Cei opt odioși, un Reservoir Dogs plasat în Vestul Sălbatic

de Gloria Sauciuc în 17 Ian 2016
Tarantino face referire în The Hateful Eight la propriile sale producții, ca la filme-cult

Știm, cel puțin de la Django Unchained încoace, că Tarantino este un mare fan al westernului. Chiar și așa, Django înclina, acum trei ani, către Blaxploitation și către filmele de categoria B, însă de data asta iată un western à la John Ford: diligență, pistolari (din care, evident, unul e de culoare), peisajul sălbatic al Vestului înzăpezit (din care numai indienii par să lipsească), șerifi, vânători de recompense, plus arme de epocă.

În Cei opt odioși vedem cum personajele lui Tarantino nu sunt doar personaje, ci și clișee valorificate: nimeni nu vorbește la întâmplare, fiecare pare să aibă o arhivă de replici de Hollywood care îl „confirmă” în rol. Fiecare dintre ei face referire la o întreagă galerie de personaje anterioare: maiorul Marquis Warren este pistolarul tipic de western și asasinul de culoare din Pulp Fiction, care trăiește și acționează după propriile legi. Kurt Russell este omul legii, neîndurătorul șerif din western, extrem de violent cu femeile ca în Death Proof, Tim Roth într-un rol extrem de carismatic, jucat în vâna lui Christoph Waltz (avut de Tarantino în rol secundar în Django Unchained).

Doar Daisy Domergue (recent nominalizata la Oscar Jennifer Jason Leigh) este un personaj feminin mai atipic: o femeie cu profilul ei nu își avea locul în filmele lui John Ford. Pe de altă parte, ca spectator feminin, n-am putut să nu observ caracterul misogin al filmului. Daisy îndură multă violență, dar e și suma tuturor relelor.

Secvența considerabilă de film cu desfășurare în cabană depășește orice western: și mai degrabă trimite la Hitchcock și Agatha Christie. Tensiune, un mister și o investigație. Cine e bun și cine e rău dintre cei aflați sub același acoperiș?

Desigur, este multă violență, plus dialoguri elaborate și umor sec, de altfel mărcile filmelor lui Tarantino, dar și o intrigă polițistă reușită peste nivelul unui film de acțiune, și chiar dacă nu lipsesc tragerile cu pistolul, între pereții cabanei se întâmplă ceea ce nu ține de lumea Vestului sălbatic, așa cum a descris-o Hollywoodul: asasini ascunși printre cei de față, și - mai ales - plasarea acțiunii la interior. Acest „indoor”, dar și dialogurile elaborate și mișcarea scenică aduc cu o piesă de teatru.

Comparăm filmul cu Reservoir Dogs, și asta în primul rând pentru asemănările de cadru (un interior pentru cea mai mare parte a celor două ore, cu câteva momente de acțiune înainte), dar și pentru că, în confruntarea dintre tabere, nimeni nu iese câștigător... Observăm că Tarantino face referire la propriile sale filme ca la filme-cult.

Imaginea este memorabilă, la fel și peisajul înzăpezit, dar și sunetul - în prima parte a filmului camera face un close up pe caii ce trag la diligență încât le auzim respirația și parcă gâlgâirea prin vine a sângelui.

Un film pe care ne-am bucurat să-l vedem adus pe marile noastre ecrane.

Exploreaza subiecte similare:

The Hateful Eight, Jennifer Jason Leigh, John Ford, Kurt Russell, Django Unchained, Quentin Tarantino, Tim Roth, Christoph Waltz, Reservoir Dogs

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Gebeleizis pe 17 ianuarie 2016 21:11
Unul dintre cele mai bune filme din ultimii ani! Îl recomand cu încredere tuturor! Eu sunt așa de euforic, că o să îl mai privesc o dată, cred. :D
bogyvaly pe 20 ianuarie 2016 10:13
Da, un film foarte inteligent
princeofpersia79 pe 18 ianuarie 2016 13:51
Un film taaaare plictisitor care daca nu te inarmezi cu o cafea sau daca nu iti faci somnul de frumusete inainte sa vizionezi filmul risi sa te ia somnul pe scaun in cele aproape trei ore de vizionare. Parerea mea...
bogyvaly pe 20 ianuarie 2016 10:13
Intr-adevar parerea ta...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells