Andrei Ujică, în lucru cu Beatles

de Ştefan Dobroiu în 28 Aug 2013
Noul film al regizorului este aşteptat pe ecrane în 2015

Celebru în toată lumea după ce Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a fost proiectat, în afara competiţiei, la ediţia din 2010 a festivalului de la Cannes, Andrei Ujică investeşte mai mulţi ani în noul său proiect despre formaţia Beatles. Filmul foloseşte tehnica de montaj din Autobiografie (cu ajutorul aceleiaşi monteuze Dana Bunescu, cunoscută şi pentru Moartea domnului Lăzărescu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile şi Poziţia copilului), dar plusează cu filmări originale.

Produs de Mandragora Movies, proiectul explorează ce s-a întâmplat în weekendul 13-15 august 1965, cand formaţia Beatles revine în Statele Unite, membrii ei fiind întâmpinaţi cu entuziasm de tot mai numeroşii fani americani. Mii de adolescenţi iau cu asalt hotelul unde sunt cazaţi John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr şi aşteaptă cu nerăbdare concertul din New York, care va bate recorduri de audienţă.

Andrei Ujică porneşte de la materialele filmate de cele mai populare canale de televiziune ale perioadei, ABC, CBS şi NBC, care au acoperit cu voluptate ceea ce va deveni cel mai important eveniment muzical al anului, şi re-explorează acest weekend reprezentativ din cariera formaţiei ce a vândut mai bine de un miliard de unităţi ale albumelor lor. În funcţie de disponibilitatea materialelor, filmul ar putea acoperi o singură zi din acest weekend.

Dar mai mult decât tehnica de montaj despre care s-a spus, o dată cu lansarea Autobiografiei, că descoperă un nou gen cinematografic, regizorul intenţionează să filmeze scene originale şi să le modifice din punct de vedere stilistic pentru a se integra coerent în materialul filmat în epocă. Astfel entuziasmul acestui weekend muzical este descoperit şi prin ochii a doi adolescenţi, un băiat şi o fată, care vin la concertul Beatles şi filmează, cu ajutorul a două camere Standard 8, modul cum evenimentul schimbă atmosfera în metropola americană.

Pentru cele două roluri, Andrei Ujică va face un casting, urmând să filmeze la New York, timp de două săptămâni în vara anului viitor, scenele originale cu aceste două personaje. Apariţiile lor vor fi editate ulterior cu materiale filmate în epocă de cameramani amatori (în film se sugerează că acestea au fost filmate chiar de cei doi adolescenţi), dar şi cu pelicula obţinută de la posturile de televiziune mai sus menţionate, rezultatul explorând din mai multe puncte de vedere diferite efectul formaţiei Beatles asupra New York-ului în acel weekend. Cu ajutorul efectelor speciale create pe calculator, noile personaje vor fi inserate în imaginile de arhivă, metodă deja încercată în titluri precum Forrest Gump.

Lucrul efectiv la Beatles a început în februarie anul trecut şi urmează să se încheie anul viitor pentru o premieră în 2015, sincronizare fericită din moment ce peste doi ani se aniversează o jumătate de secol de la legendarul concert new yorkez al formaţiei. Conform regizorului, ideal ar fi ca debutul internaţional al noii sale producţii să aibă la loc la ediţia 2015 a festivalului de la Cannes, cu membrii rămaşi în viaţă ai formaţiei, Paul McCartney şi Ringo Starr, printre spectatori. În România filmul s-ar putea lansa cel mai devreme în vara lui 2015.

Produs de Bobby Păunescu prin compania sa Mandragora Movies, Beatles este un proiect costisitor ce va necesita aproximativ trei ani de producţie. Andrei Ujică a declarat pentru Cinemagia că bugetul se ridică la cel puţin un milion de euro, putând creşte până la o sumă de trei ori mai mare în funcţie de costurile necesare pentru obţinerea drepturilor pentru imaginile şi cântecele formaţiei Beatles ce vor rămâne în montajul final.

Deşi va lucra la Beatles până în 2015, Andrei Ujică se gândeşte deja la următoarele sale proiecte. De fapt Beatles va fi doar prima parte dintr-o trilogie ce explorează cultura de masă. Următorul film al regizorului, la care lucrul efectiv va începe în câţiva ani, va avea ca subiect fotbalul.

Exploreaza subiecte similare:

Andrei Ujică, Bobby Paunescu, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, Dana Bunescu, Bobby Păunescu

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 28 august 2013 19:23
Beatles suck
MikkaelWolfganger pe 29 august 2013 13:31
Eh, na si tu acum.
robywolf19 pe 14 februarie 2014 10:51
wildinthecountry= Elvis biggest fan :)
alex_il_fenomeno pe 28 august 2013 20:40
Beatles este una dintre trupele mele preferate, cu cantece memorabile, "In my life", "Here comes the sun", "The Long and Winding Road", "Yesterday", "Let it be", "Hey Jude", si sute de alte piese geniale...Nu am altceva decat cuvinte de lauda pentru acest regizor, si sper sa ii iasa "figura".
lili22 pe 29 august 2013 00:20
Tu te gindesti inainte de a scrie?Ujica e vreun Tarkovski si nu stim noi?
alex_il_fenomeno pe 29 august 2013 02:12
Si tu judeci o carte dupa coperta? Stiu un singur lucru pana acum, ca imi place Beatles, si ii acord o sansa proiectului.
lili22 pe 29 august 2013 00:18
Da, va fi o capodopera care nu va interesa pe nimeni, ca de obicei.
alex_il_fenomeno pe 29 august 2013 02:13
Pe tine, da.
Dacianus pe 29 august 2013 04:49
Mai bine facea despre Phoenix, ca macar mergea pe drumuri nationale si mult mai putin batute. Ce isi inchipuie ca poate sa aduca el nou intr-o lume in care exista toate canalele alea de reportaje britanice? Greu de apreciat un regizor care in loc sa creeze ceva, a intrat intr-un soi de blocaj puzzle cu chestii din ce in ce mai uzate.
xerses pe 29 august 2013 16:44
Ma intereseaza biografiile, desi fiecare din ele surprind doar ceva momente mai importante din viata personajelor.Mi-as dori sa fie mai complete!
Tyson_Kyd pe 8 septembrie 2013 16:49
Ar fi bine sa fie facuta aceasta pelicula, cred ca ar avea miii de incasari .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells