2011, pe româneşte

de Ştefan Dobroiu în 4 Ian 2011
2011, pe româneşte

2011 este un an mult mai interesant decât poate părea la prima vedere. Nu numai că este unul dintre cei mai bogaţi din ultimul deceniu, dar, mult mai important, filme atât de variate de mult nu s-au mai văzut perindându-se pe marile noastre ecrane într-un singur an. Comedie romantică şi film fantastic, producţii absurde şi drame sociale, debuturi şi reveniri aşteptate, iată doar câteva motive pentru a aştepta cu nerăbdare programul cinematografelor din 2011.

Anul acesta ar putea da startul unei specializări a genurilor pe perioade: primele luni ale anului ar putea fi dominate de filme de public, în timp ce toamna s-ar putea lansa pe ecrane filmele de festival, întoarse în ţară cu premii câştigate în toată lumea.

Naşa
Startul în 2011 îl dă Naşa, o producţie MediaPro Pictures cu premiera programată pentru 18 februarie. Ca şi mega-succesul bulgar Mission London, care descrie coloratele aventuri ale şi mai coloratului personal al ambasadei bulgare la Londra, şi Naşa apelează la mixul de culturi pentru a fi pe placul românilor. Eroina este Jennifer (Whitney Anderson, foto), o americancă frumoasă stabilită în România. Viaţa ei liniştită alături de soţul Radu, un respectat finanţist român, şi fiul David se duce pe apa sâmbetei când în timpul unui botez la care participa în calitate de naşă, poliţia îl arestează pe Radu. Motivul? Acesta ar fi ajutat un temut mafiot local să spele bani. Scenariştii Tudor Voican şi Viorel Mihalcea şi regizorii Jesus del Cerro şi Virgil Nicolaescu o vor face pe Jennifer să cerceteze pe cont propriu lumea interlopă din Bucureşti pentru a descoperi misterul din spatele arestării.

Bună, ce faci?
Un personaj străin are şi Bună, ce faci? (foto), dar comedia romantică a lui Alexandru Maftei e mult mai bine ancorată în realitatea românească de zi cu zi. Cu o premieră cel mai probabil programată pentru 4 martie, Bună, ce faci? ar putea atrage românii cu mic cu mare în cinematografe pentru a vedea unul din rarele filme de public de la noi, mai ales că premiera are cârlige pentru ambele sexe şi toate grupele de vârstă. În vizor sunt Gabriel şi Gabriela care, după 20 de ani de căsnicie fericită, nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt şi caută iubirea pe internet. Doar că nu prea te pui cu destinul, aşa că de surprize vom avea parte şi noi şi ei.

Aurora
11 martie vine cu Aurora. Una dintre datoriile lui 2010, cel de-al treilea film al lui Cristi Puiu a debutat internaţional anul trecut în mai, la Cannes, şi a preferat să aştepte trei anotimpuri pentru o lansare în ţara de baştină. Cristi Puiu scrie, regizează şi joacă rolul principal într-una din cel mai greu încadrabile producţii româneşti ale ultimelor decenii. În vizor este Viorel, un cvadragenar recent divorţat al cărui periplu printr-un Bucureşti sumbru este punctat de activităţi misterioase. Bineînţeles, totul capătă sens la un moment dat. Poate că ar trebui să ne crezi pe cuvânt că nu trebuie să te laşi speriat de durata de trei ore şi că Aurora este acel gen de film în stare să lase urme de care devii conştient chiar şi la câteva luni de la vizionare.

Periferic
Lansat la Locarno şi multi-premiat la Salonic, Periferic va aştepta luna aprilie pentru o lansare în cinematografele din ţară. Debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetrei reprezintă o premieră: în rolul principal avem o antieroină, pe Matilda, interpretată de Ana Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 ore pentru a asista la înmormântarea mamei sale, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lăudat pentru intensitate şi sinceritate, Periferic are toate şansele să-ţi rămână în chiar centrul memoriei după vizionare.

Principii de viaţă
Şi el terminat anul trecut, Principii de viaţă este al doilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, după ce debutul său, Portretul luptătorului la tinereţe, s-a lansat în cinematografe în noiembrie. Principii de viaţă îi oferă apreciatului actor Vlad Ivanov, cunoscut din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile şi Poliţist, adjectiv şansa unui rol principal. Actorul este Emilian Velicanu, un cvadragenar cu o viaţă aparent perfectă care descoperă niscaiva crăpături în existenţa-i ireproşabilă. Scenariul filmului este scris de Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu, două treimi din trio-ul de succes din spatele titlurilor Marţi, după Crăciun, Boogie şi Hîrtia va fi albastră, iar premiera ar putea avea loc, spune producătorul HiFilm, în aprilie sau mai.

Loverboy
Cel mai de succes cuplu al anului 2010, Ada Condeescu şi George Piştereanu, se reîntoarce pe ecrane în 2011 în Loverboy, revenirea la regie a lui Cătălin Mitulescu. Starul noului film este, fără îndoială, Piştereanu, în rolul unui tânăr proxenet care face tinere fete din satele din jurul Constanţei să se îndrăgostească de el, pentru a le convinge apoi să se prostitueze. Ceva ne spune că personajul jucat de Ada Condeescu o să pună ceva beţe în roatele sistemului bine uns al antieroului şi că cei doi actori vor fi la fel de convingători ca în Eu când vreau să fluier, fluier, cel mai popular film românesc (din punctul de vedere al încasărilor) al lui 2010.

Din dragoste cu cele mai bune intenţii
Probabil cel mai solicitant rol principal al anului îl vom regăsi în Din dragoste cu cele mai bune intenţii, cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru. Bogdan Dumitrache, cunoscut din rolul lui Leu din Portretul luptătorului la tinereţe, a primit complicata partitură a lui Alex, un tânăr care are multe de suferit când mama lui suferă un atac cerebral. Sitaru recurge la tehnica de filmare din Pescuit sportiv, cea a unghiurilor subiective (personajele privesc direct în cameră), doar că va folosi numai unghiurile personajelor secundare, ceea ce înseamnă că Bogdan Dumitrache va fi prezent în absolut toate scenele filmului. Filmările s-au terminat, dar producătorul HiFilm nu a anunţat încă o dată de premieră, aceasta având cel mai probabil loc în septembrie sau octombrie.

Ceva bun de la viaţă
O revenire cu potenţial este cea a lui Dan Piţa cu producţia Ceva bun de la viaţă. Premiera ar putea avea loc pe 10 iunie, dar data are mari şanse să fie schimbată, în funcţie de posibilele participări ale filmului la festivaluri. Cu actori necunoscuţi în rolurile principale, Corneliu Ulici şi Dragoş Dumitru, Ceva bun de la viaţă ne poartă în străfundurile pământului: aflăm povestea lui Mateo şi Ginel, doi tineri de vârsta majoratului, buni prieteni uniţi de o copilărie petrecută într-un orfelinat, care se angajează într-o mină de pe Valea Jiului când ies din grija statului. Deocamdată nu există foarte multe detalii despre provocările scoase de regizor în faţa personajelor, dar cu siguranţă în curând vom afla mai multe.

Undeva la Palilula
Undeva la Palilula ar putea fi una dintre revelaţiile anului. Respectatul regizor de teatru Silviu Purcărete îşi încearcă mâna în spatele aparatului de filmat cu această dramă fantastică despre un absolvent de medicină repartizat la spitalul din Palilula, un oraş fictiv ai cărui locuitori trăiesc într-o lume a lor, ritmată de beţii, petreceri şi orgii. Departe de trendul minimalist, Undeva la Palilula aduce din bogata experienţă de teatru a regizorului decoruri elaborate, având şanse să impresioneze cândva în timpul acestui an cu o viziune cu totul nouă în cinematografia românească. Aron Dimeny este Serafim, protagonistul, iar în jurul său vor evolua actori ca Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă şi Marcel Iureş, ca şi nume mai cunoscute în teatru, precum Marius Manole sau Ofelia Popii.

Lista filmelor cu potenţial nu se opreşte aici. Igor Cobileanski ar putea lansa comedia cu parfum moldovenesc La limita de jos a cerului, după un scenariu de Corneliu Porumboiu, iar Lucian Georgescu debutează în film cu Tatăl fantomă, în care l-a ales în rol principal pe Marcel Iureş. Elemente fantasy va avea şi Micul Spartan, primul lungmetraj al lui Dragoş Iuga (poţi citi mai multe despre film aici), iar comedia socială Ursul, regizată de Dan Chişu şi cu proverbialele stratageme financiare ale unui director de circ drept subiect, ar putea apărea şi ea pe ecrane, la mai bine de un an de la terminarea filmărilor.

Alte posibile titluri ale anului, de la care nu prea ne aşteptăm la ceva bun, sunt 53 de ore şi ceva şi Se caută o mamă, ambele în regia lui Adrian Popovici, sau Tanti, un film al lui Şerban Marinescu terminat cu ceva vreme în urmă, dar care nu şi-a găsit încă distribuitor.

Care ţi se pare cel mai interesant film românesc al lui 2011?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
ioji46 pe 4 ianuarie 2011 09:54
super filme merita vizionate ,anul 2011 va fi anul premierelor cnematografice
rizea.alex70 pe 4 ianuarie 2011 10:28
Nasa mi se pare un film interesant....:P
Moody pe 4 ianuarie 2011 11:04
O gramada de filme romanesti promitatoare. Sper sa aiba succes atat la premii cat si la box-office.
sabinalin pe 4 ianuarie 2011 12:32
Vad ca filmul "Manusile rosii" este ignorat cu o consecventa de o cauza mult mai buna. Sau poate filmul lui Radu Gabrea, pe care il astept cu mare interes dupa ce mi-a placut enorm "Cocosul decapitat", nu va avea premiera in cinematografe in acest an??? Ar fi trist... Astept cu mare interes "Aurora","Periferic","Undeva in Palilula" si nu numai. Sper ca filmele romanesti sa poata fi vizionate si in recent inauguratele sali de la Slatina...
laurentzyiu pe 4 ianuarie 2011 14:06
In speranta ca cinematografia romaneasca incepe sa se miste si sa lanseze filme care sa umple salile de cinema (cum era odata), astept cu nerabdare filmele din acest articol. Din '90 incoace, foarte putine filme s-au remarcat (imi vine in minte unul recent, extraordinar - Amintiri din Epoca de Aur). Majoritatea sunt filme de duzina, cu poveste foarte diluata (unele ar putea fi si scurt-metraje, la cat sunt de diluate).
In perioada dinainte de '90 s-au lansat filme adevarate, multe merg si acum vizionate (seria BD, seria cu comisarul Moldovan, si multe multe altele).

Acum, vorba lui Misu Bendeac "facem filme cu rahat pe pereti din care nu trebuie sa intelegem nimic, ca noi suntem destepti" :)

CIRSTEA MARIA pe 4 ianuarie 2011 17:33
ASTEPT SA LE VAD,APOI IMI PERMIT COMENTARII! SUCCES!
ooo333 pe 4 ianuarie 2011 17:48
Nasa as vrea sa vad dar si celelalte productii dar nu prea ne inghesuim ca doar sunt romanesti .
mihaela pe 4 ianuarie 2011 20:50
eu astept sa vad filme romanesti care sarbatoresc viata, care vorbesc despre lucruri frumoase si care promoveaza modele....cred ca noul val cinematografic este foarte bun dar lipseste...pofta de viata,bucuria de a trai,iubi si spera....lipseste OPTIMISMUL
zatyy pe 4 ianuarie 2011 21:41
romanii inca se incapataneaza sa creada ca filmele noastre sunt bune ...
atlas pe 4 ianuarie 2011 22:02
poate nu sunt bune. dar bine macar ca iau premii pe afara....
legolas05 pe 4 ianuarie 2011 22:03
filmul Nasa mi se pare cel mai interesant
mihneay pe 5 ianuarie 2011 04:46
pt sabinalin : am vazut in toamna la noaptea filmului romanesc "Manusile rosii", nu stiu de ce nu a intrat pe ecrane , dar e un super film. ne-a placut f mult, desi e dur. atrocitatile astea trebuie insa spuse, asa cum bine o face Radu Gabrea...filmul e chiar o continuare a povestii din "Cocosul decapitat"
alex_il_fenomeno pe 5 ianuarie 2011 10:49
eu unul de abia astept "Undeva la Palilula" , inca de prin octombrie 2009 , de cand s-a scris prima oara despre el !
ciompes pe 5 ianuarie 2011 12:43
@rizea.alex70: normal ca ti se pare un film bun din moment ce ai un avatar cu Twilight:))
Irinel28 pe 6 ianuarie 2011 21:50
Abia astept sa le vad ... avem un an plin de filme romanesti
goldenleaves pe 13 ianuarie 2011 14:33
astept Aurora de ceva timp
sile pe 16 ianuarie 2011 10:17
in sfarsit se va vedea adevarata fata a mineritului a oamenilor din zona greutatile lor felicitari media pro.si sa auzum de un premiu la filmul ceva bun de la viata
aaandra. pe 9 februarie 2011 00:49
spre deosebire de altii de pe aici, Nasa nu ma atrage absolut deloc. abia astept sa vad Buna, ce faci?, Periferica si Undeva la Palilula.
ABC pe 12 februarie 2011 19:51
Ma bucur ca incep sa apara filme romanesti pe ecrane...ele au un subiecte tratate intr un alt mod,fata de cele americane,mult mai subiective...
ArsDeViu pe 10 martie 2011 23:38
De fiecare data sper sa apara un film in care actorii isi joaca rolul 100%, dar din pacate actorii romani nu au pic de naturalete. Sint foarte rigizi. Replicile sint lipsite de substanta.
mihhnea pe 5 aprilie 2011 19:22
nu uitati de "La bani, la cap, la oase" alta comedie sociala foarte placuta!
dorincool pe 13 aprilie 2011 17:41
debia astept...sa le vad

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells