Cartea autobiografică a victimei violului săvârşit de Polanski, lansată

de Gloria Sauciuc în 20 Sep 2013
„L-am iertat pe Polanski”, scrie Geimer. „Nu am făcut-o pentru el, ci pentru mine. Iertarea nu este un semn de slăbiciune, ci de putere” (The Girl - A Life In the Shadow Of Roman Polanski, de Samantha Geimer)

După mai bine de 35 de ani de tăcere, Samantha Geimer, acum în vârstă de 48 de ani, publică versiunea personală asupra violului căruia i-a fost victimă, în 1977, la Los Angeles, agresorul fiind nimeni altul decât celebrul cineast Roman Polanski. Geimer revine asupra traumatizantei experienţe care i-a marcat copilăria, în cartea de confesiuni The Girl - A Life In the Shadow Of Roman Polanski, lansată în SUA săptămâna aceasta. Violul a avut loc pe când Samantha Geimer avea numai 13 ani.

Geimer scrie în paginile cărţii că „Polanski o poza şi, în acelaşi timp, îi dădea şampanie; după care i-a dat un calmant, pentru ca mai apoi să întreţină relaţii sexuale cu ea, fără consimţământul ei...”. Geimer relatează în paginile cărţii că alcoolul, drogul, diferenţa de vârstă şi celebritatea lui Polanski i-au accentuat frica, paralizând-o, drept pentru care nu a reacţionat. Geimer îşi aminteşte apoi spaima şi lacrimile din maşină, în timp ce regizorul o ducea acasă, unde mama ei o aştepta îngrijorată din cauza orei înaintate. Conducând, Polanski o întreba dacă e bine...

Pe de altă parte, însăşi viaţa cineastului francez cu origini poloneze, care a împlinit de curând 80 de ani, ar putea fi subiectul unui film. Între momentul naşterii sale în Polonia şi cel de acum, Polanski a bifat o copilărie într-un ghetou din Cracovia, refugierea la Paris, succese hollywoodiene, numeroase capodopere cinematografice, iubiri tumultuoase, scandaluri intens mediatizate... Viaţa regizorului, croită din succese şi drame, are toate ingredientele necesare unei opere romantice şi, în acelaşi timp, tragice.

Pe coperta cărţii publicate pe 17 septembrie, Samantha Geimer împreună cu editorul ei au ales o fotografie a scriitoarei de la vârsta de 13 ani, făcută chiar de Roman Polanski, pe 20 februarie 1977, cu câteva zile înainte ca drama să aibă loc în casa lui Jack Nicholson, pe Mulholland Drive. Pentru a-şi justifica gestul de a rupe tăcerea după 35 de ani, Samantha Geimer a declarat recent că „Eu sunt mai mult decât 'fata-victimă a violului', etichetă pusă de mass media. Ţin să-mi spun astăzi povestea, fără mânie, şi cu un scop - să împărtăşesc o poveste care, cu toate detaliile ei, îmi va permite să-mi revendic identitatea”.

Faptele

Los Angeles, 1977

Într-o seară a lunii martie, în casa actorului Jack Nicholson, prieten al lui Polanski de pe vremea lui Chinatown, turnat câţiva ani mai devreme, în cartierul rezidenţial Mulholland Drive, pe o stradă în serpentină ce urcă pe colinele Hollywood-ului. Roman Polanski face o sedinţă foto pentru un număr al revistei Vogue, cu un model de 13 ani, Samantha Geimer. La câteva zile după şedinţa foto, fata îl acuză pe cineast că a drogat-o, ameţit-o cu alcool şi violat-o pe parcursul respectivei seri. Considerând că recunoaşterea faptelor îi va uşura sentinţa, regizorul pledează „vinovat de întreţinerea de raporturi sexuale contrare legii” cu minora de 13 ani. Dar sentinţa a fost, contrar aşteptărilor cineastului, una dură pentru Polanski. Aşa că regizorul fuge de justiţia americană, părăsind Statele Unite ale Americii în 1978.

Gstaad, 2009, Elveţia

Mai mult de 30 de ani au trecut de la dramaticul incident. Samantha a primit despăgubiri în valoare de 500.000 de dolari de la cineast în 1993, conform premiere.fr Polanski este un vârstnic care se apropie de 80 de ani, dar la fel de prolific în domeniul cinema-ului. Nu a mai pus piciorul în SUA de la pronunţarea sentinţei, nici pentru a primi trofeul Oscar pentru regie, decernat pentru filmul Pianistul. Lucrurile par să se aşeze, mai ales că Samantha Geimer a declarat public că l-a iertat pe cineast, că anii au trecut şi că trebuie de acum ca totul să fie dat uitării. Autorităţile americane, însă, au cerut în mai multe rânduri extrădarea cineastului de către ţările în care acesta a călătorit.

În timpul unui sejur în Elveţia, în septembrie 2009, autorităţile americane reuşesc să îl aresteze pe regizor. După două luni în închisoare, Polanski este reţinut în propria reşedinţă, cu presiuni din partea autorităţilor americane de a fi extrădat.

Franţa, zilele noastre

Roman Polanski a concurat anul acesta pentru Palme d'Or, la Cannes, cu La Vénus à la fourrure. Cineastul are mandat internaţional de reţinere, în 180 de ţări. El şi-a cerut public scuze Samanthei Geimer în documentarul turnat de Laurent Bouzereau, Roman Polanski : A Film Memoir. Una dintre remarcile cineastului au fost că „Ea este de două ori victimă. O dată victima mea, apoi victima presei...”

Când lucrurile au ieşit la lumină, micuţa de 13 ani Samatha Geimer, a fost prinsă într-o avalanşă mediatică, avalansă ce nu s-a încheiat nici până azi. Mamă a trei copii majori, Samantha îşi împarte viaţa între Hawaii şi Nevada. Cartea pe care a lansat-o îşi doreşte să fie un punct pus unei poveşti extrem de exploatate de mass media.

„L-am iertat pe Polanski”, scrie Geimer. „Am făcut-o nu pentru el, ci pentru mine. Iertarea nu este un semn de slăbiciune, ci de putere”, îşi continuă scriitoarea însemnările.

Exploreaza subiecte similare:

Roman Polanski

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
marina.otilia pe 20 septembrie 2013 18:32
Chiar nu stiam de faptele lui Polanski. De obicei in spatele regizorilor se afla o viata tumultoasa.Dar nu ma gandeam sa fie chiar asa.
alex_il_fenomeno pe 11 octombrie 2013 11:16
Cred ca este extrem de tulburatoare....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells