Ana, de vineri pe ecrane

10 Dec 2014
Distribuţia din Înghiţitorul de săbii, nucleu pentru Ana, cel mai nou film al lui Visarion Alexa

La 33 de ani de la premiera lungmetrajului Înghiţitorul de săbii - unul dintre filmele de referinţă realizate înainte de '89 - actorii Răzvan Vasilescu, Mircea Albulescu şi Dorina Lazăr se regăsesc pe genericul noului film al regizorului, Ana. Filmul va avea premiera în România vineri, 12 decembrie, la Cinematograful Studio. Ana este un film închinat memoriei marelui actor Ştefan Iordache, care s-a stins din viaţă în urmă cu şase ani.

Din distribuţia filmului mai fac parte: Dorel Vişan, care a colaborat cu regizorul în teatru şi film, dar şi András Demeter şi Cristina Drăghici, aceasta din urmă făcându-şi astfel debutul în lungmetraj.

În primăvara acestui an, filmul a avut avanpremiera mondială la Salonic, în deschiderea Zilelor Francofoniei, fiind proiectat, de asemenea, la Atena şi la Institutul Cultural Român din New York.

Sinopsis
Povestea unui bărbat în pragul bătrâneţii, a unei tinere ajunse printr-o întâmplare nefericită prostituată în Italia şi a unui adolescent încercat de viaţă, care reuşesc să comunice, susţinuţi în dialogul lor de legenda „Meşterului Manole”. Un film despre prezent, care nu te lasă să uiţi trecutul.

Despre Ana, regizorul Alexa Visarion spune: „Singurătatea este temă majoră în Creaţia mea, alături de ambiguitatea apelor umane şi de degradarea ce ne ameninţă constant. Când eram tânăr credeam că autoritate înseamnă putere şi că disciplina şi ordinea înseamnă responsabilitate. Acum ştiu că dragostea poate să ne împlinească şi artistul trebuie să îl caute necontenit pe omul care a fost cândva liber. Ana este un capitol din opera deschisă pe care o trăiesc şi prin care mă mărturisesc.”

Mircea Albulescu, Răzvan Vasilescu şi Dorel Vişan despre Ana
Mircea Albulescu: „Ana certifică încă o dată calităţile de cineast ale lui Alexa Visarion. În măsura în care în acest film sunt reprezentate, în imagini esenţializate, aşa cum mărturiseşte chiar regizorul, 'existenţa, pragurile şi răspântiile venite din copilărie, frica, detenţia tatălui, teama de risipire şi ratare, atacul agresiv al nimicniciei... suferinţa şi bolile celor dragi... bătrâneţea care nu iartă pe nimeni.' Am pornit la drum împreună, pe scenă şi în film, şi mă bucur că Ana dă valoare prieteniei noastre artistice.”

Răzvan Vasilescu: „Cred că am fost un actor norocos. Mulţumesc Cerului că am avut noroc mare să încep primele ore în viitoarea mea meserie cu profesori de teatru adevăraţi. Alexa Visarion, profesorul meu, m-a învăţat să fac din arta interpretării o ştiinţă, aşa ca matematica. Personajul la el trebuie să fie individualitatea aparte, complexă, care să descopere încet, încet, pas cu pas, o fiinţă născută dintr-o mulţime de calităţi şi cantităţi măsurate matematic, alcătuite muzical armonic ca într-o crimă perfectă, fără pată şi urmă de autor. Aici e aici! Aici e nebunia! Aici e arta! şi Alexa Visarion are această nebunie.”

Dorel Vişan: „Alexa Visarion nu poate fi comparat decât cu el însuşi. Face parte din cei puţini şi mari. Mare artist, mare regizor, mare profesor, mare prieten, mare om. Mulţi au învăţat de la el un ţel nobil în viaţă: orice acţiune să faci după puterea propriului tău talent. Fapta lui de acum este Ana, un film pe care vă invit să aveţi răbdare, înţelepciune şi suflet pentru a-l vedea.”

Exploreaza subiecte similare:

Visarion Alexa, Ana, Răzvan Vasilescu, Înghiţitorul de săbii, Mircea Albulescu, Dorina Lazăr

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells