Autoritarul Denzel Washington

de Ştefan Dobroiu în 13 Feb 2012
Autoritarul Denzel Washington

Dacă e ceva ce putem spune despre Denzel Washington fără teama de a greşi este faptul că puţini actori de la Hollywood au un public mai fidel decât oscarizatul pentru rolul din Training Day. În ultimele două decenii Denzel nu a dezamăgit practic niciodată şi suntem siguri că mulţi se bucură că vineri va apărea pe ecrane Safe House, un thriller de acţiune cu Washington, alături de Ryan Reynolds, pe afiş. Cu această ocazie, rememorăm principalale momente din cariera unuia dintre cei mai populari actori ai Hollywood-ului.

Cu două premii Oscar, două Globuri de Aur şi un trofeu Tony, Denzel Washington nu se poate plânge că nu se bucură de aprecierea colegilor din industria filmului şi-a teatrului. Actorul se poate lăuda şi cu câteva succese considerabile la box office, cum ar fi American Gangster, cu încasări de 270 de milioane de dolari, Déjà Vu (180 de milioane) sau Inside Man (185), ca să pomenim doar de filmele apărute după 2005.

În Safe House, Denzel Washington joacă un rol ce i se potriveşte mănuşă: Tobin Frost, un fost agent CIA, specialist în manipulare, pus pe lista neagră de către agenţie după ce este bănuit că vinde secrete de stat. Ani de zile de la ultima sa apariţie, Frost se predă ambasadei SUA din Cape Town, după care este dus într-o casă conspirativă pentru interogare. Doar că în timpul interogatoriului o trupă de commando atacă locaţia, iar unicul supravieţuitor, Matt (Reynolds), un agent începător, se va trezi încercând să-l apere pe imprevizibilul Frost de o serie de infractori extrem de bine antrenaţi.

Washington a devenit cunoscut în serialul de televiziune St. Elsewhere, un premergător al celebrelor Spitalul de urgenţă şi Chicago Hope. Difuzat de NBC între 1982 şi 1988, serialul medical a fost o adevărată rampă de lansare pentru actor, care a făcut repede trecerea la marele ecran, iar în 1987 apare în Cry Freedom, filmul lui Richard Attenborough pentru care primeşte prima nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol secundar. Un an mai târziu este nominalizat din nou, pentru Glory, iar de această dată chiar câştigă, devenind unul din extrem de puţinii actori de culoare cu o statuetă Oscar în buzunar.

Anii '90  vin cu roluri tot mai lăudate, iar actorul diversifică şi genurile. Malcolm X îi aduce în 1992 prima nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun actor principal, Much Ado About Nothing îl poartă în lumea lui Shakespeare, iar Dosarul Pelican i-o pune alături pe cea mai dorită tânără actriţă a momentului, Julia Roberts. Are un rol important într-unul din cele mai lăudate filme ale anului, Philadelphia, drama care îi va aduce un Oscar lui Tom Hanks. Într-o lungă serie de roluri de detectivi şi poliţişti din carieră, 1998 şi 1999 vin cu The Siege şi Colecţionarul de oase, unul din primele filme pentru marele public al tot mai celebrei pe atunci Angelina Jolie.

Sfârşitul anilor '90 dovedeşte o dată pentru totdeauna că autoritarului Washington i se potrivesc roluri de personaje puternice, lideri, antrenori sau apărători ai legii. În 2000 primeşte o nouă nominalizare la Oscar cu The Hurricane şi unul dintre cele mai lăudate roluri ale sale, cel al boxeurului Robin "Hurricane" Carter, acuzat de triplă omucidere. În Remember the Titans joacă un antrenor de culoare care trebuie să obţină rezultate cu o echipă formată din afro-americani şi caucazieni, într-o lume dominată de rasism şi discriminare.

În 2001 îl interpretează pe detectivul Alonzo Harris în Training Day, rolul care îi va aduce Oscarul pentru Cel mai bun actor principal. Este anul actorilor de culoare la Oscaruri, căci statueta lui Washington este însoţită de încă una pentru Halle Berry şi un Oscar omagial acordat lui Sidney Poitier, adevărat deschizător de drumuri pentru actorii afro-americani de la Hollywood.

Denzel Washington tocmai a terminat filmările la Flight, o dramă de acţiune aşteptată în cursul acestui an şi regizată de Robert Zemeckis. Actorul îl va interpreta pe Whip, un pilot de avion care reuşeşte să salveze, în ultima secundă, o aeronavă de pasageri de la prăbuşire. Doar că investigaţia ulterioară dezvăluie cauze ciudate pentru neaşteptatul accident...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Andrei.Ciprian pe 13 februarie 2012 12:05
Minunat actor! Unul dintre cei mai bunci actori pe care i-am vazut.Reuseste sa faca niste roluri foarte bune si impresioneaza de fiecare data.II multumim pentru interpretarile de pana acum.Si sper ca Safe House va fi un blockbuster
bad pe 14 februarie 2012 00:13
Denzel ..................... THE BEST
Crist11 pe 13 februarie 2012 13:34
A avut niste roluri superbe, mi-au placut filmele lui in mare, un actor cum rar intalnesti.
xerses pe 13 februarie 2012 14:35
Un actor ce face din fiecare rol o "oerla".
Crist11 pe 13 februarie 2012 16:16
cand am citit prima oara, am zis WTF? a inceput xerses sa lucreze la un nou dex :))) dar am vazut ca ai vrut sa zici "perla" no offence :D
Eustake pe 13 februarie 2012 21:36
Unul din actorii mei preferati, de un talent imens! Abia astept sa vad un nou film cu el, sunt sigur ca 60-70% va merita numai pentru Denzel (poate si mai mult)...
Gebeleizis pe 13 februarie 2012 22:26
Un mare actor. Rolul preferat este cel din "The hurricane".
alex_il_fenomeno pe 16 februarie 2012 16:08
cred ca tocmai de aceea s-a impus atat de bine in filmele de actiune !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells