15 ani de la American Beauty

de Ştefan Dobroiu în 16 Sep 2014
Debutul lui Sam Mendes a fost cel mai bine primit film american al lui 1999

American Beauty a câştigat cinci Oscaruri şi a devenit unul dintre cele mai rentabile filme din toate timpurile, după ce a încasat 355 de milioane de dolari la un buget de doar 15 milioane. American Beauty a făcut un star din Sam Mendes şi l-a transformat pe Kevin Spacey într-unul din cele mai cunoscute nume de la Hollywood. Iată mai jos câteva detalii despre producţia dramei care coboară în străfundurile obsesiei americane pentru succes şi imagine.

Rolul lui Lester Burnham este fără îndoială cel mai cunoscut din întreaga carieră a lui Kevin Spacey, care a terminat mileniul trecut pe cai mari, cu un Oscar, un Glob de Aur şi nenumărate trofee mai puţin importante pentru extraordinara sa interpretare. La lansarea sa în România, în februarie 2000, titlul i-a făcut probabil pe mulţi să creadă că drama lui Mendes glorifică suburbia americană, doar că varietatea de trandafir care dă titlul filmului este cunoscută nu doar pentru extraordinara ei frumuseţe, ci şi pentru faptul că rădăcinile îi pot putrezi foarte uşor. Tagline-ul filmului, "Look closer/Uită-te mai îndeaproape" este grăitor pentru dedesubturile scenariului premiat cu Oscar al lui Alan Ball: nimic nu e ceea ce pare a fi, iar mesajul este deschis pentru interpretarea personală a fiecărui spectator. Totodată, apropierea sau depărtarea de subiect schimbă perspectiva şi în acelaşi timp mesajul.

Complexitatea poveştii lui Ball este răspunzătoare pentru extraordinarul succes al lui American Beauty, care explorează tarele suburbiei americane, oferind în acelaşi timp soluţii pentru eliberarea din închisoarea conformismului. Lester, care îşi dă demisia în stil mare de la slujba sa anostă de birou, poate fi considerat un alter ego al scenaristului, American Beauty fiind rezultatul direct al frustrărilor acumulate de Ball în timpul colaborării cu mai multe sitcomuri populare în epocă, printre care şi Cybill. Ca şi pentru personajul său, scenaristul a scăpat de conformismul producţiilor TV pe bandă rulantă cu această poveste curajoasă şi imprevizibilă despre viaţa americană, un cameleon al genurilor ce se schimbă treptat din dramă de familie în film de dragoste şi din satiră în thriller.

Să nu uităm că American Beauty este filmul de debut al lui Sam Mendes, pe atunci cunoscut doar ca regizor de teatru. Mendes nu se afla deloc sus pe lista de regizori doriţi de DreamWorks pentru proiect, acesta ajungând la el doar după ce nume mai cunoscute precum Mike Nichols şi Robert Zemeckis au preferat să nu se implice. Impresionat de punerea în scenă a lui Mendes cu Oliver! şi Cabaret, Steven Spielberg, fondatorul Dreamworks, a insistat personal ca britanicul să regizeze American Beauty. Ca în atâtea alte cazuri, Spielberg a dovedit un fler deosebit, iar drama a devenit unul dintre cele mai emblematice filme americane ale ultimelor decenii şi i-a adus pe atunci recent înfiinţatei Dreamworks primul Oscar pentru Cel mai bun film.

Cinemagia a văzut filmul chiar în 2000 şi l-a pus pe lista de producţii de revăzut periodic. Puţine sunt filmele mai actuale decât American Beauty şi puţine sunt cele "anti-sistem" care să fi lovit mai puternic mediul aseptic al corporaţiilor sau al muncii îndeplinite doar pentru salariul primit la sfârşitul lunii. Într-o perioadă în care reţelele de socializare sunt pline de articole de genul "mi-am dat demisia din corporaţie şi mi-am salvat viaţa", American Beauty ar putea căpăta noi sensuri pentru privitorul conştient că, oricât de temute, schimbările drastice din viaţă pot avea efect pozitiv pe termen lung.

În prezent filmul se află pe locul 60 în topul celor mai apreciate 250 de filme din istorie compilat de imdb pe vaza voturilor userilor cunoscutului site. Pe 26 martie 2000 American Beauty câştiga patru cele cinci Oscaruri ce formează mult-râvnitul "big five" al Premiilor Academiei, Cel mai bun film, Cel mai bun actor, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu original.

Exploreaza subiecte similare:

American Beauty

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells