Angelina Jolie, printre cele mai influente femei de la Hollywood

de Cristina Grigore în 6 Sep 2014
Locul întâi este ocupat de producătoarea Kathleen Kennedy, noua președintă a Lucasfilm

Revista Forbes a publicat nu demult un top al celor mai bine plătite actrițe de la Hollywood, în care locul întâi i-a revenit actriței Sandra Bullock. Cei de la Forbes au căutat însă și în culisele celor mai de succes producții și au întocmit recent topul celor mai influente figuri feminine din spatele camerelor de filmat.

Jennifer Lee este una dintre puținele regizoare de succes de la Hollywood. Ascensiunea sa a fost una extrem de rapidă. După ce a făcut parte din echipa de scenarişti a lui Wreck-It-Ralph, Lee a trecut la cârma lui Frozen, devenit cea mai de succes producţie Disney din toate timpurile, ce i-a adus şi un premiu Oscar.

Pe locul opt o găsim pe Donna Langley – prima britanică numită la conducerea unui studio de producţie. Langley ocupă, alături de Adam Fogelson, scaunul de președinte al Universal Pictures. A avut un rol important în revitalizarea francizei Fast & Furious şi adus pe marele ecran Fifty Shades of Grey. În vreme ce alte studiouri se concentrează pe filmele cu supereroi, Universal va scoate la înaintare vechi monştri celebri; Dracula Untold va sosi pe ecrane cât de curând şi va fi urmat de Frankenstein şi Wolfman.

După ce a lăsat în urmă arhicunoscutul său show TV, în 2011, Oprah Winfrey a trecut încet-încet la producţia de filme şi a reuşit să aducă pe marile ecrane titluri de referinţă precum The Butler, urmând să aibă un rol central în ecranizarea biografiei lui Martin Luther King, intitulată Selma. Devenită cea mai de succes femeie care s-a realizat singură din America, averea lui Winfrey ajunge la 2,9 miliarde de dolari. Deţine propriul său canal Tv, Oprah Winfrey Network (OWN), un mediu de impact prin care îşi promovează proiectele cinematografice şi de televiziune. Se află în top pe locul şapte.

Pe şase o găsim pe Kathryn Bigelow, prima femeie ce a câştigat Oscarul pentru regie, cu The Hurt Locker, şi s-a catapultat instant pe lista regizorilor de serie A ai Hollywood-ului. Fosta doamnă James Cameron a refuzat regia unor blockbustere precum The Amazing Spider-Man şi Rise of the Planet of the Apes pentru a-şi urma propria cale în industria cinematografică. În 2012, cu Zero Dark Thirty, şi-a consolidat poziţia în panoplia talentelor de top ale breslei şi promite un alt hit prin True American, alt thriller de război ce îl va avea în rol central pe Tom Hardy şi pentru care va lucra alături de Megan Ellison.

Locul cinci este rezervat de Fobes Angelinei Jolie, fost copil rebel al Hollywood-ului, al cărei succes s-a multiplicat constant odată cu primul său Oscar, venit la doar 24 de ani, pentru rolul din Girl, Interrupted. Reușitele la box-office, căsătoria cu Brad Pitt, munca umanitară în cadrul Agenţiei pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite şi trecerea notabilă în spatele camerei de filmat o face pe Jolie una din puţinele actriţe care şi-au depăşit cu succes limitele profesiei. Maleficent, unul din hit-urile acestui an ce a avut-o pe Jolie în rol central, arată că aura sa de star se află încă la intensitate maximă.

Nina Jacobson a lucrat pentru DreamWorks şi Disney. A fost până în 2006 preşedinte al Buena Vista International, după care şi-a înfiinţat propria companie, Colour Force. După succese medii precum Diary of a Wimpy Kids şi One Day, Jacobson a dat lovitura cu franciza The Hunger Games, ce a făcut ca Hollywood-ul să ia în vizor adaptarea fiecărui volum de succes pentru tineri. Se estimează că, până la sfârşitul lui 2015, franciza The Hunger Game va aduce producătorilor mai bine de 3 miliarde de dolari.

Amy Pascal este co-preşedinta Sony Pictures Entertainment. Primele ei succese sunt clasicele anilor ’90, Groundhog Day şi A League of Their Own. În 1996 a devenit preşedinta Columbia Pictures, iar zece ani mai târziu a trecut în rândul factorilor de decizie de la Sony, reuşind să obţină atât succese comerciale, cât şi de critică: seria de filme Spider-Man şi 007 au pulsat financiar, în vreme ce producţii ca American Hustle, Captain Philips, Zero Dark Thirty sau The Social Network au atras premii Oscar şi nominalizări.

Megan Ellison, are doar 28 de ani și este fiica mogulului din domeniul IT, Larry Ellison. Alături de fratele său, David, a investit averea familiei în industria cinematografică, iar casa lor de producție, Annapurna Pictures, a devenit pista de lansare a unor producții ce nu se înscriu în tipicul filmelor de succes ale momentului: blockbustere și francize de acțiune pline de efecte speciale, ce au ca țintă un public cât mai numeros.

Ellison a ales să producă filme ale unor regizori precum Paul Thomas Anderson, Kathryn Bigelow și  Spike Jonze, iar provocarea sa artistică de anul acesta va consta în filmul lui Bennett Miller, Foxcatcher.

Locul întâi în topul celor mai influente figuri feminine din Cetatea Filmului îl ocupă Kathleen Kennedy (foto stânga). Și-a început cariera drept secretară a lui Steven Spielberg și a avansat rapid, ajungând să producă hituri cinematografice precum Raiders of the Lost Ark, Jurassic Park sau The Sixth Sense.

Odată cu trecerea Lucasfilm în domeniul Disney, George Lucas i-a oferit scaunul de președinte al companiei, ceea ce înseamnă că producătoarea va sta la cârma uneia dintre cele mai succes mărci din industria cinematografică: Star Wars. Seria se relansează atât pe marele ecran - prin Episode VII, dar și o sumă de spin-off-uri - cât și la TV (printr-un nou serial de animație), ori în domenii conexe ale industriei de divertisment (cărți, benzi desenate, jocuri video).

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 6 septembrie 2014 16:25
Interesant top!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells