Cary Grant, unul dintre primii care au luat LSD. Documentarul „Becoming Cary Grant”, lansat la Cannes

de Gloria Sauciuc în 24 Mai 2017
„Becoming Cary Grant” prezintă o perspectivă complet nouă asupra unuia dintre cei mai mari dintre actorii de la Hollywood

Marti, 23 mai, a fost proiectat la Cannes documentarul „Becoming Cary Grant” (2017, regia: Mark Kidel), în cadrul secţiunii „Cannes Classics - Documentaires sur le cinéma”. „Becoming Cary Grant” prezintă o perspectivă complet nouă asupra unuia dintre cei mai mari dintre actorii de la Hollywood.

Cunoscut pentru sofisticarea lui suavă, Grant a devenit un icon prin rolurile sale în unele dintre marile filme ale epocii de aur a cinematografiei hollywoodiene. Dar Grant era şi un bărbat tulburat; s-a descris pe sine ca privind cu precauție din spatele unei măști, a unei fațade, care nu-și dezvăluise niciodată adevăratul său eu și nici nu lăsa pe alții să-l cunoască cu adevărat.

Grant s-a născut ca Archie Leach în Bristol, Anglia. Când avea 11 ani, tatăl său i-a dus mama la un azil prihiatric, fără să-i spună fiului său. Sentimentul abandonului a creat un gol în viața lui Archie, care nu a reușit să facă față consecințelor până la mijlocul vieții, când a devenit unul dintre primii care au luat LSD (una dintre cele mai puternice substante halucinogene cunoscute - n.red.) ca tratament.

În peste 100 de şedinţe cu un psihiatru din Beverly Hills, Grant și-a revizuit viața și şi-a exorcizat demonii. În cele din urmă, a putut declara „în sfârşit, sunt aproape de fericire”. Acest film folosește aceste cuvinte și multe alte informații din autobiografia sa nepublicată, pentru a-l lăsa pe Cary să-și spună el însuși povestea.

Imaginile sunt extrase în mare parte dintr-un material surprinzător de cinematografic fimat de Cary, din care mare parte nu a mai fost văzut până acum. Ochiul lui de regizor ne aduce o serie bogată de oameni, locuri și imagini impresioniste, care reflectă evocator urcuşurile și coborâșurile călătoriei sale interioare.

Filmul conține contribuții ale prietenilor care nu au mai vorbit niciodată până acum, de la criticul David Thomson, care îl consideră pe Cary drept cel mai mare actor al tuturor timpurilor, și profesorul Mark Glancy, ale cărui noi descoperiri și perspective se regăsesc pe tot parcursul filmului.

Filmul include şi extrase de aur din filmele lui Cary Grant, câteva dintre cele mai cunoscute – comediile plus clasicul Hitchcock – precum și din filmele mai puțin familiare, care aruncă o lumină revelatoare asupra identității lui Cary – „None But the Lonely Heart”, „Doamna şi aventurierul” şi „Father Goose”.

Filmul este încadrat de sesiunile LSD și îl duce pe spectator din copilăria lui dificilă, prin cei 30 de ani de star, până la bucuria ultimilor ani, când devine tată și se căsătoreşte cu a cincea soție, Barbara Jaynes.

Cuvintele lui Cary Grant sunt rostite de celebrul actor Jonathan Pryce („Urzeala tronurilor”), iar muzica este creată de muzicieni din Bristol de la Portishead şi The Insects.

„Becoming Cary Grant” nu este un biopic obișnuit, ci un film care ne permite să intrăm în intimitatea lui Cary Grant, să sondăm profunzimea nesiguranței lui și să-l însoţim într-o călătorie unică de auto-explorare și, în cele din urmă, de eliberare.

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2017, Cary Grant, Jonathan Pryce, None But the Lonely Heart, Mr. Lucky, Father Goose

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells