„Bunul Dinozaur” și Disney-Pixar. Istorie, inovație și inspirație

de Cinemagia în 11 Dec 2015
Filmul „Bunul Dinozaur/The Good Dinosaur”este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 27 noiembrie 2015, fiind proiectat în format 3D, doar în variantă dublată

Istorie

Cu toate desenele înrămate de pe pereţi, biroul lui Ed Catmull din campusul Pixar Animation Studios din Emeryville, California, e de-a dreptul monoton comparat cu trenuleţele şi camionele de jucărie şi memorabilia din spaţiul aflat în apropiere al lui John Lasseter. Catmull – actualul preşedinte al Pixar Animation Studios şi Walt Disney Animation Studios – este un om de ştiinţă şi pionier în grafica pe computer, născut în Utah, care şi-a început cariera la Lucasfilm înainte să lanseze Pixar Animation Studios în 1986, alături de Steve Jobs şi John Lasseter. Adeseori, el este considerat creierul „operaţiunii”, iar Lasseter – inima. Pixar a avut un succes extraordinar, lansând până acum 15 filme fără cusur (cel de-al 16-lea a avut premiera recent, pe 25 noiembrie), cu încasări de box office de 9,3 milioane de dolari. Iar de când compania cu 1,200 de angajaţi a fost vândută către Disney în 2006, pentru 7,4 milioane de dolari, Catmull a preluat şi conducerea Disney Animation Studios.

Inovaţie

Acum 20 de ani, Pixar a lansat primul film lungmetraj de animaţie computerizată. „Toy Story” a fost povestea neconvenţională a prieteniei dintre Woody şi Buzz, care a rămas, fără doar şi poate, în istoria Hollywood-ului. De altfel, multe dintre filmele Pixar au la bază tema prieteniei, inclusiv cel mai nou film al studiourilor, „Bunul Dinozaur”, în care inovaţia este esenţială, ca la orice alt film marca Pixar. „Asta e interesant, pentru că am trecut de la un film destul de abstract [„Inside Out”], care se petrecea în mintea unei fetiţe. În «Bunul Dinozaur», lumea înconjurătoare arată atât de realist, încât atunci când oamenii au văzut scene de început, au crezut că sunt fotografii. Personajele sunt reprezentate în interiorul unei lumi fotorealiste. Astfel că aceea a fost o provocare tehnică.”

Inspiraţie

Disney şi Pixar au realizat un parteneriat cu Oficiul de Turism Wyoming. Producătorii filmului s-au inspirat din frumuseţea sălbatică a peisajelor naturale din Wyoming. „Zona are o varietate fantastică de peisaje, de la Jackson Valley şi Teton la extraordinarele gheizere şi cascade din Parcul Naţional Yellowstone”, spune designer-ul de producţie Harley Jessup. „Am studiat pajiştile din High Planes şi Red Desert, iar apoi le-am încorporat în călătoria lui Arlo.”„Oriunde am mers, exista o dualitate: ceva frumos şi periculos în acelaşi timp – cum ar fi relief înşelător sub asfinţituri care îţi taie răsuflarea”, spune şi regizorul Peter Sohn. „Nu am vrut să pară o plimbare prin parc. Arată impresionant – chiar şi din perspectiva unui dinozaur”.

Sinopsis

Filmul „Bunul Dinozaur”porneşte de la următorul scenariu: cum ar fi fost dacă asteroidul care a transformat definitiv planeta noastră ar fi ratat Pământul, iar dinozaurii nu ar fi dispărut niciodată? Studiourile de animaţie Disney•Pixar vă poartă într-o călătorie epică în lumea dinozaurilor, unde un Apatosaurus numit Arlo leagă o prietenie neaşteptată cu un băiat pe nume Spot.În timp ce călătoresc printr-un peisaj aspru şi misterios, Arlo învaţă să-şi stăpânească fricile şi descoperă ceea ce este cu adevărat capabil să facă.

Exploreaza subiecte similare:

The Good Dinosaur

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
johnnyg pe 11 decembrie 2015 17:20
Si cineva imi poate explica de ce filmul ruleaza doar dublat in romana? Vorbesc de Cluj, dar am inteles ca in toata tara ruleaza dublat.
Mai nou Pixar e doar pentru copiii sub 7-8 ani (adica cei care nu stiu inca citi). Mergand pe acest principiu, daca Pixar face filme pentru copii sub 7 ani, atunci filme precum Tinkerbell se adreseaza nenascutilor, nu?
Am fost curios si am cerut un raspuns si distribuitorului filmului The Good Dinosau. Inca il astept...

AdrianSe pe 11 decembrie 2015 19:31
Subscriu.
dp75 pe 13 decembrie 2015 03:14
trebuie sa manance si actorii nostri ceva :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells