Cannes 2014: start festival!

Diseară va avea loc deschiderea oficială a celui mai important festival de film al lumii

Cel mai important festival de film al lumii se deschide în această seară cu premiera mondială a filmului Grace of Monaco, proiectat în afara competiţiei. Aparenta linişte (de dinaintea furtunii?) e doar de suprafaţă în frumoasa staţiune a Rivierei franceze.

Marţi seară, Nicole Kidman şi Tim Roth, protagoniştii peliculei, erau văzuţi şi aclamaţi de o mulţime adunată ca de nicăieri, în faţa plajei Martinez. Pare de bun augur, cu toată amânarea pe care lansarea filmului a avut-o, iniţial fiind văzut ca un candidat cu șanse la Oscar 2014. Dincolo de divergenţele dintre regior şi producător cu privire la montajul și lungimea peliculei, însăşi familia princiară a dat un comunicat prin care cere să nu se asocieze cu filmul, care “nu reflectă realitatea şi nu se poate numi un biopic”.

Fotografii vor fi prezenţi astăzi, începând cu ora 14, ora României, în Palatul festivalului, pentru photocall-ul cu Nicole Kidman, Milo Ventimiglia, Paz Vega, Tim Roth şi Parker Posey, programat înaintea conferinţei de presă cu echipa filmului. Jurnaliştii vor fi în picioare cu câteva ore înainte, pentru a vedea filmul în cadrul proiecţiei destinate lor. Covorul roşu, rochiile strălucitoare şi simfonia glamour a galei de deschidere va electriza Cannes-ul abia de la ora 20 a României. În momentele când scriam aceste rânduri încă se lucra la montarea covorului roşu pe scările către  Grand Théâtre Lumière.

Până atunci, unele publicaţii se hazardează să facă predicţii legate de palmares, chiar fără să fi văzut măcar un film din selecţie. În ediţia de astăzi a The Hollywood Reporter, e citat site-ul irlandez de pariuri Paddy Power, care îl vede câştigător al Palme d’Or-ulului pe regizorul turc Nuri Bilge Ceylan pentru al său Winter's Sleep, film al cărui protagonist este Aydin, un fost actor. Acesta conduce un mic hotel în centrul Anatoliei, împreună cu tânara sa soţie, Nihal, cu care are o relație furtunoasă, şi cu sora lui Necla - care suferă din cauza unui divorţ recent. În timpul iernii, pe măsură ce zăpada începe să cadă, hotelul se transformă într-un adăpost, dar şi într-un loc din care nu pot scăpa şi care le alimentează animozităţile.

Ziarul local Nice Matin, după ce a analizat câştigătorii din 1946 până acum, pariază pe The Homesman, al lui Tommy Lee Jones. The Homesman are în centrul acţiunii un bărbat (Tommy Lee Jones) nu prea de încredere, care face echipă cu o fostă profesoară de şcoală (Hilary Swank), pentru a transporta trei femei (percepute ca fiind nebune), cu o căruţă trasă de boi, peste preerile Vestului sălbatic.

O privire asupra juriului care va decide palmaresul aruncă asupra acestuia noi ipoteze. Jane Campion – preşedinta juriului, deţinătoarea Palme d'Or-ului pentru The Piano şi concurentă în alt an cu Bright Star - are o slăbiciune pentru filmele de epocă, scrie Hollywood Reporter, prin urmare va vota cu biopicul Mr. Turner, al lui Mike Leigh.

Mr. Turner explorează ultimii 25 de ani din viaţa marelui pictor britanic excentric J.M.W. Turner (1775-1851). Profund afectat de moartea tatălui său, iubit de către o menajeră pe care ocazional o exploatează sexual, el clădeşte o relație strânsă cu o femeie cu care, în cele din urmă, trăieşte incognito în Chelsea, unde moare. De-a lungul acestei perioade călătorește, pictează, stă cu aristocrația de la ţară, vizitează bordeluri, este un membru popular, dar anarhic, al Academiei Regale de Arte, se leagă singur de catargul unei nave ca să poate picta un viscol și este atât celebrat, cât și hulit de către public și de regalitate.

Sofiei Coppola, de asemenea membră a juriului, i-ar putea place filmul Saint Laurent. Amplasat în schimbătorii ani '60 și '70, când numele lui Yves Saint Laurent a captivat și a inspirat oameni din toată lumea, filmul explorează geniul unic și nevroza unui designer de excepţie, aflat în culmea faimei. Gaspard Ulliel joacă rolul flamboaiantului şi carismaticului designer Yves Saint Laurent în continuarea regizată de Bertrand Bonello a aclamatului L'Apollonide (Cannes – Competiţia Oficială). Léa Seydoux și Jérémie Renier fac parte din distribuţie. Sofia Coppola va fi sensibilizată, credem, şi de Maps to the Stars, o poveste de Hollywood deturnată, şi asta pentru că ultimele sale două proiecte - The Bling Ring şi Somewhere - abordează această temă. În Maps to the Stars, doi foşti copii-actori de succes, ajunşi la maturitate, au probleme cu drogurile şi cu piromania, iar o femeie stea de cinema este bântuită de fantoma mamei ei decedate.


Un alt membru al juriului, Gael Garcia Bernal, ar putea vota pentru The Search, întrucât ultimul său proiect – nominalizatul la Oscar No – vizează drama politică. The Search este despre al doilea război cecen, anul 1999. Filmul relatează, la scară umană, o poveste puternică despre conflict spusă prin intermediul a patru vieți, care vor fi aduse împreună de o întorsătură șocantă a sorții.

După ce părinții lui sunt uciși în satul lor, un băieţel fuge, alăturându-se potopului de refugiați. El o întâlnește pe Carole, o şefă de delegație a Uniunii Europene și, încetul cu încetul, cu ajutorul ei, va reveni la viață. În același timp, sora lui mai mare, Raďssa, îl caută neobosit prin exodul civil. Apoi există şi un Kolia în vârstă de 20 de ani, un recent recrut al armatei ruse, va fi copleșit treptat de viața de zi cu zi din război.

Willem Dafoe ar putea vota cu The Homesman. Povestea filmului prezeantată mai sus este o aventură a Vestului în sens invers, o perspectivă asupra laturii întunecate a cuceririi preeriei americane, una care prezintă şi necazurile pierzătorilor luptei pentru civilizare. The Homesman aduce un omagiu oamenilor care nu sunt pomeniţi în istoria oficială - femeile acelea curajoase care şi-au pierdut totuşi minţile în urma unei vieţi de greutăţi insurmontabile. Tommy Lee Jones joacă şi regizează, alături de o distribuţie de calibru, printre care şi Meryl Streep.

Actriţa franceză Carle Bouquet ar putea vota cu fraţii Dardenne şi al lor Two Days, One Night, cu Marion Cotillard protagonistă, iar Nicolas Winding Refn, regizor danez, ar putea empatiza cu Maps to the Stars. 

Jia Zhangke, regizor chinez, ar putea vota Leviathan/Leviafan, al rusului Andrey Zvyaginstev, o viziune asupra Rusiei contemporane, iar actriţa coreeană Jeon De-Yeon ar putea pleda pentru Still the Water, al regizoarei cu Grand Prix Naomi Kawase.

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 31 mai 2015 20:01
Foarte promitatoare filme... sper ca inca pot fi revazute...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells