25 de ani de la When Harry Met Sally

de Ştefan Dobroiu în 21 Iul 2014
Povestea din spatele emblematicei comedii romantice...

Puţine sunt comediile romantice care să se fi bucurat de mai mult succes decât When Harry Met Sally/Când Harry a cunoscut-o pe Sally, cu premiera la jumătatea lunii iulie în 1989. Cu scenariul scris de Nora Ephron, în regia lui Rob Reiner şi cu Billy Crystal şi Meg Ryan în rolurile titulare, filmul avea să se bucure de un extraordinar succes de casă, fiind adesea citat în conversaţiile despre întortocheatele cărări ale dragostei. Iată mai jos câteva detalii inedite despre efortul de creaţie atipic din spatele acestui film emblematic pentru sfârşitul anilor '80.

Încă de la început un efort colectiv, When Harry Met Sally s-a născut de fapt în 1984, în urma mai multor întâlniri între regizorul Rob Reiner, producătorul Andy Scheinman şi scenarista Nora Ephron. Reiner, care se readapta la viaţa de celibatar după terminarea unui mariaj de zece ani cu regizoarea Penny Marshall, a oferit ideea unei comedii despre relaţiile dintre femei şi bărbaţi, iar coloana vertebrală a filmului, aceea a doi tineri care se împrietenesc şi îşi jură să nu facă sex pentru că asta le-ar distruge relaţia, a fost pusă pe hârtie chiar atunci.

Rob Reiner a devenit modelul pentru Harry, în timp ce Sally se baza pe Nora Ephron şi câteva prietene ale ei. A fost un continuu ping-ping al ideilor, pe durata mai multor ani, timp în care Ephron aducea schimbări poveştii, iar Rob Reiner semna regia unor filme foarte bine primite în epocă precum Stand By Me şi The Princess Bride. Cel mai bun prieten al lui Reiner, Billy Crystal, a fost ales pentru rolul lui Harry şi actorul şi-a adus contribuţia făcându-şi personajul încă şi mai amuzant. Meg Ryan a fost aleasă mult mai târziu, înainte de începutul filmărilor, după ce regizorul fusese tentat de Molly Ringwald, poate cea mai cunoscută actriţă adolescentă din anii '80. Ulterior, Ryan l-a convins pe Reiner că este mult mai potrivită pentru rol decât Ringwald, care pe atunci avea doar 21 de ani.

În timpul lucrului la scenariu titlul s-a schimbat de mai multe ori. Mult timp Ephron a lăsat titlul "Boy Meets Girl", apoi a ales "How They Met". Alte variante au fost considerate neatractive de Rob Reiner care, când filmările începuseră fără un titlu bătut în cuie, a organizat un concurs cu membrii echipei de filmare: autorul celui mai bun titlu urma să primească o ladă cu sticle de şampanie! Alte titluri avute în vedere au fost "Just Friends", "Playing Melancholy Baby", "Blue Moon", "Words of Love", "It Had To Be You" şi "Harry, This Is Sally". Norei Ephron nu i-a plăcut niciodată varianta finală aleasă de Reiner.

Scena din restaurant când Meg Ryan mimează un orgasm a devenit una dintre cele mai celebre secvenţe ale ultimelor decenii din secolul trecut. Ideea îi aparţine, conform Norei Ephron, chiar lui Meg Ryan, în timp ce creierul din spatele faimoasei replici "I'll have what she's having" ("Vreau şi eu ce a comandat ea") este al lui Billy Crystal. Replica s-a clasat pe locul 33 în topul celor mai tari replici din istoria cinema-ului realizat de Institutul American de Film. Este unica replică din top pronunţată de o actriţă neprofesionistă, nimeni alta decât mama regizorului, Estelle Reiner.

Deşi a fost lansat în aproximativ aceeaşi perioadă cu Indiana Jones şi Ultima cruciadă şi Batman (AICI un articol aniversar despre superhitul lui Tim Burton), cele două producţii s-au clasat pe locurile 1 şi 2 în topul încasărilor anului 1989, Când Harry a cunoscut-o pe Sally s-a bucurat de un neaşteptat succes de casă. Columbia Pictures a preferat o premieră restrânsă, în puţine oraşe, aşteptând ca cronicile pozitive şi recomandările spectatorilor să crească cererea pentru mai multe proiecţii. Premiera extinsă a avut loc pe 21 iulie 1989, iar filmul avea să câştige 93 de milioane de dolari, la un buget de 16 milioane.

Primirea a fost extraordinară, iar filmul şi-a făcut loc în nenumărate topuri. În 2008, Institutul American de Film a publicat un top 10 al celor mai bune comedii romantice din istorie, cu When Harry Met Sally pe locul şase. În topul "100 de râsete" publicat de Institut comedia s-a clasat pe locul 23, iar în "100 de pasiuni" pe locul 25.

Sursă foto: New York Magazine.

Ai văzut Când Harry a cunoscut-o pe Sally? Ce te-a impresionat la film?

Exploreaza subiecte similare:

Billy Crystal, Meg Ryan, Nora Ephron, Rob Reiner, When Harry Met Sally, Indiana Jones and the Last Crusade, batman

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells