Berlinale Talent Campus 2012: Ioana Flora, actriţa micilor detalii ce fac diferenţa

de Gloria Sauciuc în 6 Feb 2012
Berlinale Talent Campus 2012: Ioana Flora, actriţa micilor detalii ce fac diferenţa

Ioana Flora este singura actriţă româncă selecţionată anul acesta în programul Berlinale Talent Campus, care se va desfăşura în cadrul Festivalului de Film de la Berlin luna aceasta. De curând a terminat filmările la comedia amăruie Domestic, în regia lui Adrian Sitaru,  şi joacă la Teatrul Odeon din Bucureşti în spectacolul-premieră Grădinile groazei, de Daniel Call.

Am văzut-o prima dată în Marfa şi banii, a lui Cristi Puiu, urmând mai multe roluri până la cel din hipnotizantul Pescuit sportiv, în care compunea cu talent un personaj vulnerabil, influenţabil, manipulat, ce dădea replică eroinei create de Maria Dinulescu.

1. Esti unul dintre participanţii selectaţi de Berlinale la Talent Campus 2012. Ce crezi că a cântărit cel mai greu în dosarul tău de aplicare pentru selecţionerii de la Berlin?

Ioana Flora: Forma de aplicare a fost una standard, și care conține filmografia, scrisoarea de intenție, motivația pentru care îmi doresc să particip la Talent Campus și un reel de maxim 3 minute care să mă reprezinte. Din câte am văzut, anul acesta numărul de înscrieri a fost unul de 4300 de oameni din domeniu, din care au selectat în jur de 20 de acotri.Sincer,cred că decisiv a fost materialul de prezentare sub forma acelui reel. Și nu pot decât să mă bucur că am fost apreciată și implicit, selectată.

2. Ce program dintre cele planificate pentru această ediţie a Berlinale Talent Campus îţi face cel mai tare cu ochiul? M-a flatat faptul că în cadrul unui program, care presupune lucrul concret pe o scenă dintr-un film ales de ei, am fost, din nou, selectată.

Ioana Flora: Cel mai tare mă atrage faptul că voi lucra, alături de un partener din Spania o scenă din L.A. Confidențial, scenă pe care o voi pregăti deja de acasă (sau, cel puțin, o voi gândi, lăsând ca la fața locului să se "nască" scena, relația cu partenerul etc).

3. Ţi-ai făcut programul pe zile pentru Berlin? Cum arată el? Descrie-ne o zi la Berlin.

Ioana Flora: Exercițiu de imaginație: 14 februarie - va fi o zi plină. Mă trezesc, plec spre cursul în care voi interpreta scena de care vă vorbeam mai sus, fug la o ședință foto pentru o revistă din țară, revin la Talent Campus, pentru al doilea curs, lectura unui scenariu primit din timp, o mică pauză, urmează discuții despre fotografia de profil, respectiv fotografia de casting (deja din țară am trimis câteva fotografii de casting, pe baza cărora se va discuta la curs). Seara, probabil, vizionarea unui film din festival...

9h-13h: "Camera Close-up acting", cu Jean-Louis Rodrigue şi Kristof Konrad; 14h-15h30: "Rehearsed Reading-Actors reading scripts" cu Aby James; 17h-18h30: "Picturing Actors" cu Brillante Mendoza şi Tony Gatlif.

4. Cu ce aşteptări pleci la Berlinale Talent Campus 2012?

Ioana Flora: Participarea la un festival de film (mai ales unul atât de important), sub orice formă ar fi ea, este întotdeauna o bucurie pentru mine. Bine-nțeles că voi dori, ca în primul rând să onorez toate oportunitățile pe care mi le va oferi programul de la Talent Campus,pentru că mai apoi,în limita timpului disponibil să văd câteva filme din festival pe care mi le-am propus și să mă întâlnesc cu câțiva oameni din industria filmului de care știu că vor fi acolo. Și cum un festival de film își are și momentele sale de relaxare și socializare, sunt convinsă că timpul va fi principală problemă în a apuca să le fac pe toate.

5. Care dintre toate rolurile tale de film consideri că te reprezintă cel mai fidel ca om?

Ioana Flora: N-aș putea să spun care, pentru că nici unul nu e mai aproape sau mai departe de mine. Toate conțin gândurile, trăirile mele într-o mai mică sau mai mare măsură. Îmi vin în minte cuvintele maestrului Vlad Mugur, care mi-a spus la un moment dat, la prima mea experiență profesionistă în teatru:"Tu să nu cauți să joci eroine, ci caractere". De aceea îmi place întotdeauna să combin observatiiile mele despre oameni, situații cu propriile mele trăiri. Toate personajele pe care le-am jucat mi-au plăcut mult, și nu mint când spun asta, chiar așa e. Sunt mândră de ele în aproape egală măsură. Nu pot să fac o discriminare alegând doar unul dintre ele.

6. Care e cel mai îndepărtat de propria ta personalitate (altfel spus, care ţi-a prilejuit compoziţia cea mai complexă)?

Ioana Flora: Bine, fie. Dacă tot e să gândesc în felul ăsta, îmi vine în minte Bety (din "Marfa și banii") sau cel mai proaspăt rol, Ileana din "Domestic".

7. ... Şi care ţi se pare cel mai semnificativ sub aspectul creaţiei profesional-artistice?

Ioana Flora: La fel cum a fost Bety, așa a fost și Miha din "Pescuit sportiv". Și ca pentru orice alt actor, și pentru mine e valabilă aceeași dorință: un rol important într-un context important. Dar eu mă bucur de exemplu și de Lavinia din "Periferic" cu toate că nu e un rol principal. La fel, am un rol de suflet dintr-un film de televiziune, o femeie care devine alcoolică (unde am lucrat din nou cu Adrian Sitaru),"Trezește-te", film pe care nu cred că l-a văzut foarte multă lume, dar care mie mi se pare ceea ce numești tu "semnificativ sub aspectul creației profesional- artistice". De altfel, reel-ul meu pentru Talent Campus a conținut, pe lângă alte două momente, un monolog de final din acel film.

8. Există vreun personaj anume (sau vreun tip de personaj) pe care ţi-l doreşti în mod special, şi încă nu ţi l-a oferit nimeni?

Ioana Flora: Nu. La film, spre deosebire de teatru, nu şii ce se scrie, fiecare scenariu e de unică folosință, ca să mă exprim rudimentar. Așa că mă duc cuminte la probe și încerc să le iau.

9. Cum îţi diferenţiezi personajele, evitând mereu stereotipia şi repetitivitatea?

Ioana Flora: Căutând întotdeauna acele mici detalii care fac diferența. Și, datorită faptului că filmul permite acele "mici gesturi" care pot defini un personaj, întotdeauna îmi place să le găsesc și să brodez, să mă joc, construind personajul.

10. În ce măsură aceste nuanţe provin din scenariu, din regie, sau din propria ta imaginaţie creatoare?

Ioana Flora: Citesc întotdeauna atent scenariul, descifrez povestea, mesajul, apoi importanța personajului meu, și cam ce ar avea el de zis în economia filmului. Apoi îl ascult pe regizor. Bine-nțeles, vin cu o propunere, dar ce rămâne până la urmă e rezultatul muncii în echipă: regizor, actori. La fel de important pentru mine e și partenerul cu care joc. Și cel mai mult îmi place când îl simt "viu", când îi simt gândul, când se pot naște lucururi noi la fiecare dublă, când nu e ca și cum "ne-am învățat textul,intențiile, hai să le repetăm la nesfârșit, până la a 17-a dublă". Ca să revin la întrebare, imaginația mea creatore se supune unor teme, cerințe mai întâi, abia apoi,la cadru, am libertatea deplină să "fiu acolo", să mi se-ntample atunci și acolo totul. Printre picături, în tot timpul ăsta, bine-nțeles că mă gândesc mereu la personaj, vânez din viața de zi cu zi, din filme bune, de la actrițele pe care le admir...

11. Descrie-ne personajul tău din Domestic, cel mai recent film al tău şi spune câteva cuvinte despre colaborarea ta cu Adrian Sitaru.

Ioana Flora: Cu Adi Sitaru sunt la a patra colaborare, dar de fiecare dată mă surprinde calmul, răbdarea lui, tenacitatea de care dă dovadă în a obţine de la tine ceea ce doreşte, scenariile impecabile, umorul său. De fiecare dată cand am venit cu vreo idee, aparent aberantă, a ştiut să o preia, să o dezvolte, să o puna în valoare pentru ca mai apoi aceasta să devină parte din scenă, din film. Cât despre Ileana din "Domestic"- e blândă, bisericoasă, naivă pe undeva, are un umor involuntar, uneori reacţii imprevizibile, treceri de la ciondăneala la râs. Soţul meu spune, în general, despre femei, că sunt imprevizibile. Am încercat să mă folosesc de această observaţie când lucram la Ileana.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crist11 pe 6 februarie 2012 13:15
E draguta :) multa bafta.
alex_il_fenomeno pe 8 februarie 2012 18:33
sa speram ca va mai face astfel de figura frumoase .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells