Amuzantul Bill Murray

de Ştefan Dobroiu în 15 Ian 2013
Amuzantul Bill Murray

De vineri poţi să-l vezi pe ecrane în Hyde Park on Hudson/Vizita regelui la Hyde Park on Hudson, despre istorica întâlnire dintre preşedintele american Franklin Delano Roosevelt şi regele George al VI-lea, venit în vizită cu soţia sa, regina Elisabeta. Volatila concentrare de interese va face ca regele şi preşedintele să fie înconjuraţi de o mulţime de situaţii neprevăzute, rolul aducându-i lui Bill Murray o nominalizare la Globul de Aur pentru Cel mai bun actor principal într-o comedie sau un muzical (a pierdut în favoarea lui Hugh Jackman, preferat pentru Mizerabilii).

În 2013, Bill Murray împlineşte 40 de ani de carieră, începuţi cu apariţii în scurtmetraje. La jumătatea anilor '70 Murray devine tot mai popular datorită emisiunii Saturday Night Live, aflată la început. În perioada 1977-1980 va apărea în nu mai puţin de 70 de episoade ale emisiunii, iar contribuţia sa îi va aduce şi un premiu Emmy pentru scenariu. Popularitatea în rândul cinefililor o obţine în 1980, când apare Caddyshack, o comedie despre sport adesea amintită pe listele cu cele mai populare comedii din toate timpurile. Murray face echipă cu Chevy Chase în acest film al lui Harold Ramis (cunoscut şi pentru Analyze This), care a reuşit aibă încasări de şase ori mai mari decât bugetul.

Este o perioadă fastă pentru Murray. Face cunoştinţă cu Ivan Reitman, eminenţa cenuşie a comediei deceniului al nouălea, iar acesta îl distribuie în Stripes, unde actorul îl intepretează pe John, un tânăr care decide să se înroleze în armată după ce-şi pierde slujba şi este părăsit de iubită. Aventurile din această odă adusă indisciplinei, după cum a comentat Roger Ebert filmul, au fost deosebit de populare în 1981, când Stripes reuşeşte să încaseze de opt ori bugetul investit, devenind una dintre cele mai de succes producţii ale anului. Bill Murray devine o populară faţă a comediei americane.

Dă din nou lovitura şi obţine faima internaţională în 1984, când Vânătorii de fantome, regizat de acelaşi Ivan Reitman, se menţine cinci săptămâni la rând în topul încasărilor din Statele Unite. Cu un buget de 30 de milioane de dolari, comedia de acţiune va reuşi să strângă nu mai puţin de 300 de milioane, devenind al doilea cel mai de succes film al anului, după Beverly Hills Cop. La vremea respectivă, se afla topul celor mai populare zece filme din toate timpurile, iar o relansare în 1985 a făcut ca Vânătorii de fantome să întreacă Beverly Hills Cop şi să devină cea mai de succes comedie a anilor '80. Dacă pui la socoteală că sequelul din 1989 a încasat şi el 200 de milioane de dolari nu te mai miri că un al treilea film este dorit cu ardoare atât de actori, cât şi de producători. Din păcate (sau din fericire), diverse probleme de producţie au îndepărtat Vânătorii de fantome 3 de una verde a studiourilor.

O nouă colaborare cu Harold Ramis în readuce în atenţie: este vorba de Ziua cârtiţei, în care face echipă cu frumoasa Andie MacDowell. Apreciat încă de la lansare, Ziua cârtiţei îşi va lăsa amprenta asupra comediei anilor '90, fiind considerat de mulţi cea mai inspirată şi relevantă producţie a genului din acel deceniu. Mai mult, şi-a făcut apariţia şi într-un top al producţiilor fantasy compilat de Institutul American de Film.

Rushmore este un alt succes al lui Bill Murray şi reprezintă prima colaborare cu Wes Anderson, pe afişele filmelor căruia va apărea "cu încăpăţânare" de-a lungul următorilor 15 ani, inclusiv Moonrise Kingdom, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun scenariu.

Cea mai proeminentă apariţie a carierei este, însă, cea din Lost in Translation, care îi aduce şi o nominalizare la premiile Oscar. Sensbilul film al Sofiei Coppola explorează tema singurătăţii şi-a alienării şi a devenit un adevărat hit al anului 2003, ajungând pe lista celor mai profitabile filme din toate timpurile. Cu un buget de doar patru milioane de dolari, încasările s-au ridicat la 120 de milioane.

În ultimii ani Bill Murray s-a îndepărtat puţin de marele ecran, dar revine în forţă în 2012, cu Moonrise Kingdom, film ce a deschis în mai festivalul de la Cannes, dar şi dramedia istorică Hyde Park on Hudson, programată pentru premiera românească în această vineri.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
monicarusu25 pe 15 ianuarie 2013 10:38
imi place de acest actor. are o cariera impresionanta.
alex_il_fenomeno pe 15 ianuarie 2013 15:35
Daca e Bill Murray, clar e ceva de urmarit!
SANDA45 pe 15 ianuarie 2013 17:08
foarte comic actorul.
MikkaelWolfganger pe 16 ianuarie 2013 08:39
Da...foarte bun actorul.Intre actorii mei favoriti.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells