Bărbaţi contra femei

de Ştefan Dobroiu în 30 Nov 2009
Bărbaţi contra femei

Încă nu ne-am dumirit dacă bărbaţii vin de pe Marte şi femeile de pe Venus, cert este că atunci când se întâlnesc la cinema pot sări o mulţime de scântei. Să aruncăm o privire în trecut şi să vedem câteva dintre cele mai redutabile arme într-o eventuală altercaţie între el şi ea, indiferent dacă e vorba de arme propriu-zise, vorbe sau cine ştie ce altceva.

Câteva comedii romantice mai mult sau mai puţin recente, cum ar fi Adevărul gol-goluţ sau The Proposal/Vrei să te însori cu mine? croşetează tocmai pe această rivalitate între femei şi bărbaţi, motiv pentru adevărate dueluri verbale şi nu numai. Dacă ar fi să rămân la capitolul vorbe, probabil un schimb de replici dintre Andrew (Ryan Reynolds) şi Margaret (Sandra Bullock) din The Proposal este cât se poate de sugestiv cu privire la subiectul acestui articol: "La ce sunt alergică?" - întreabă ea. "La alunele de pin. Şi la orice tip de emoţie umană", comentează el.

Bătălia sexelor a început acum multă vreme pe marile ecrane. Un film cu acest nume apărea în 1914, era refăcut în 1928 şi iarăşi refăcut în 1959, cu celebrul Peter Sellers în rolul principal. Dar nu vom merge atât de departe în istoria filmului, deşi unul dintre cele mai cunoscute cupluri de la Hollywood, cel format din Spencer Tracy şi Katharine Hepburn, şi-a încercat adesea limba (ascuţită) în unele dintre cele mai amuzante schimburi de replici de pe ecran. Un exemplu ar fi clasicul Coasta lui Adam.

Dar să ne teleportăm în 1994. Acum aproape uitat, Maverick este adesea omis din listele cu cele mai bune filme ale lui Mel Gibson şi Jodie Foster şi deloc pe bună dreptate. Unul din cele mai bune exemple de cinema light din cariera lui Richard Donner (cel cu Arma mortală şi Superman), Maverick ne trezeşte cu câteva poante la marele fix (printre care şi glume de interior despre seria Arma mortală) şi ni-i prezintă pe Gibson şi Foster într-un cuplu cu o excelentă şi explozivă chimie. Replici brici, focuri de armă şi o super mână la poker fac toţi banii în acest film de aventuri deloc lipsit de întorsături de situaţie. Iar scânteile dintre Gibson şi Foster, ei bine, strălucesc mai tare decât cele dintre Gibson şi Goldie Hawn din Pasărea pe sârmă/Bird on a Wire...

Bătălia între sexe a fost dusă la un cu totul alt nivel Danny DeVito în Războiul rozelor/The War of the Roses, cu Michael Douglas şi Kathleen Turner în rolul soţilor Rose, care ajung la un moment dat să facă orice, dar absolut orice ca să scape unul de celălalt. Pe lângă cuvinte otrăvite, cei doi Rose apelează la o mulţime de lovituri sub centură în războiul lor a cărui miză este obţinerea reşedinţei Rose, plină de amintiri ale trecutului lor. Şuruburile slăbite ale candelabrului, obiecte aruncate în stânga şi-n dreapta, niscaiva urină într-un platou cu peşte sunt doar câteva dintre ucigătoarele (şi amuzantele, dacă îţi place umorul negru-negru) lor stratageme.

Acestea devin şi mai mortale în Dl. şi Dna Smith, cu viitorii soţi Brad Pitt şi Angelina Jolie. Ştii povestea, cei doi, John şi Jane Smith, sunt agenţi secreţi angajaţi ai unor companii rivale. Când află că fiecare "lucrează" sub acoperire în propria casă toate problemele (filmul începe cu o şedinţă de psihoterapie) capătă proporţii explozive, iar câteva zeci de milioane de dolari din buget s-au dus cu siguranţă pe păruielile cu tehnologie de ultimă generaţie ale celor doi. Dar totul e bine când se termină cu bine, chiar dacă şi cu vânătăi şi oscioare rupte...

Mult mai blajini sunt Peter O'Toole şi Audrey Hepburn în Cum să furi un milion, sau aceeaşi Hepburn şi Rex Harrison în My Fair Lady. Şi Unora le place jazz-ul are parte de câteva schimburi de replici simpatice, doar că acolo e cam greu să-ţi dai seama cum e cu sexele. The Princess and the Frog/Prinţesa şi Broscoiul, care se lansează în ianuarie, are parte de o bătălie între sexe altoită pe una între clase sociale!

Care ţi se pare cea mai interesanta/amuzantă/intensă păruială (de orice fel, dar între femei şi bărbaţi) văzută la cinema?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bogdan Costinescu pe 30 noiembrie 2009 23:32
Cred ca ar trebui sa mentionezi si Prizzi's Honor.Nemaipomenita scena cu Jack Nicholson si Kathleen Turner cand vor sa se omoare reciproc.
In rest toate cele bune!

Bogatyr pe 1 decembrie 2009 02:18
"alunele de pin"??? Merg si la bere????
Kalrak pe 1 decembrie 2009 12:09
Jack Nicholson contra celor 3 vrajitoare >:) 1 barbat vs. 3 femei
Shin3 pe 1 decembrie 2009 13:55
In "The Shining" lupta dintre Wendy si John e uimitoare:))
iria pe 3 decembrie 2009 11:44
Moonlight a fost cel mai tare, cunoscut la noi ca Maddie si David! Bruce Willis era pe val atunci!!!
Andrei pe 3 decembrie 2009 13:19
Mr. and Mrs. smith este cel mai tare film cand vine vorba de lupta intre barbati si femei.Poate ca multe cupluri au nevoie de o paruiala buna ca sa se impace:D
sweet_ana pe 6 decembrie 2009 03:35
Domnul si doamna Smith e super
Radu1711 pe 25 aprilie 2010 23:26
barbatii inving intotdeauna
Gebeleizis pe 28 mai 2011 01:26
Maverick!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells