exploreaza subiecte similare:

Franco Zeffirelli, Robert Powell, Anne Bancroft, Laurence Olivier, Ian McShane, Christopher Plummer, Anthony Quinn, Michael York, Peter Ustinov, Anthony Hopkins, Jesus of Nazareth

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
puffulette pe 15 aprilie 2012 16:58
Avand in vedere ca arata viata lui mai amanuntit e si normal sa fie mai apreciat
cristi23 pe 15 aprilie 2012 19:25
este fantastic de neegalat.............e adevarat ca si filmul lui mel gibson e super dar iisus din nazaret e cu adevarat mai autentic mai real............+ pt multi e filmul cu iisus cu care am crescut si pe multi ne-a marcat profund.....................o capodopera unica si vesnica
princeofpersia79 pe 15 aprilie 2012 22:10
asta ar fi tre sa ia toate oscaurile nu Titanic al ateului de cameron
TheJesus pe 2 mai 2013 18:20
Esti prea prost,uitate la diferentele de ani intre Titanic si Nazaretu' tau.
princeofpersia79 pe 16 aprilie 2014 22:45
Si daca ai fi comentat fara sa jignesti nu te-ai fi simtit mai bine,Gizasule?!
DanielAnghel pe 15 aprilie 2012 22:17
Un film care pune mult accent pe autenticitate, replicile se integreză perfect în peisaj iar interpretarea lui Robert Powell este absolut excelentă, considerat de critici "cel mai bun Iisus"
flower26free pe 16 aprilie 2012 01:50
o capodopera dupa parerea mea si am o curiozitate: cum ar fi daca am putea vedea filmul 3D???!!
nicolas84 pe 18 aprilie 2012 14:55
Aavramescule nu mai folosi alte nickuri:D.
MNarcis pe 16 aprilie 2012 07:54
Putine pareri pe aici asa ca am decis sa ma bag si eu in vb...........Franco Zeffirelli este un artist desavarsit as putea zice un perfectionist in adevaratul sens al cuvantului cred ca este cel mai indragit film pt ca Zeffirelli a respectat f mult ce este scris prin carti despre acest personaj atat de iubit de lume (mai ales cand vine sarbatoarea asta de pasti si cam atat)........cum a spus si puffulette tacanit :) este f amanuntit......am vazut filmul si mi a adus aminte de Romeo si Julieta (atat de bn respecta ''sursele de inspiratie'')..........mai pe scurt: vazut, placut, recomandat de vazut.
spartacus pe 16 aprilie 2012 10:50
Filmul mi se pare si mie cel mai bun din aceasta "serie" cu Iisus, mereu am sustinut acest lucru. De la distributie, coloana sonora, adaptare, peisaje etc. The BEST !... Parerea mea, desigur.
Dubrasca pe 16 aprilie 2012 22:31
Este cea mai buna serie care ilustreaza viata lui Iisus.Actorul seamana izbitor cu Iisus si din cauza aceasta oamenii raman uimiti, am auzit multe pareri de genul...
Lalolica pe 17 aprilie 2012 00:07
o gresala destul de mare,probabil din neatentie;)....cand ati spus"Powell se va trezi înconjurat pe platouri de câţiva dintre cei mai celebri actori din toate timpurile.....".l ati omis pe Ian Holm!!!!
margott pe 19 aprilie 2012 20:47
Va recomand sa cititi si cartea lui Zeffirelli despre realizarea filmului Iisus din Nazareth.
alex_il_fenomeno pe 9 mai 2012 15:01
Film ? la miniserie locul era deja adjudecat , iar la pelicula prefer filmul lui Mel Gibson .
AndreiRegizor pe 18 aprilie 2014 18:41
esti la fel de sadic ca ăla , ce anume iti place la filmul acelui individ ?
xerses pe 2 august 2012 22:26
Este un film impresionant.
Miiku pe 13 aprilie 2013 17:56
Chiar e preferatul meu dintre toate filmele pe care le`am vazut cu Iisus. :)
Tyybi1 pe 29 septembrie 2013 19:22
E bun

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells