Carol, despre iubire

de Gloria Sauciuc în 25 Feb 2016
Rulează în cinematografele noastre din 26 februarie

Filmul Carol este plasat în New York-ul anilor 1950, unde Therese Belivet (Rooney Mara - premiul de interpretare la Cannes) lucrează într-un magazin de jucării, visând la o viață diferită, când o întâlnește pe Carol Aird (Cate Blanchett), o femeie seducătoare, mult mai matură, prinsă într-un mariaj în destrămare. O scânteie se aprinde între cele două femei, iar legătura dintre ele devine din ce în ce mai puternică. Când iubirea dintre cele două iese la lumină, femeile sunt forțate să lase în urmă frumoasa poveste de dragoste, într-o confruntare care le va pune la încercare devotamentul uneia față de cealaltă.

Ni s-a părut că filmul Carol folosește în relatarea evenimentelor unghiul personajului Therese, jucat de Rooney Mara și asta pentru că perspectiva asupra lui Carol nu este una neutră, observațională. Carol se îndreaptă către Theresa și spectator asemenea unei feline, cu mișcări languroase, e seducătoare în haina ei de blană, cu privirile aruncate pieziș. Emană sexualitate . Flirtează. E elegantă, cu clasă, glamourous,  irezistibilă. Dar iată că apariția ei nu  îi face pe ceilalți să întoarcă după ea capul, în pofida atractivității.  Doar Therese și noi, spectatorii, suntem  hipnotizați. De asta am spune că perspectiva filmului este a personajului Therese.  Oglinzile, un element scenografic predominant în film, ca și  lentil aparatului de fotografiat al lui Therese sunt un indiciu asupra dualității dintre ceea ce sunt personajele și ceea ce arată, într-o societate  de dinaintea revoluției sexuale și a mișcării civile, în plină segregare rasială.

Faptul că Therese Belivet (Rooney Mara) lucrează într-un magazin de păpuși e un indiciu asupra destinului acestor două femei, constrânse să fie conforme cu imaginea pe care societatea rigidă de la acea vreme  o cere . Pe de altă parte, păpușile din Carol s-au născut dintr-o circumstanță reală. Patricia Highsmith, atunci când și-a terminat primul roman și avea douăzeci și ceva de ani, a lucrat într-un magazin de păpuși unde, într-adevăr, întâlnea femei mai elegante și mai în vârstă. Și asta a dat naștere povestirii din Carol.

Filmul e despre prima dragoste adevărată și rigorile unei societăți care o plasează în sfera patologicului.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Carol

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells