A murit Gabriel García Márquez

de Cristina Grigore în 18 Apr 2014
Celebrul scriitor a fost şi critic de film, scenarist şi un fervent susţinător al cinematografiei

Unul dintre cei mai reprezentativi autori ai secolului XX, columbianul Gabriel García Márquez a încetat din viaţă ieri, la 87 de ani, în urma unor complicaţii datorate pneumoniei. Ştirea, preluată de People.com, a fost confirmată pe Twitter de purtătorul de cuvânt al familiei, Fernanda Familiar, şi de către fostul publicist al acestuia, Cristóbal Pera. Printre alţii, preşedintele Columbiei a scris: ,,Un Veac de Singurătate şi tristeţe pentru moartea celui mai mare Columbian din toate timpurile”.

Deşi a supravieţuit unui cancer limfatic, descoperit şi tratat în 1999, starea de sănătate a autorului a început de atunci să se deterioreze. Acesta a continuat să scrie cu fervoare încă aproape 10 ani, însă în 2012 fratele său, Jaime, a dezvăluit că Marquez suferă de boala Alzheimer.

Marquez a fost jurnalist, scriitor , scenarist, dar şi un susţinător al cinematografiei columbiene, fondator şi director executiv al Institutului de Film din Havana şi preşedinte al Fundaţiei Latino Americane de Film. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără Un Veac de Singurătate (1967), considerat capodopera autorului, dar şi Dragoste în vremea holerei (2007), ecranizat în 2007 de către Mike Newell, cu Javier Bardem într-unul din rolurile principale. Cronica unei morți anunțate (1981), Despre dragoste și alți demoni (1992) au beneficiat şi ele de ecranizări. Toamna Patriarhului, Povestea târfelor mele triste, A trăi pentru a-ți povesti viața se numără, de asemenea, printre volumele sale apreciate.

Gabriel García Márquez a fost recompensat în 1982 cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Exploreaza subiecte similare:

Gabriel García Márquez, Love in the Time of Cholera, actor

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 18 aprilie 2014 15:13
R.I.P.I-am citit toata opera . Un scriitor excelent.
xerses pe 18 aprilie 2014 18:53
Odihneasca-se in pace.Un adevarat scriitor.
Claudynho pe 19 aprilie 2014 17:14
R.I.P
alex_il_fenomeno pe 21 octombrie 2014 00:13
A fost un mare om...Imi pare rau ca a plecat dintre noi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells