Asa Butterfield, viitorul Ender

de Ştefan Dobroiu în 29 Apr 2013
Actorul din Hugo, pe cai mari înainte de lansarea lui Ender's Game

A împlinit în această lună 16 ani şi anunţă să devină unul din numele mari de la Hollywood. Auzim că primul trailer al lui Ender's Game, mult-aşteptata ecranizare după romanul-cult al lui Orson Scott Card, va fi proiectat în cinematografele din lume înaintea lui Star Trek Into Darkness şi greu putem descrie nerăbdarea dinaintea acestei prime întâlniri cu o ecranizare aflată în lucru de mai bine de un deceniu. Până atunci, să aflăm cine este Asa Butterfield şi cum a ajuns el, de la un puşti britanic neştiut de nimeni, unul dintre cei mai hot actori adolescenţi de la Hollywood.

S-a născut la periferia Londrei pe 1 aprilie 1997 şi a început joaca de-a actoria la şapte ani, când apărea în piesele şcolii. Joaca a devenit tot mai serioasă, iar la zece ani apărea deja în roluri importante în filme şi seriale de televiziune. Şansa vieţii a venit tot atunci, când este ales de regizorul Mark Herman să interpreteze rolul principal din The Boy in the Striped Pyjamas, sensibilă dramă despre Bruno (Butterfield), fiul unui comandant de lagăr nazist din Al Doilea Război Mondial, care se împrieteneşte pe furiş cu Shmuel (Jack Scanlon), unul dintre micii deţinuţi ai lagărului.

Ca să cităm un distribuitor de film din România, care ar putut să aducă pe ecrane The Boy in the Striped Pyjamas, "acesta nu este un film pentru publicul de la noi", recunoscut pentru interesul său escapist. În ciuda subiectului extrem de dramatic, producţia de epocă s-a bucurat de succes în lume şi a reuşit să încaseze o cifră de patru ori mai mare decât bugetul. A devenit şi rampa de lansare pentru Asa Butterfield, cărui sensibilitate a fost necesară pentru a reda imensa confuzie a micului Bruno, indecis între ce i se spunea acasă despre evrei şi prietenia sa pentru Shmuel.

În această perioadă a apărut şi în Merlin, serialul BBC inspirat liber de legendele cu celebrul vrăjitor şi regele Arthur. În 2010, la 12 ani, revine pe marele ecran în Nanny McPhee and the Big Bang, dar marele său succes recent este fără îndoială Hugo, ecranizarea după cartea The Invention of Hugo Cabret. Prima incursiune a lui Martin Scorsese pe tărâmul 3D-ului. Filmul, despre un puşti care trăieşte în zidurile gării din Paris şi devine obsedat de secretul unui unui om mecanic stricat. Deşi a fost nominalizat la nu mai puţin de 11 premii Oscar, reuşind să câştige cinci, Hugo nu s-a bucurat de succes de casă: de-abia a reuşit să-şi acopere bugetul de 170 de milioane de dolari. Cronicile au fost pozitive şi unul dintre cele mai lăudate aspecte ale filmului a fost chiar interpretarea lui Asa.

Curând după aceea se implică în ecranizarea după Jocul lui Ender. Apărut în 1985, romanul a câştigat câteva dintre cele mai râvnite premii ale literaturii SF, Hugo şi Nebula. Din cauza subiectului dur, despre copii care învaţă secretele strategiei militare pentru a lupta în spaţiu împotriva unei rase extraterestre, romanul a devenit lectură recomandată în pregătirea soldaţilor din Marina americană. Dacă vârsta eroilor din carte era mai fragedă (unul dintre cele mai criticate aspecte ale operei lui Card), în film protagoniştii sunt adolescenţi, o ocazie numai bună pentru Butterfield să treacă de la film cu multiple nominalizări la Oscar la (sperăm) un hit de box office. Filmat în prima jumătate a lui 2012, Ender's Game se lansează de-abia în noiembrie.

În acest moment nu se ştie nimic despre proiectele de viitor ale lui Asa Butterfield, dar cariera acestuia la Hollywood nu va avea decât de câştigat dacă SF-ul regizat de Gavin Hood se va dovedi un succes.

În imagine, Butterfield faţă în faţă cu o altă speranţă de la Hollywood: Hailee Steinfeld, nominalizată la Oscar pentru True Grit, în rolul Petrei Arkanian, viitoarea aliată a lui Ender.

Exploreaza subiecte similare:

Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Martin Scorsese, Hugo, The Boy in the Striped Pyjamas, Nanny McPhee and the Big Bang, Ender's Game, Gavin Hood, True Grit, Star Trek Into Darkness

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Phantom_sub pe 29 aprilie 2013 09:46
Abia aştept să văd filmul. Am citit jumătate din carte şi mi-a plăcut, dar am renunţat fiindcă sunt vreo 10, 11 cărţi şi nici nu sunt traduse toate.
legolas05 pe 29 aprilie 2013 13:32
Este unul dintre cele mai asteptate filme de mine anul acesta,sper sa fie un succes,cat despre Asa Butterfield se pare ca va devenii un actor mare.
raulk pe 29 aprilie 2013 13:33
Prima data l-am vazut in Merlin si apoi in Hugo si face o treaba buna,acum sper ca filmul sa aiba un scenbariu bun si sa fie un hit de box office.
Bayard pe 29 aprilie 2013 20:44
Am mari indoieli legate de filmul asta.... astept primul trailer.
alex_il_fenomeno pe 4 iunie 2013 17:48
Mi-ar placea ca tanara sa ajunga departe, dar si sa faca un rol genial intr-un film impresionant.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells