« Înapoi la pagina festivalului

Cannes 2013: totul despre filmele din "Un Certain Regard"

de Gloria Sauciuc in 23 Apr 2013
Cannes 2013: totul despre filmele din "Un Certain Regard"

15 filme inovatoare concurează anul acesta pentru premiul Un Certain Regard, iar printre regizori se numără Sofia Coppola, Claire Denis și actorul James Franco. Cinemagia vă prezintă astăzi subiectele filmelor selecționate anul acesta și un profil al secțiunii.

Secțiunea Un certain regard face parte din selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Filmele proiectate în cadrul acestei secțiuni sunt prezentate în paralel cu competiția pentru Palme d'Or și sunt proiectate tot în Palatul Festivalului, sala Debussy. Secțiunea a fost inaugurată în 1978 de Gilles Jacob și prezintă în fiecare an filme "originale și diferite", în căutarea unei recunoașteri internaționale.

În 1998 a fost introdus Premiul Un Certain Regard pentru recunoașterea tinerelor talente și pentru încurajarea proiectelor îndrăznețe și inovatoare. Câștigătorul primește suport în distribuirea europeană a filmului, mai precis în cinematografele din Franța. Din 2005, premiul constă în 30.000 de euro, oferit de Groupama GAN Foundation.

The Bling Ring, al Sofiei Coppola, este după un caz real. Scenariul peliculei a fost scris tot de Coppola. Emma Watson face parte dintr-un grup de adolescenţi din Los Angeles care au prădat locuinţele unor staruri – printre care pe cele ale lui Paris Hilton, Orlando Bloom şi Lindsay Lohan - şi au reuşit să strângă astfel peste 3 milioane de dolari.

Omar, de Hany Abu-Assad, este povestea a trei copilărie şi a unei tinere femei, ale căror destine sunt afectate negativ de lupta lor pentru libertate. Este primul film complet finanţat venit din partea cinematografului palestinian. În Omar joacă Waleed Zuaiter, cunoscut publicului prin rolul din serialul câştigător de premiu Emmy din Homeland.

Death March, cu actorii Jason Abalos, Zanjoe Marudo şi Sam Milby, în regia lui Adolfo Alix Jr., este povestea marşului forţat al celor 76.000 de prizonieri americani şi filipinezi ai Armatei Imperiale Nipone în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în 1942.

Fruitvale Station este un film-dramă din 2013, produs independent în regia lui Ryan Coogler. Filmul este inspirat dintr-o poveste adevărată, cazul lui Oscar Grant, un tânăr împuşcat mortal de către un poliţist în Fruitvale, California. În rolul principal apare Michael B. Jordan ca Oscar Grant. Este primul lungmetraj al lui Coogler, absolvent al şcolii de cinematograf USC School of Cinematic Arts. Fruitvale Station a avut premiera în 2013 la Festivalul de Film Sundance, unde a luat Marele Premiu al Juriului şi Premiul Publicului pentru dramă.

Les salauds este un film noir în regia lui Claire Denis. Marco Silvestri (Vincent Lindon), ofiţer în marina comercială, este chemat de urgenţă acasă de către sora sa, al cărei soţ tocmai s-a sinucis. Silvestri pune la cale o răzbunare împotriva "ticăloşilor" care l-au împins pe cumnatul său la răzbunare, ceea ce îl face să o întâlnească pe Sandra (Chiara Mastroianni). Potrivit revistei Cahiers du Cinema, Les Salauds este printre cele mai așteptate filme ale anului 2013.

Regizorul lui Norte, the End of History - Lav Diaz este cunoscut pentru filmele sale lungi, introspective. Spre deosebire de filmele sale anterioare, filmate în alb-negru, "Norte" este color, regizorul fiind motivat, după cum afirmă, de descrierea "peisajului divers" din nordul Filipinelor. Acesta povesteşte: "Ilocos este un peisaj minunat, fie luxuriant, fie arid. Există şi dune de nisip, şi munţi, şi litoral, şi un oraş forfotitor. Este căminul filipinezilor care lucrează în străinătate, şi e un loc care se schimbă rapid". Filmul abordează temele progresului şi ale migraţiei, după cum afirmă Diaz.

As I Lay Dying, de James Franco, este adaptarea romanului omonim al lui William Faulkner. O poveste amplă cu mai multe personaje care trebuie să facă faţă pierderii celor dragi, As I Lay Dying este despre moartea, şi, mai ales, înmormântarea lui Abbie Bundren. Filmul arată cum familia tinerei încearcă să îi ofere o înmormântare aşa cum ea şi-ar fi dorit-o în orăşelul Jefferson, Mississippi, iar povestitorul face cunoscute câteva lucruri despre fiecare dintre ei.

Pe lângă Paolo Sorrentino, selecționat în principala secțiune competițională, un alt nume italian va fi scandat preponderent de fanii italieni, cel al regizoarei Valeria Golino, care participă în secțiunea Un Certain Regard cu Miele. Ecranizare a romanului "Vi perdono" al Angelei Del Fabbro, Miele este povestea Irenei, o femeie de 30 de ani, care lucrează ca medic, și care - la un moment dat - decide să ajute bolnavii terminal să moară. Atunci când un septuagenar în perfectă stare de sănătate îi cere ajutorul, sistemul ei de valori se năruie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 23 aprilie 2013 10:24
interesant articol
sunt sigur ca aproape toate filmele vor fi de mare calitate

brutalistic pe 23 aprilie 2013 21:44
ce bunaciune a devenit Emma Watson :D
alex_il_fenomeno pe 1 iunie 2013 22:16
Sper ca majoritatea filmelor sa ajunga si in Romania, sa le putem urmari si noi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells