BIEFF 2013: Cele mai recente experimente românești, în atenţia profesioniştilor cinema-ului european

de Cinemagia în 9 Dec 2013
Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu

Profesioniști de top ai cinema-ului european vin să întâlnească regizorii români la BIEFF. Cele mai recente experimente românești vor intra de miercuri în atenția publicului autohton, dar și a unor profesioniști de top ai industriei cinematografice internaționale.

BIEFF facilitează întâlnirea directă între artiștii români și acești profesioniști, invitați la București ca membri ai Juriul Competiției Internaționale BIEFF 2013: Remi Bonhomme – Manager de Program, Semaine de la Critique, secțiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, Joost Daamen – Selecționer IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam, Mieke Bernink – Coordonatorul Master-ului de Film, Academia Olandeză de Film, Mario Micaelo – Co-Director, Festivalul Internațional de Film Curtas Vila do Conde.

BIEFF este primul eveniment din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali proeminenţi, ale căror lucrări sunt prezentate cu precădere în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. „O facem din convingerea că această zonă de graniţă e un teritoriu extrem de fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice precum Peter Greenaway, David Lynch, Derek Jarman, Andy Warhol, Stan Brakhage şi alţii”, declară Adina Pintilie, curatorul BIEFF.

BIEFF aduce pe ecrane două dintre lucrările recent semnate de artistul vizual Mircea Cantor: Sic Transit Gloria Mundi (foto)– un performance conceptual care sugerează efemeritatea condiției umane, iluzia gloriei pământene și speranța în transcendență – și Tracking Happiness, o imagistică poetică despre căutarea fericirii, sugerată subtil prin coregrafia hipnotică a șapte femei. Câștigător al prestigiosului Premiu Marcel Duchamp (2011), Cantor este un nume consacrat în arta contemporană, expunând în muzee și galerii de referință din întreaga lume, precum Centre Pompidou, MoMA, Museum of Moving Image New York, Museo di Arte Contemporanea Roma etc.

Demersul BIEFF de a promova filmul românesc pe plan internațional marchează un nou succes: ne bucurăm foarte mult că am putut contribui la selecţionarea filmului The Bed Is Broken (r. Raluca Răcean Gorgos) în cadrul IDFA, Festivalul Internațional De Film Documentar Amsterdam 2013, în urma recomandării filmului de către BIEFF echipei de selecție IDFA. „The Bed Is Broken lucrează cu subtilitate, tăcere și un simț vizual impresionant. Te poartă atât de aproape de acești copii defavorizați, încât dosarele cu care aruncă unul în celălalt te lovesc parcă și pe tine. În cele din urmă, inima este la fel de frântă ca și întreaga lume în care trăiesc”. (Alexandru Solomon, regizor și director al festivalului One World România) Seria experimentelor cinematografice e completată de câteva interesante filme de debut semnate de studenți ai universităților de profil din București și Cluj-Napoca.

De la UNATC, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, Omnivore (r. Laurenţiu Răducanu) este „o incursiune suprarealistă în rutina unui măcelar, cu ecouri din Ferma animalelor a lui Orwell, ce propune o perspectivă neliniștitoare asupra identității umane, explorând latura instinctuală și animalitatea latentă a individului”. (BIEFF 2013)

De la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Isac Is Still Sleeping (r. Alexandru Ponoran & Diana Dragoş) vorbește „despre visul lucid și consecințele contactului cu subconștientul, în imagini fascinante de un suprarealism concentrat, ce trimit cu gândul la pionieri ai suprarealismului precum Svankmajer și Man Ray. Filmul explorează încercările unui băiat crescut de o mamă exagerat de religioasă și de un tată autoritar și agresiv, de a-și controla visele și a transforma lumea onirică într-una în care să se poată simți liber, în care să poata evada din realitatea dură”. (Mihai Teodor, BIEFF 2013)

BIEFF oferă de asemenea vizibilitate artiștilor din Republica Moldova, prezentând două lucrări recente ale lui Mitoş Micleuşeanu: Ask the River, Ask the Tree – „discursul unei mierle mizantrope, care critică efectele rațiunii asupra omenirii și asupra mediului înconjurător, propunând în schimb o înțelegere a lumii care vibrează cu infinitul si natura – și THE SCREAM, un demers postmodernist ce recontextulizează celebra pictură eponimă a lui Edvard Munch în spațiul urban contemporan, un comentariu despre alienare, lipsa comunicării și indiferența față de disperarea aproapelui”. (Luciana Dumitru, BIEFF 2013)

Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu, și este susţinută de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, UCIN, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Goethe-Institut, Ambasada Finlandei, JTI, Dacia, Jameson, Noumax, 360 Revolution, Hotel Marshal, La Mama, Lente Cafe, Club Control, Club Eden, Barfly, Rehab Bar, Librăria Bastilia, Smart Change, Alte Arte.

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 22 ianuarie 2014 13:44
Vad numeroase lucruri interesante, prin urmare cred ca a avut succes aceasta sectiune.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells