Cea mai mare greșeală științifică din noul film The Martian este un element cheie al acțiunii

de Gloria Sauciuc în 4 Oct 2015
Presiunea atmosferică de pe Marte este doar 1% din cea a Pământului. Ceea ce face ca „aerul” de pe Marte să fie prea rarefiat pentru ca vântul să poată avea impact și să producă pagube

În prima scenă din The Martian, un SF elogiat pentru gradul său de realism, o furtună uriașă pe Marte amenință să răstoarne singura navă spațială cu care grupul de astronauți se pot întoarce acasă. Așadar, aceștia renunță la misiune pentru a se salva. Imediat ce ies în furtună pentru a putea ajunge la nava lor, aceștia plonjează în beznă și în vânt puternic, într-atât de puternic încât va rupe o antenă satelit, care va lovi personajul principal, pe Mark Watney (Matt Damon), separându-l de restul grupului.

Cu Watney rămas în urmă și cu o navă spațială clătinându-se amenințător, echipajul decolează. Scena furtunii de praf este plină de suspans, și este un punct bun de pornire pentru un blockbuster intens așteptat de către regizorul Ridley Scott. Dar este total neverosimilă, scrie Kelly Dickerson, jurnalist pe tehnologie, pentru publicația businessinsider.com, citând surse ale The New York Times.

Este adevărat că pe Marte furtunile de praf bântuie mereu planeta, însă - în același timp - presiunea atmosferică de pe Marte este doar 1% din cea a Pământului. Ceea ce face ca „aerul” de pe Marte să fie prea rarefiat pentru ca vântul să poată avea impact și să producă pagube, declară pentru The New York Times Jim Greene, director de științe planetare la NASA.

Un alt om de știință, Jim Bell, care lucrează cu vehiculele tip Mars rover, declară pentru Forbes: „Dacă ați fi pe Marte, un vânt de 100 de mile pe oră (160 km/h) ar fi simțit de parcă ați primi în față un sac de pene”...

Așadar, este surprinzător că Andy Weir, autorul romanului SF pe care Scott l-a ecranizat, știa de fapt că scena este pură ficțiune. Pentru că, într-un capitol de întrebări și răspunsuri de la sfârșitul cărții, Weir a explicat că a dorit să facă povestea cât mai verosimilă cu putință, însă avea nevoie de furtuna de nisip ca element narativ.

Weir și-a explicat raționamentul astfel: „A fost o concesie pe care am făcut-o în mod deliberat, pentru că am crezut că va fi mult mai dramatic să îl vedem pe protagonist rămas captiv pe Marte în urma unui fenomen meteorologic. Și asta ajută la construirea poveștii cu astronautul contra planetei Marte, o luptă în care planeta lovește prima. Însă, în realitate, episodul nu ar fi posibil...”
  Cu atâtea cercetări și cu atâta atenție acordată detaliilor științifice în restul cărții, scriitorul și regizorul sunt de iertat pentru o mică licență creativă. În fond, este vorba de science fiction, iar scena din film este foarte, foarte reușită.

Exploreaza subiecte similare:

The Martian

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 4 octombrie 2015 21:14
Circula un banc bun , o anecdota prin almanahul copiilor din 1978 : "profesoara le povestea elevilor despre poetul John Milton care era orb, ca sa verifice daca au fost atenti il intreaba pe Gigel
-Care era defectul lui Milton?
la care Gigel raspunde
-Era poet.

Exact aceeasi situatie si cu Martianul dupa mine.

bogyvaly pe 5 octombrie 2015 12:02
Diferenta intre tine si Gigel este ca tu nu ai vazut filmul... ;)
cosmin742000 pe 5 octombrie 2015 15:43
si nici nu o sa imi pierd timpul cu el pt ca , dupa mine , nu poate fi numit "film"Plus ca daca e sa extrapolam (sa imi zici daca e un cuvant prea complicat pt tine ) situatia nici Gigel nu a vazut filmul , eu eram foarte atent la ore si stiam ca Milton a fost orb dinaintea profesoarei :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells