Big Hero 6, „îmbrăţişabil”

de Ştefan Dobroiu în 15 Ian 2015
Noua animaţie Disney este potrivită pentru întreaga familie

Într-o lună ianuarie dominată de producţii cu şanse la Oscar (iată o cronică a lui Birdman) filmele de public parcă ies de sub lumina reflectoarelor. Nicio grijă, animaţia Big Hero 6, care a strâns deja 400 de milioane de dolari în lumea întreagă, vine să compenseze. Povestea poate părea convenţională şi mai potrivită celor mici şi adolescenţilor decât adulţilor, dar un scenariu sprinţar, un erou ataşant şi cel mai "îmbrăţişabil" robot văzut vreodată pe marele ecrane o să te facă să nu regreţi vizita la cinema.

În centrul atenţiei este micul Hiro Hamada (Ryan Porter), un geniu al inventicii. În întreg San Fransokyo (un hibrid fictiv între San Francisco şi Tokyo) nu există concurent care să-i facă faţă micului Hiro în lumea luptelor ilegale cu roboţi teleghidaţi, unde Hiro este neîntrecut cu robotul său modular. Fratele lui Hiro, Tadashi (Daniel Henney), crede că adolescentul îşi iroseşte talentele şi încearcă să-l convingă să se înscrie la Institutul de Tehnologie, unde colegii lui Tadashi inventează cele mai trăsnite lucruri. Aici Hiro este impresionat de simpatica invenţie a lui Tadashi: Baymax, un robot medical gonflabil, care îi va deveni un aghiotant de nădejde atunci când oraşul va fi ameninţat de un sumbru antagonist.

Disney are o lungă experienţă cu personajele secundare atât de simpatice, încât aproape că distrag atenţia de la poveste. Cel mai recent exemplu este nimeni altul decât Olaf (Josh Gad), omul de zăpadă din Frozen. Noi l-am pune pe Baymax, atât de îndatoritor şi... scârţâitor, pe acelaşi nivel de drăgălăşenie cu Olaf. În Big Hero 6 e de ajuns ca Baymax să treacă prin cadru ca să uiţi orice intrigă şi orice provocare aşezată de scenariu în calea protagoniştilor. Datorită lui Baymax poţi face abstracţie de faptul că mai toate momentele acţiunii din film parcă au mai fost văzute pe marele ecran, Big Hero 6 lăsând o ciudată senzaţie de deja vu.

Animaţia compensează cu un efort gigantic de producţie şi design. Pentru versiunea alternativă a oraşelor San Francisco şi Tokyo a muncit o impresionantă echipă de animatori, iar Disney a achiziţionat cea mai complexă hartă virtuală a metropolei americane, aruncând pe ecran 80.000 de clădiri şi peste 100.000 de autovehicule. Un element interesant este îmbinarea elementelor specifice arhitecturii americane şi japoneze: podul Golden Gate, de exemplu, a fost accesorizat cu porţi tori japoneze.

Big Hiro 6 este prima colaborare animată între Disney şi Marvel, aşa că premiera de vineri nu face excepţie de la cunoscuta regulă: genericul de final este întrerupt de o ultimă secvenţă, care sugerează că nu peste mult timp vom vedea un sequel al filmului. Cum încasările sunt deja de aproape trei ori mai mari decât bugetul, transformarea animaţiei într-o franciză este o certitudine, chiar dacă oficialii Disney nu au anunţat noul proiect.

Atenţie, proiecţiile lui Big Hero 6 în versiune 3D sunt dublate. Dublate vor fi şi proiecţiile de pe ecranul IMAX. Filmul este adus pe ecrane şi în versiune originală, în format 2D. În programul cinematografelor de pe Cinemagia precizăm dacă proiecţia este dublată sau în versiune originală.

Exploreaza subiecte similare:

Big Hero 6

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 15 ianuarie 2015 22:49
Chiar a fost minunat acest film Big Hero...
dan_milu pe 16 ianuarie 2015 12:46
Dupa multa asteptare, in sfarsit am vazut big hero 6. In primul rand vreau sa spun ca este unul dintre cele mai bune filme pentru copii; testul a fost facut la previewul facut pentru cunoscatori si staruri, ce si-au adus copii ce sunt mai razgaiati decat starletele de Romania. Majoritatea copiilor au tacut mai tot filmul! Sau era sunetul prea tare si nu i-am auzit...
Actiunea se intampla intr-o lume unde probabil japonezii au ocupat America, iar acum San Francisco e San Fransokyo. Imagini animate intre un Francisco din 2230 si cam orice film despre orasele japoneze, din orice timp, prezinta o lume plina de experti si creatori de lucruri minunate si nemaivazute doar din lucrurile ce le au prin casa.
Personajele principale pe mine m-au distrat pentru pana si cel mai batran din film avea maxim 40 de ani. Se pare ca lumea asta avea o rata de supravietuire mica si o mare mare nevoie ca toate personajele sa fie rimelate.
Filmul este un film dragut, inspirational clasic despre un pusti, familia sa si prietenii lui. Cred ca daca as fi copil sigur as avea sentimentul ca pot face orice pana si 6 eroi din prajituri si ce mai gasesc prin garaj. In privinta imaginii, filmul este frumos dar nu iese din cadrul filmelor clasice din acest domeniu. Usor mi-a adus aminte de The Incredibles. Nu sunt multe de spus.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells