Apele tac, cel mai premiat scurtmetraj românesc

20 Mar 2013
Filmul Ancăi Miruna Lăzărescu a obţinut 75 de premii la festivaluri naţionale şi internaţionale

După succesul înregistrat la Santa Fe Independent Film Festival (SUA), unde a fost laureat al premiului pentru cel mai bun film, la ZUBROFFKA (Polonia), unde a câştigat două premii, Apele tac, filmul Ancăi Miruna Lăzărescu, laureatul premiului Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj în 2012, a reuşit să adune nu mai puţin de 75 de premii naţionale şi internaţionale, devenind astfel cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor.

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin de anul trecut, a fost nominalizat la Oscarurile europene în 2011 şi spune povestea a doi prieteni care, în 1986, vor să fugă din ţară trecând Dunărea înot. Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să îşi lase în urmă soţia. Produs de Filmallee (Germania) şi de Strada Film, scurtmetrajul îi are pe afiş pe Toma Cuzin (Hîrtia va fi albastră), Andi Vasluianu (California Dreamin’, Despre Oameni şi melci, Minte-mă frumos) şi Patricia Moga.

Apele tac nu a primit doar confirmarea criticilor şi publicului, ci şi a presei din toată lumea:

„Apele tac este o producţie perfectă şi convingătoare, respectă trendurile noului cinema, fiind în acelaşi timp complet diferită. Este grandios într-un stil non-comercial, o minune pe care o poţi întâlni o dată în viaţă”, scrie Süddeutsche Newspaper, Germania.

Scenariul este semnat de Anca Miruna Lăzărescu, imaginea de Christian Stangassinger şi montajul de Dan Olteanu.

Anca Miruna Lăzărescu este regizor şi scenarist. A început studiile de film în Germania, în 2000, unde a lucrat la mai multe scurtmetraje şi documentare. Şi-a petrecut o perioadă de studii în Los Angeles, unde a făcut asistenţă la câteva episoade ale serialului de comedie Scrubs şi a lucrat pentru CNN Entertainment. Apele tac este filmul ei de absolvire a Universităţii de Televiziune şi Film din München.

În prezent lucrează la filmul ei de debut, 68, care a primit deja premii de dezvoltare din partea FFA (Federal Funding), la Balkan Fund la festivalul de film de la Salnic, la Torino Film Lab şi MEDIA Funding. De asemenea, a primit finanţare pentru producţie în cadrul FFF-Bayern (Bavarian Film Funding) şi este produs de aceleaşi companii care au produs Apele tac, Filmallee şi Strada Film.

Exploreaza subiecte similare:

Anca Miruna Lăzărescu, Andi Vasluianu, Toma Cuzin, Patricia Moga, Silent River

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mihaigeniu pe 21 martie 2013 01:13
fain bv regizoarei si bv ca cinema-ul romanesc e atat de apreciat
cosmin742000 pe 21 martie 2013 01:21
Scurt-metrajul multipremiat este foarte bine regizat , excelent interpretat , din pacate insa se poate incadra la categoria dupa razboi multi viteji se-arata
alex_il_fenomeno pe 2 aprilie 2013 13:11
Il voi urmari si eu, avand in vedere ca se prezinta exceptional.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells