Avalanşă de vedete în Veneţia

de Ştefan Dobroiu in 30 Iul 2009
Avalanşă de vedete în Veneţia

Creatorul de modă Tom Ford şi specialistul în horror-uri George A. Romero au reuşit cumva să intre în exclusivista competiţie a festivalului de la Veneţia, a cărui a 66-a ediţie e copleşită de vedete. Nicolas Cage, Matt Damon, George Clooney, Charlize Theron, Omar Sharif, Riccardo Scamarcio, Jane Birkin, Romain Duris, Jared Leto, Colin Firth sau Om Puri îşi vor face drum în cele 11 zile ale festivalului cu începere din 2 septembrie. Printre invitaţii festivalului se vor număra şi românii Bobby Păunescu şi Monica Bârlădeanu, reprezentanţii unicei producţii româneşti incluse în secţiunea Orizzonti (vezi detalii aici).

Marea surpriză din competiţie? Filmul de groază Survival of the Dead, cel de-al şaselea film din seria "...Dead" a profilicului creator de horror. În afara concursului vine şi Jaume Balaguero, cu partea a doua a mega-succesului său Rec, prezentat în 2007 tot la Veneţia.

Printre regizorii cunoscuţi din competiţie se numără Fatih Akin, care-şi reciclează starurile din Gegen die Wand şi Im July, Birol Unel şi Moritz Bleibtreau, în comedia Soul Kitchen. Şi Alexandra Maria Lara şi-a găsit un loc în distribuţia acestei producţii despre care regizorul a spus la un moment dat că este "un cântec de dragoste în cinstea oraşului Hamburg".

Cineastul francez Patrice Chereau vine la Veneţia cu Persécution, o dramă cu Romain Duris şi Charlotte Gainsbourg în rolurile unor amanţi ale căror întâlniri toride sunt întrerupte de "persecuţiile" inopinate ale unui intrus. Acesta îl fac pe protagonist, pe Daniel, să-şi pună tot felul întrebări despre sine, relaţie, lume...

Tom Ford debutează în film cu ajutorul unor staruri precum Colin Firth, Julianne Moore şi Matthew Goode. În faţa camerei de luat vederi a regizorului mai obişnuit cu vestimentaţiile haute-couture Firth şi Goode sunt George şi Jim, un cuplu gay distrus de moartea celui din urmă. A Single Man este adaptarea pentru marele ecran al romanului cu acelaşi nume scris de Christopher Isherwood şi considerat unul dintre cele mai revelatoare romane despre lumea gay.

Werner Herzog se întoarce în lagună cu Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, cu Nicolas Cage, Val Kilmer şi Eva Mendes. În acest remake ale originalului Bad Lieutenant din 1992, Cage îl înlocuieşte pe Harvey Keitel într-un rol care i se potriveşte mănuşă, cel al unui locotenent de poliţie corupt, dependent de droguri şi oricând dispus să accepte favorurile sexuale ale prostituatelor din New Orleans.

Una dintre cele mai aşteptate ecranizări ale anului, The Road, are premiera mondială tot la Veneţia. În acest film post-apocaliptic inspirat de romanul premiat cu Pulitzer al lui Cormac McCarthy Viggo Mortensen va fi un bărbat care se îndreaptă spre ţărmul Statelor Unite, însoţit de fiul său, după ce lumea întreagă a fost lovită de un cataclism nenumit. În dezolanta ploaie de cenuşă care-i acoperă, bărbatul şi fiul său dau un nou sens cuvântului speranţă...

Criza financiară mondială loveşte şi ea la Veneţia în noul documentar al lui Michael Moore, Capitalism: A Love Story. După ce a câştigat Palme d'Or pentru Fahrenheit 9/11, oare va reuşi Moore să convingă juriul condus de Ang Lee să-i dea şi un Leu de Aur?

Veteranul francez Jacques Rivette vine, la cei 81 de ani săi (mai are până-l prinde din urmă pe Manoel de Oliveira) cu filmul 36 vues du Pic Saint-Loup, cu Jane Birkin şi italianul Sergio Castellitto în rolurile principale. Incursiune în  luminoasa lume a unui circ itinerant, filmul va arunca privirea înţeleaptă a lui Rivette asupra dragostei dintre moştenitoarea circului, Kate, şi intrusul italian Vittorio, care decide să însoţească mica trupă în periplul ei.

După ce a luptat pentru Leul de Aur în 2004 cu Palindromes, americanul Todd Solondz revine la Veneţia cu Life During Wartime, o neconvenţională continuare la Happyness. Din distribuţia filmului face parte Charlotte Rampling, dar şi Sherley Henderson sau Ally Sheedy.

Deschizătorul de drumuri la această ediţie a festivalului va fi Giuseppe Tornatore, regizorul italian apreciat în toată lumea pentru excelentul său Nuovo Cinema Paradiso. Acesta revine în lagună (şi deschide competiţia pe 2 septembrie), cu Baaria, saga unei familii siciliene a cărei experienţă de viaţă pare nelimitată deşi a fost câştigată în strâmtul spaţiu al unei strâmte uliţe dintr-un sat sicilian.

În afara competiţiei, George Clooney se holbează la capre. The Men Who Stare at Goats, o poveste cu totul şi cu totul absurdă despre o grupare "parapsihologică" folosită în războiul din Irak, îl va avea în vizor pe Ewan McGregor în rolul unui reporter disperat care dă peste subiectul anului când îl întâlneşte pe Lyn Cassady (Clooney), un element cheie în programul soldaţilor mediumi folosiţi de Uncle Sam în Irak.

Tot în afara competiţiei vin primele două Toy Story-uri, de această dată în format 3D, dar şi trei filme indiene plus o aventură a lui Richard Gere, Don Cheadle şi Ethan Hawke în rolurile a trei Poliţişti în Brooklyn's Finest al lui Antoine Fuqua. The Informant! al lui Steven Soderbergh, cu un Matt Damon îngrăşat 15 kilograme pentru un rol asemănător cu cel al lui Russell Crowe din excelentul The Insider.

Festivalul de la Veneţia are loc între 2 şi 12 septembrie, iar Leul de Aur şi celelalte premii vor fi decernate de juriul condus de Ang Lee în seara ultimei zile.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells