Avioane, pentru copii

de Ştefan Dobroiu în 5 Sep 2013
Cei mici se distrează, adulţii au senzaţie de deja vu

Orice-ai face, e greu să nu priveşti Avioane/Planes, noul film Disney, cu două perechi de ochi (sau cu trei, dacă pui la socoteală şi ochelarii 3D): dacă nu ştii unde să-l duci pe Prâslea cel voinic al familiei ca să se distreze timp de o oră şi jumătate, Avioane este suficient de colorat, sprinţar şi educativ astfel încât să nu-ţi pară rău că l-ai pus pe lista de distracţii pentru weekend. Dar în acelaşi timp nu poţi ignora cât de leneşi au fost scenariştii filmului şi cât de previzibilă este povestea pentru spectatorul adult...

Destinat iniţial să apară direct pe DVD şi să fie consumat la domiciliu, acest film cu acţiunea petrecută în universul Cars, dar cu avioane drept protagonişti, bifează toate momentele din atât de folosita poveste a eroului care dovedeşte că prin perseverenţă, entuziasm şi curaj poţi câştiga bătălii, chit că oponenţii sunt mai pregătiţi decât tine. Este un mesaj frumos şi corect, dar tare ne-am fi dorit să fie explorat mai creativ în cele 90 de minute ale filmului.

Deşi se vede clar că bugetul a fost considerabil mai mic decât al celor două animaţii Maşini şi Maşini 2, Avioane se poate lăuda totuşi cu o serie de momente vizuale extrem de reuşite. Dacă n-are rost să te concentrezi la poveste, măcar peisajele să arate bine! Astfel eroul survolează un magnific Taj Mahal, se luptă cu valurile înspumate ale oceanului, se pierde printre crestele munţilor Himalaya şi îşi încearcă norocul în roşcovanul canion din Utah, spre încântarea celor mari şi mici deopotrivă. Astfel Avioane ia uneori ochii, dar niciodată mintea.

Pentru un fan Disney/Pixar, o vizită la cinema pentru a vedea Avioane va fi categoric o dezamăgire. Cel mai prost primit de critică film din cariera celor două companii care au reuşit să ne uimească de atâtea ori cu fantezia fără margini şi poveştile lor emoţionante, Avioane subliniază un trend nefericit din ograda Pixar, care pare să încline în ultima vreme în favoarea unor sequeluri aşteptate, dar cel mai adesea mai neinspirate decât filmele originale.

Din păcate Povestea jucăriilor este mai degrabă o excepţie de la regulă, Pixar lansând chiar anul acesta Universitatea monştrilor, un prequel ce nu a reuşit să se ridice la înălţimea filmului original Compania monştrilor. Iar Andrew Stanton a recunoscut recent că principalul motor din spatele Finding Dory, aşteptat în 2015, sunt mai degrabă insistenţele financiare ale Disney şi nu povestea atât de bună încât proiectul să devină obligatoriu de transpus pe ecran...

Revenind la Avioane, proiecţiile din România vor fi dublate. Asta nu este neapărat rău, pentru că actorii din distribuţia română a filmului s-au descurcat suficient de bine pentru ca cei mai mici dintre spectatori să se distreze cu giumbuşlucurile vocale. Oricum, replicile nu sunt nici ele de neuitat, aşa că spectatorul se poate concentra în continuare la imagine.

Exploreaza subiecte similare:

Planes, Cars, Cars 2, Andrew Stanton, Finding Dory, Monsters University

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 5 septembrie 2013 13:12
era totusi mai educativ sa fie subtitrat si nu dublat........poti invata limba engleza binisor daca vezi filmele in engleza si nu in romana.......asa dupa vizionare copilul cu ce ramane??........cu limba romana......?? macar de ar ramane si cu atata
R3dox pe 6 septembrie 2013 16:26
hai mai frate mai lasa vrajeala asta cu engleza nici un copil nu o sa invete engleza uitandu-se la desene daca nu pune mana pe carte nu o sa invete niciodata.
catajedi pe 6 septembrie 2013 19:30
Eu asa am invatat engleza. Uitandu-ma la Cartoon Network in limba engleza. Macar de ar lasa si acum cateva programe doar in limba engleza. Oricum pe digital (RDS cel putin) pot seta limba sa fie in engleza, la fel si la programele Disney si Boomerang. Desigur fara subtitrare doar auzind limba si privind imaginile sigur inveti ceva, mai ales copil fiind. Copil care inca nu stie sa citeasca chiar asa de bine sau repede ca sa poata citi o subtitrare. Cand am inceput cu engleza la gradinita eu deja stiam cuvintele pe care trebuia sa le invatam la gradinita. Ce sa zic cand am inceput sa invat engleza la scoala in clasa a II-a. Pemtru ca la scoala nu faceam prea bine engleza (ni se schimbau profesorii cam la cateva luni), am luat niste ore de la o studenta la Litere, dar am prins foarte repede si asta sunt sigur ca s-a datorat dstul de mult si desenelor animate in limba engleaza de pe Cartoon Network.
legiune pe 5 septembrie 2013 14:18
O sa asteptam DVD-ul e mai fain decat prin cinematografele din constata.
vladimir84 pe 5 septembrie 2013 15:42
Probabil ca urmeaza "Trains", "Ships" si "Submarines".
Tyson_Kyd pe 5 septembrie 2013 20:28
M-ai stii !
ancutza200 pe 5 septembrie 2013 18:19
numai eu cred ca idiotenia asta de film nu trebuia sa fie facuta..?:(
body3DevinA pe 6 septembrie 2013 12:55
Parerile sunt impartite, dar si eu cred ca nu trebuia sa fie facut acest film.
xerses pe 5 septembrie 2013 20:28
Poate pentru copii de gradinita este un film foarte potrivit....
alex_il_fenomeno pe 11 septembrie 2013 22:16
Nu m-a dat pe spate "Cars", nu stiu ce sa spun de acesta...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells