Bătălia francizelor: 2017, anul răsturnărilor de situaţie

de Ştefan Dobroiu în 7 Mai 2017
Opt dintre cele mai populare francize au parte de continuări anul acesta

Nu demult, Universul cinematografic Marvel (MCU) a urcat pe prima treaptă în topul francizelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile, cu un total de peste 11 miliarde de dolari. Revenim asupra acestui top, pentru că 2017 reprezintă o premieră în zbuciumata bătălie a francizelor: opt din primele 11 serii din top lansează noi părţi, existând şansele unor schimbări majore în ierarhie.

Gardienii Galaxiei Vol. 2 s-a lansat recent în lumea întreagă punând umărul la consolidarea poziţiei de lider a MCU. Filmul are toate şansele să întreacă şi încasările primei părţi, aproape 800 de milioane de dolari. Ne putem aştepta ca Gardienii să împingă încasările francizei până aproape de pragul de 12 miliarde de dolari, iar totalul va beneficia şi de ajutorul celeilalte producţii Marvel aşteptate anul acesta, Thor: Ragnarok, cu premiera în România programată la sfârşitul lunii octombrie. Cu un prim trailer foarte bine primit de fani (cine nu vrea să vadă o confruntare între Thor şi Hulk?) şi cu mare greutate în viitorul francizei, al treilea film cu Thor (Chris Hemsworth) în centrul atenţiei ar putea împinge totalul MCU în preajma pragului de 12,5 miliarde de dolari.

Totalul MCU va fi extrem de greu de depăşit în următorii ani, mai ales că Marvel pregăteşte două şi uneori trei premiere anuale. Atenţie, încasările lui Spider-Man: Homecoming vor fi calculate separat, la franciza Spider-Man.

Principala bătălie în topul francizelor este dată pentru locurile doi şi trei. În acest moment universul "vrăjitoresc" Harry Potter, bazat pe cărţile/scenariile lui J.K. Rowling, are un total de 8,53 de miliarde de dolari. Dar, cum sequelul lui Fantastic Beasts and Where to Find Them nu va apărea decât în 2018, locul secund va fi pierdut în favoarea francizei Star Wars, care lansează Star Wars: The Last Jedi pe 15 decembrie. Sunt puţine şanse ca filmul să depăşească încasările colosale ale relansării francizei, Trezirea Forţei, dar producţia regizată de Rian Johnson are nevoie de puţin peste un miliard de dolari pentru a catapulta franciza pe locul secund. Star Wars are acum un total de 7,516 miliarde de dolari şi, cu puţin noroc, ar putea depăşi cu premiera din decembrie pragul de nouă miliarde.

Francizele de pe locurile patru şi cinci, James Bond şi seria Pământul de mijloc bazată pe scrierile lui J.R.R. Tolkien, nu au parte de continuări anul acesta. Dacă cele două trilogii create de Peter Jackson nu par să aibă parte de un sequel în viitorul apropiat, James Bond va reveni cu siguranţă în 2018 sau 2019, după ce Spectre a strâns 880 de milioane de dolari în 2015.

Una din marile întrebări care i-a măcinat pe analiştii pieţei blockbusterelor în ultima vreme a fost dacă Furios şi Iute 8 va reuşi să întreacă totalul de 1,516 miliarde strâns de partea anterioară, în care echipa şi publicul şi-au luat la revedere de la Paul Walker. În doar două săptămâni Furios şi iute 8 a depăşit pragul de un miliard de dolari şi "ameninţă" că ar putea deveni filmul cu cele mai mari încasări al francizei, dar aceasta nu are absolut nicio şansă să-şi păstreze locul şase în top (total în prezent 5 miliarde de dolari), pentru că Universul DC Extins lansează anul acesta nu una, ci două continuări: Wonder Woman şi Justice League. Este un mare semn de întrebare, în schimb, dacă cele două filme vor reuşi să catapulteze franciza de pe locul 7 (4,99 miliarde de dolari) pe locul patru, înaintea lui James Bond. Pentru a reuşi acest lucru, ambele filme ar trebui să aibă încasări de peste un miliard de dolari. Este foarte posibil ca Universul DC să doar pe locul cinci, poziţie pentru care mai are nevoie doar de 885 de milioane de dolari.

După lansarea lui Logan, franciza X-Men se află pe locul 8 (4,98 miliarde) şi sunt şanse relativ mici să-l piardă: pentru asta, Spider-Man: Homecoming trebuie să câştige cel puţin 1,05 miliarde de dolari.

Poziţiile 9, 10 şi 11 din top ridică un alt mare semn de întrebare, pentru că francizele Spider-Man (3,96 miliarde), Transformers (3,78) şi Piraţii din Caraibe (3,73) se află prea aproape pentru ca cele trei sequeluri aşteptate în această vară să nu producă schimbări în top. Franciza Piraţii din Caraibe este a doua cea mai eficientă din top, în sensul că filmele francizei au încasat în medie 935 de milioane de dolari (o medie mai mare are doar universul Harry Potter, cu 948 de milioane). Dacă Răzbunarea lui Salazar încasează peste 1,3 miliarde de dolari franciza urcă direct pe locul 8, înaintea X-Men. Pentru a ajunge aici Homecoming are nevoie de 1,020 miliarde, iar Transformers: Ultimul cavaler de 1,2 miliarde.

Care crezi că va fi franciza cu cea mai puternică ascensiune în 2017?

Exploreaza subiecte similare:

Thor: Ragnarok, Guardians of the Galaxy Vol. 2, Spider-Man: Homecoming, Star Wars: The Last Jedi, Transformers: The Last Knight, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, Fast & Furious 8, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Wonder Woman, Justice League, SPECTRE, Logan

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
camaleonii pe 7 mai 2017 14:38
Stefan, F8 nu are nicio sansa sa intreaca recordul lui F7. Se va opri undeva la 1.25 de miliarde.
In rest eu ma astept ca DC sa castige razboiul de anul acesta cu Marvel. Gardienii se vor opri la 850-900 cel mai probabil, iar Thor poate chiar mai putin - 800. Totul sta in mainile scenaristilor DC. Daca WW si JL sunt primite bine de public, atunci JL va depasi totalul de 1 miliard, iar WW cele 700 de milioane.
SW8 va scadea cu siguranta in incasari, maxim 1.7 miliarde, Piratii 5 este o necunoscuta totala (sa vedem calitatea mai intai), Spiderman probabil se va descurca binisor - peste 850 de milioane, iar Transformers..cui ii pasa cand in China va ajunge singur la 350+.

danny987 pe 8 mai 2017 15:51
Total de acord camaleonii:)
mihnea_aspru95 pe 9 mai 2017 18:31
GotG 2 va face 900-990 milioane (oricum, un pic mai mult decît "CARTEA JUNGLEI - 2016").
The Fate of the Furious se va opri la max. $1.3 miliarde (cum a spus @camaleonii sus şi sunt absolut de acord. În niciun caz, nu se va apropia de F&F7, cu toate că penultimul a fost mai slab, dar foarte mulţi inşi s-au dus să vadă cum este "prelucrată" faţa lui P. Walker, din această privinţă a crescut până la 1.5 mld).

Momentan, de A L I E N nu s-a spus nimic (deoarece, doar PROMETHEUS a adus cei mai mulţi bani, companiei FOX), însă, Covenant-ul va fi cel mai bine clasat comercial film al francizei, peste $500, dar oleacă sub $700 milioane.
Spider-Man: Homecoming, nu-l văd sub nicio formă să treacă pragul miliardului (o să fie tot în jurul lui GotG Vol.2, dar cu siguranţă o să facă niţel mai mult decît Spider-Man 3, peste $890 mil).

Acum să trec la filmele în care am speranţă, că vor depăşi UN miliard de $.

1. Star Wars: Ultimul Jedi - 1.8 - 1.9 miliarde de dolari *mai slăbuţ decît "stupidul" Force Awakens, dar tot bine, e acolo sus. O să-l detroneze pe JW şi-o să-i ia locul 4*.

2. Thor: Ragnarok - $1.1 - 1.2 miliarde *o să-l întreacă pe-al doilea cel mai bine clasat non-Avengers film, Căpitanul America: CIVIL WAR. O să fie aproape de IRON MAN 3*.

3. Liga Dreptăţii - 1 - 1.2 miliarde de $, se va lua la trântă cu "THOR 3" în perioada nov-dec.

4. TRAN$$$FORMERS 5 - 1.05 - 1.250 mld. Este posibil să-l depăşească pe cel de-al treilea, DOTM.

5. Piraţii din Caraibe 5 - $995 mil. - 1.150 mld.

6. Sunt un mic ticălos 3 - $989 mil. - 1.070 mld.

Ca să răspund la întrebarea - "Care crezi că va fi franciza cu cea mai puternică ascensiune în 2017?"

Unfortunately, tot "Universul cinematografic Marvel". Au trei filme anul ăsta (cu acestea, MARVEL-ul lui Disney va cîştiga pe puţin 2.8 mld. de bucks).

camaleonii pe 9 mai 2017 19:24
deci spui ca GotG va face peste 966 de milioane? Chiar vreau sa vad asta intamplandu-se :) . Pentru mine daca va trece de 850 de milioane e o minune. Il vad oprindu-se chiar sub 800 de milioane personal. Iar in legatura cu celelalte predictii, fara suparare dar mi se par exagerat de optimiste. Thor peste 1 miliard, cand Thor 2 a facut "abia" 650, JL din nou exagerat de mult (asta doar daca filmul nu este cumva o capodopera a super-eroilor), Transformers peste 1 miliard? Da il vad facand foarte bine in China, dar cu siguranta va avea un drop considerabil in SUA si pe plan international. lucru aplicabil si Piratilor unde nu n-ar mira deloc sa se situeze sub 200 de milioane in America.
mihnea_aspru95 pe 10 mai 2017 00:00
Filmul, Gardienii Galaxiei 2 cam aşa o să facă (deci, d.p.m.d.v. va trece de 850 milioane). Thor 3 va face peste un miliard, nu mai trebuie să te gândeşti la odiosul realizat, Thor: The Dark World şi cât a făcut, pt. că nu mai este vorba doar despre personajul "THOR" de data asta (sunt convins de acest fapt, deoarece toată lumea vrea să vadă cum se va întoarce "HULK" în Marvel Cinematic Universe după Avengers: Age of Ultron şi-n special, înfruntarea din ARENĂ cu cei doi coloşi, într-un film non-Avengers *asta se întâmplă când drepturile pentru Incredibilul Hulk sunt la studioul Universal şi ei (Disney), nu mai pot să realizeze un film de sine-stătător cu monstrul verde*. Şi teaser trailer-ul lansat în aprilie a fost vizualizat 136 milioane de ori în 24h (al treilea din acest top. Al 4-lea fiind B&B cu 127 mil., primele două n-am de ce să le zic, că nu este atât de important, acum). La Justice League este o problemă, deoarece BvS-ul cu toate c-a avut un opening excelent s-a oprit ca "ţiganul la mal", cu doar 873 milioane în căruţă (pe când, trebuia să aibă 1 miliard, "primirea" proastă l-a făcut varză murată în Box Office. Dintre filmele DCEU din anul curent, doar pe WW îl văd, cucerind criticii, dar nu şi comercial. N-o să facă mai mult decît Doctor Strange, dar faţă de Ant-Man, DA!). Aici, eu sper ca JL-ul să treacă hop-ul (deoarece, RT-ul, iar îl va f**e teribil). Şi pentru "Piraţii 5" o să fie greuţ, dar va trece cu chiu cu vai. Iar, TF5 va obţine lejer un miliard (100% convins, n-am îndoieli cu privire la Transformers).
danny987 pe 10 mai 2017 16:09
Noi ne bazam predictiile pe incasarile predecesorilor acestor filme,ceea ce e destul de just,numai ca istoria nea demonstrat si mult rasturnari de situatie,asta datorita pietelor in continua crestere,si a oamenilor care isi ascut gusturile si nu mai inghit rahaturi de continuari la nesfarsit.Urasc continuarile create doar pentru bani,cu scenarii proaste si twist-uri penibile;tinand cont de cresterea pietii chineze (unde oamenii apreciaza rahaturi de filme),aceasta spirala a continuarilor va creste si in anii urmatori.Ma bucur ca americanii si europenii taxeaza asta,si in ceea ce priveste articolul de mai sus e foarte probabil ca majoritatea filmelor de mai sus sa si depaseasca predecesorii (exceptie SW).Mi-ar place sa vad JL depasind miliardul,iar filme precum Transformers si Piratii sa o dea in bara,dar astea sunt vise si stimm cu totii ca vor avea destul succes si vom mai vedea si altele care vor face uitata magia filmelor originale.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells