Breaking News. Analizele de sânge ale Angelinei Jolie indică markeri tumorali. Actrița a recurs la ovarectomie

de Gloria Sauciuc în 24 Mar 2015
Jolie a scris, printre altele, în editorialul publicat marți dimineață în New York Times că cel mai important lucru este ca orice persoană aflată într-o situație similară să se informeze asupra opțiunilor pe care le are și să facă un tratament personalizat

După ce a suferit o dublă mastectomie în urmă cu doi ani, pentru a reduce riscurile de a face cancer, Angelina Jolie - care și-a pierdut mama, bunica, și mătușa maternă din cauza cumplitei boli - a primit, în urmă cu două săptămâni, un telefon de la doctorul ei, cu rezultatele analizelor de sânge. Testele arată markeri tumorali, ce ar putea să fie semnul unui cancer în formă incipientă, anunță revista People.

„Am trecut prin ceea ce îmi imaginez că mii de alte femei au trecut și simțit”, a scris Jolie, în vârstă de 39 de ani, într-un editorial publicat în New York Times marți dimineață. „Mi-am spus să rămân calmă, să fiu puternică, și că nu am niciun motiv să cred că nu voi trăi să-mi văd copiii crescând și să-mi întâlnesc nepoții”... Jolie și-a sunat pe loc soțul, pe Brad Pitt. „Partea frumoasă în momentele astea din viață este că ți se limpezesc gândurile. Înțelegi pentru ce trăiești și ce contează cu adevărat. E un moment catalizator al acestor extremele, care aduce liniște”, a scris actrița, mamă a șase copii.

În aceeași zi, Jolie a mers la chirurgul care a tratat-o și pe mama ei, Marcheline, care a murit în anul 2007 de cancer ovarian. „I-au dat lacrimile când m-a văzut: Arăți exact ca ea. Am cedat nervos, rememorează Jolie.

Actrița a mai așteptat încă cinci zile pentru rezultatele altor analize care să arate dacă este vorba de un cancer instalat sau nu. În cele din urmă, rezultatele au venit: testul pentru depistarea tumorilor a ieșit negativ.

Angelina Jolie spune că noua intervenţie chirurgicală nu a eliminat însă toate riscurile...

„Realitatea este că eu sunt în continuare predispusă la cancer”...

„Eram extrem de fericită, deşi, din cauza acelui test radioactiv, nu puteam să-mi îmbrăţişez copiii. Exista în continuare riscul unui cancer în stadiu incipient, dar acel risc era minor în comparaţie cu riscul generat de situaţia în care aş fi avut deja o tumoare. Spre uşurarea mea, dispuneam în continuare de opţiunea îndepărtării pe cale chirurgicală a ovarelor şi a trompelor uterine şi am ales să fac acest lucru", mărturisește actrița în editorialul NYTimes. 

Extirparea ovarelor o va „împinge” pe actriţă într-o menopauză forţată. „Indiferent de hormonii înlocuitori pe care îi iau, acum am intrat deja la menopauză”, a continuat actrița americană. Jolie a mai scris că cel mai important lucru este ca orice persoană aflată într-o situație similară să se informeze asupra opțiunilor pe care le are și să facă un tratament personalizat.

Redăm integral scrisoarea publicată de Angelina Jolie în dimineața acestei zile în New York Times, mai jos:


Angelina Jolie Pitt: Jurnalul unei operaţii

de ANGELINA JOLIE PITT

24 martie 2015

LOS ANGELES — Acum doi ani am scris despre alegerea mea de a face o dublă mastectomie preventivă. Un simplu test de sânge a relevat faptul că aveam o mutaţie în gena BRCA1. Mi-a dat un risc estimat de 87% de cancer de sân şi un risc de 50% de cancer ovarian. Mi-am pierdut mama, bunica și mătușa din cauza cancerului.

Am vrut ca şi alte femei cu acelaşi risc să-şi cunoască opțiunile. Am promis să revin cu orice informație care ar putea fi utilă, inclusiv despre următoarea mea intervenţie chirurgicală preventivă, îndepărtarea ovarelor şi a trompelor mele uterine.

Plănuiesc asta de ceva timp. Este o operaţie mai puțin complexă decât mastectomia, dar efectele sale sunt mai severe. Femeia intră la menopauză forţată. Așa că m-am pregătit fizic şi emoţional, discutând opțiunile cu medicii, cercetând medicina alternativă şi analizându-mi hormonii pentru înlocuire cu estrogen sau progesteron. Dar simţeam că mai am câteva luni timp până la data operaţiei.

Apoi, acum două săptămâni, am primit un telefon de la doctorul meu cu rezultatele analizelor de sânge. „CA-125 este normal”, a spus el. Am răsuflat ușurată. Acel test măsoară cantitatea de proteine CA-125 din sânge și este utilizat pentru monitorizarea cancerului ovarian. Îl fac în fiecare an din cauza istoricului familiei mele.

Dar asta nu era tot. A continuat. „Există o serie de markeri inflamatorii care sunt crescuţi, iar luaţi împreună, ar putea fi un semn de cancer în fază incipientă...” A făcut o pauză. „CA-125 prezintă o şansa de 50-75% să rateze cancerul ovarian în fazele incipiente”, a spus el. A vrut să mă vadă imediat un chirurg pentru a-mi verifica ovarele.

Am trecut prin ceea ce îmi imaginez că au trecut mii de alte femei. Mi-am spus să rămân calmă, să fiu puternică și că nu am nici un motiv să cred că nu aş trăi să-mi văd copiii crescând și să-mi cunosc nepoții.

L-am sunat pe soțul meu în Franța, care s-a urcat în avion în cateva ore. Este frumos că în astfel de momente din viață există atât de multă luciditate. Știi că eşti în viaţă, ştii ce contează. Este catalizatorul care aduce pacea.

În aceeași zi, m-am dus la chirurgul care a tratat-o pe mama. Ultima oară o văzuzem în ziua în care mama mea a murit și i-au dat lacrimile când m-a văzut: „Arăți exact ca ea”. Am cedat nervos. Dar ne-am zâmbit una alteia și am căzut de acord că ne aflam acolo să ne ocupăm de orice problemă, astfel încât „să mergem mai departe...”

Nimic din examinarea sau ecografie nu era îngrijorător. Am fost ușurată pentru că, dacă ar fi cancer, e cel mai probabil în stadii incipiente. Dacă ar fi fost în altă parte în corpul meu, am aflat în cinci zile. Am trăit cele cinci zile într-o stare confuză, participând la meciurile de fotbal ale copiilor mei și lucrând ca să rămân calmă și concentrată.

A venit ziua rezultatelor. Tomografia computerizată arăta bine, iar testul tumoral era negativ. M-am umplut de fericire, cu toate că trasorul radioactiv însemna că nu pot să-mi îmbrățișez copiii. Exista încă o probabilitate de cancer în stadiu incipient, dar era minoră în comparație cu o tumoare complet formată. Spre ușurarea mea, aveam încă posibilitatea de a-mi scoate ovarele și trompele uterine și am ales să o fac.

Nu am făcut acest lucru doar pentru că port mutaţia genei BRCA1, dar vreau ca şi alte femei să audă asta. Un test BRCA pozitiv nu înseamnă un salt spre o intervenţie chirurgicală. Am vorbit cu mulţi doctori, chirurgi și naturopaţi. Există și alte opțiuni. Unele femei iau anticoncepţionale sau se bazează pe medicamente alternative, combinate cu controale frecvente. Există mai multe moduri de trata orice problemă de sănătate. Cel mai important lucru este să ştii care sunt opțiunile și să alegei ce este potrivit pentru tine personal.

În cazul meu, medicii din est și din vest pe care i-am întâlnit au fost de acord că o intervenție chirurgicală pentru eliminarea trompelor şi ovarelor ar fi cea mai bună opțiune, pentru că, dincolo de gena BRCA, trei femei din familia mea au murit de cancer. Doctorii mei au spus că ar trebui să fac o intervenție chirurgicală preventivă cu circa 10 ani înainte de cel mai timpuriu debut al cancerului la rudele mele. Cancerul ovarian al mamei mel a fost diagnosticat când ea avea 49 de ani. Eu am 39.

Săptămâna trecută mi s-a făcut operaţia: o salpingo-ovarectomie laparoscopică. Exista o mică tumoră benignă pe un ovar, dar nici un semn de cancer în țesuturi.

Port un mic plasture transparent care conţine estrogen bio-identic. Un dispozitiv intrauterin cu progesteron mi-a fost introdus în uter. Aceasta mă va ajuta să-mi mențin echilibrul hormonal, dar mai important, mă va ajuta la prevenirea cancerului uterin. Am ales să păstrez uterul, deoarece cancerul în acel loc nu face parte din istoricul familiei mele.

Nu este posibil să elimini orice risc și, de fapt, rămân predispusă la cancer. Voi căuta metode naturale de a-mi întări sistemul imunitar. Mă simt feminină și întemeiată în alegerile pe care le fac pentru mine și familia mea. Știu că fiicele și fiii mei nu vor trebui să spună, „Mama a murit de cancer ovarian.”

Indiferent de înlocuitorii hormonale pe care îi iau, sunt acum în menopauză. Nu voi mai putea să mai am copii și mă aștept la câteva schimbări fizice. Dar mă simt în largul meu cu orice va veni, nu pentru că sunt puternică, ci pentru că face parte din viață. Nu este nimic de care să ne fie teamă.

Simt o profundă părere de rău faţă de femeile pentru care acest moment vine foarte devreme în viață, înainte să fi născut copii. Situația lor este mult mai grea decât a mea. Am întrebat și am aflat că există opțiuni pentru femei de a-şi elimina trompele uterine, dar să-şi păstreze ovarele, iar astfel îşi păstrează capacitatea de a avea copii și de a nu intra în menopauză. Sper să poată fi conștiente de asta.

Nu este ușor să iei aceste decizii. Dar este posibil să preiei controlul și să abordezi lucid orice problemă de sănătate. Poţi să cauţi sfaturi, să te informezi despre opțiuni și să faci alegerile care sunt potrivite pentru tine. Cunoașterea este putere.

 Angelina Jolie Pitt este regizor și reprezentant al ONU.

 

copyright foto: Mediafax Foto

Exploreaza subiecte similare:

Angelina Jolie

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 24 martie 2015 13:44
Saraca de ea... sa ii dea Dumnezeu sanatate si sa aiba grija de ea de acum incolo ca a suferit destul ...
Pantaleon pe 24 martie 2015 20:45
Desi niciodata n-am simpatizat-o ca actrita, am toata compasiunea pentru ea, ca om. In ceea ce-l priveste pe sotul ei, nu mai putin celebru, nu pot decat sa fiu surprins de faptul ca un barbat care poate face ravagii oricand in lumea sexului opus este alaturi de o femeie cu asemenea probleme, in timp ce altii ar fi dat bir cu fugitii. Tot respectul !
cosmin742000 pe 25 martie 2015 11:22
De cand s-a lasat de actorie deciziile ii sunt din ce in ce in mai bune.II doresc multa sanatate!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells