Au dispărut dintre noi în 2009...

31 Dec 2009
Au dispărut dintre noi în 2009...

Acum, la sfârşit de an, e vremea să tragem linia şi să cântărim cu cât am rămas mai săraci. Zece dintre oamenii de cinema, teatru şi televiziune români au plecat dintre noi în 2009. Poate că acum este momentul unui ultim omagiu.

În 2009 s-au stins:


Marius Pepino, actor - pe 2 februarie
S-a remarcat de-a lungul vremii prin rolurile jucate pe scena Teatrului Bulandra, dar şi în filme precum: "Această lehamite" (1995), "Sosesc păsările călătoare" (1984), "Secretul lui Bachus" (1984), "Grabeşte-te încet" (1981), "Partida de şah" (1981).


Marga Barbu, actriţă - pe 31 martie 
Vreme de aproape trei decenii, filmele cu haiduci deveniseră o supapă pentru realizatori şi public deopotrivă. Cenzorii comunişti le aprobau aproape fără discuţie, iar spectatorii aveau parte de un spectacol pe cât de onest, pe atât de cuceritor. S-au succedat diverşi eroi în fruntea afişului, dar prezenţa feminină a rămas constantă - de şase ori Aniţa, de şase ori Agatha, de două ori Zulnia... în total, de paisprezece ori Marga Barbu, acoperind aproape integral perioada de maximă putere creatoare a actriţei: de la treizeci la şaizeci de ani.

Cătălina Murgea, actriţă - 26 aprilie
Cariera ei artistică se întinde pe aproape 40 de ani, lucrând de-a lungul timpului cu trupele de teatru din Piatra Neamţ, Bacău şi Giurgiu. A jucat cu plăcere atât în comediile lui Ion Luca Caragiale, cât şi în dramele lui William Shakespeare, multe roluri fiind premiate la diverse festivaluri. Cătălina Murgea a jucat în 15 filme şi a colaborat cu Televiziunea Română şi radioul public.
 
Marius Ionescu, actor - 9 august
A jucat în filmul lui Sergiu Nicolaescu Viraj periculos, şi în alte trei producţii româneşti.

Valeriu Lazarov, producător de televiziune - 11 august

Radu Dobre Basarab, actor şi regizor - 8 septembrie
 
Nicu Constantin, actor - 15 septembrie
A fost vedetă a Teatrului Satiric "Constantin Tănase" din Bucureşti între 1960 şi 2000, unde a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii. Între 1979 şi 1982 a fost actor al Teatrului Naţional de Operetă. A participat la peste 600 de emisiuni radio şi peste 300 de emisiuni de televiziune. Şi-a povestit experienţa de viaţă în cartea autobiografică "Ochelarii miraculoşi". Actorul a jucat în aproximativ 28 de filme, printre care "Împuşcături pe portativ" (1966), "Vin cicliştii" (1968), "Alo, aterizează străbunica" (1981) şi "Ministerul comediei" (1999), "Harababura" (1990), "Borvizomanii" (1988), "Muşchetarii în vacanţă" (1984), "Secretul lui Bachus" (1983), "Întoarcere la dragostea dintâi" (1981), "Grăbeşte-te încet" (1981), "Am o idee!" (1981), "Ora zero" (1979), "Totul pentru fotbal" (1978), "Septembrie" (1977), "Lupuşor şi Mieluţu" (1975).

Paul Barbăneagră, cineast - 12 octombrie
Filme regizate: Sibiu-Hermannsstadt (1999) şi Nicolae Tonitza (1964)
 
Ion Cojar, actor şi regizor - 18 octombrie 
A jucat în filme ca Ambasadori, căutam Patrie (2003), în rolul Ministrului, în Cuibul de viespi (1987), Salutări de la Agigea (1984), Drumuri în cumpănă, (1979), Mere roşii (1976).

Gheorghe Dinică, actor - 10 noiembrie
A dat viaţă personajelor Bastus, Stănică Raţiu, Lăscărică, Călăreţu, Paraipan, Salamandră, Butnaru, Tăticu', Diplomatul, Ion, Nae Girimea, N.M. Sisescu, Georges, Magnificenţiu, Vasile Potop, Mache Puzderie, Căpălău, Nae Gheorghidiu, Pavel Puiuţ, Aurică Fieraru - şi atâţia alţii...
Se impusese ca "un negativ de profesie", cum îl eticheta la un moment dat un comentariu din revista Cinema. Perfidia lui Stănică, din "Felix şi Otilia" (Iulian Mihu, 1972) rămâne inegalabilă, cu mult chiar peste portretul sugerat de paginile lui Călinescu. Şeful de bandă Paraipan (personaj care s-ar fi vrut un "legionar", ceea ce nu era nicidecum, căci scenariul şi regia mistificau cu deliberare istoria, chiar şi la nivelul tipologiei şi al profilurilor psihologice), din "Un comisar acuză" (1974) şi "Revanşa" (1978), ale lui Sergiu Nicolaescu, contura un portret impecabil al răului absolut - deşi incomparabil mai nuanţat rămâne perversul Lăscărică, din "Cu mâinile curate" (1972). Şi totuşi, versatilul făuritor de personaje nu era niciodată maniheist, chiar şi cei mai nesuferiţi dintre ticăloşii lui emanau o aură de charismă şi farmec - mai cu seamă Tăticu' din "Ilustrate cu flori de câmp" (Andrei Blaier, 1974), Diplomatul din "Prin cenuşa imperiului" (tot Blaier, 1976), sau Nae Girimea, din "De ce trag clopotele, Mitică?" (Lucian Pintilie, 1981).
Faţă de acest şir aproape continuu de monştri, sclipesc cu atât mai cald şi duios cele câteva personaje "pozitive" care ilustrează disponibilitatea nelimitată a actorului - ca în "Tatăl risipitor" (Adrian Petringenaru, 1974), "Evadarea" (Ştefan Traian Roman, 1975), "Zidul" (Constantin Vaeni, 1975), "Explozia" (1973) şi "Cuibul salamandrelor" (1977 - ambele, de Mircea Drăgan), sau recentul "Weekend cu mama" (Stere Gulea, 2009).

Părerea ta

Spune-ţi părerea
BPR pe 30 decembrie 2009 11:31
Zece dintre stelele culturii româneşti s-au întors pe bolta cerească. Cinste lor şi amintirii nemuritoare!
monisss pe 30 decembrie 2009 21:35
Foarte mare pacat...este trist si in acelasi timp dureros sa vedem cati oameni valorosi pleaca dintre noi...Majoritatea lumii este superficiala si nu priveste in amanunt, nu stiu sa apreceze adevarata valoare a unui om atunci cand traieste, dar dupa ce acesta moare. Putini stiu povestile acestora, insa ei vor dainui in sufletele oamenilor prin intermediul muncii lor
arina pe 30 decembrie 2009 23:43
anul 2009 a fost ca un film trist, pe care nu dorim sa-l mai vedem a 2 a oara datorita scenariului sumbru. s-au dus prea multi oameni MARI, oameni care ne-au bucurat sufletele, care ne-au dat multe motive de a fi mandri ca suntem romani. totusi, ma asteptam sa ne fi amintit mai multi de ceea ce au fost. prea putin se vorbeste acum despre ei. ei au fost adevarati artisti, si in domeniul lor dar si in viata celor care le-au admirat munca. dar se pare ca alti "actori" sunt acum mai importanti : criza financiara, politica si gripa porcina.
TzantzarulAnofel pe 31 decembrie 2009 06:29
Dintr-un crestin pravoslavnic am devenit un agnostic si probabil voi deveni ateu(atheist)
Lumea e rea si NU cred ca este permis dela DOm(n)ul Zeu sa paraseasca Clubul Cei
mai , umani ca de aceea A-Tot-Puternicul a CREAT VIATzA !!!!???? UN Gradinar care se ocupa de selectia florilor Sale NU permite o buruiana sa -i atace spatiul Vital al Florii
asa ca buruiana e extirpata, plivita valabil in agricultura in cazul oricarei plante
folositoare.... Monisss are dreptate, deasemenea arina. Veti vedea ce mul va fi admirata
ROMINIA daca Va Veti concentra atentia numai si numai asupra VIETzII Romanesti
ignorind ,, saltimbancii" straini. NU vreau sa vad idolatrizarea monedelor calpe: madona,britany spears, jolly si altii !!!! Sunt o distragere de la valorile nationale. DA e de apreciat Bernard Madoff pentru ca precum IISUS a rasturnat mesele camatarilor (moneychangerilor) in Synagoga si acum l-au rastignit. Ilie Weisel a pierdut pretzul a o suta de case pentru ca a luat casa unui Om in Sighetul Marmatiei, si nici Nu se considera Romin ci maghiar. Daca credem in Viatza de Apoi atunci NU ar trebui sa fim tristi daca cei iubiti de Noi ne parasesc plecand din aceasta lume murdara alegand linistea vesnica. DACII plecau ,,acolo" cu zimbetul pe buze cu un ultim gest de a-si pune un pumn de tzarina sfinta stramoseasca (care e scuipata de unii) pe pieptul lor de VITEJI Sfirsitzi odata cu trecutul negru, facetzi ca Totul VOI sa Fitzi !!!!

kristiansen pe 31 decembrie 2009 12:32
Gheorghe Dinica a fost un actor roman care a facut Romania cunoscuta.Multi romani regreta moartea lui,chiar si eu.Este foarte trist sa vedem ca Gheorghe Dinica a plecat dintre noi.El a manifestat interes fata de actorie inca de la varsta de 17 ani.A absolvit in 1961 fiind deja apreciat pentru rolul inspectorului Goole din piesa An inspector calls. Felicitari Gheorghe Dinica pentru tot ce ai facut pentru filmul romanesc.
pollet_a pe 31 decembrie 2009 14:10
2009 a fost un an foarte greu, cu mari pierderi, in special pentru cultura romaneasca. Am pierdut mari oameni de cultura, pe care, cu greu cred ca ii va mai egala cineva.
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !

rvn pe 1 ianuarie 2010 21:12
este adevarat ca anul acesta au plecat dintre noi mari nume ale scenei romanesti,dar si anul trecut si acum doi ani...Sacrificiul acestor mari oameni de teatru si film,talentul si priceperea in meseria lor,niciodata nu vor fi rasplatite indeajuns!Poate ca este vremea sa intoarcem privirea catre anii cand acesti artisti erau in plina glorie si noi cresteam,imbogatindu-ne spiritual si uitand de privatiunile epocii de aur fiind spectatori sau telespectatori ai pieselor de teatru sau filmelor in care erau protagonisti!!Acum,pentru copii aceste lucruri sunt de neinchipuit!!Ei cresc,dar in alta epoca!!tehnologia de ultima ora a patruns si in acest domeniu.Acum ne inghesuim la cinematografele de fite unde ruleaza filme din care nu intelegi nimic de cele mai multe ori din cauza efectelor vizuale exagerate,dar ce conteaza este sa le vezi ca sa fii trendy.De aceea eu cred ca este de datoria noastra ca acesti monstri sacri ai artei romanesti sa fie cinstiti cum se cuvine,pastrand vie amintirea lor in mintea copiilor nostri,PENTRU CA EI AU FOST SI VOR FI UNICI!!!
tero pe 2 ianuarie 2010 17:28
Un mare actor una din cele mai mari stele care a cazut in timpul ecplipsei in romania sa intors pe bolta cereasca unde mereu va straluci el na murit el doar sa intors printre fratii lui , insa noi am pierdut inca o stea, chestia cea mai dureroasa este ca nu lam apreciat de cat atunci cand a murit romania nu stie sa aprecieze stelele ei ... uitativa in america ce fel sunt tratati actorii la noi nu si totusi el a rams fidel tari romania nu e o tara rea este doar condusa de oameni rai , nu am ce sa mai comentez Gheorghe Dinica a vorbit mereu de l asine numele lui si acuma chiar si mort tot asta se intampla , numele lui vorbeste in locul lui
alex_il_fenomeno pe 25 iulie 2010 08:33
pacat! daca fostele glorii apun , noi nu o sa mai apara niciodata !!
walyyy pe 20 decembrie 2010 13:11
regele cinematogrfiei romanesti
gheorghe dinica
odiheasca_in pace
l_am iubit k pe un tata

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells