13 filme cu Jamie Foxx

de Răzvan Boboc în 9 Dec 2009
13 filme cu Jamie Foxx

Jamie Foxx este unul dintre cei mai populari actori de la Hollywood ai momentului, prezenţa lui în distribuţie asigurând de cele mai multe ori garanţia succesului unui film. Pe lângă cariera de actor, Foxx s-a lansat şi în muzică şi are la fel de mare succes ca în cariera cinematografică. În februarie 2010, va lansa cel de-a patrulea album muzical din cariera sa.

Cinemagia vă invită astăzi să parcurgem împreună filmografia lui Jamie Foxx: de la rolurile care i-au adus aprecierea Academiei Americane de Film şi până la Law Abiding Citizen, cel mai recent lungmetraj al actorului,  care se lansează vineri şi în România.

Any Given Sunday (1999)
Willie Beamen este primul rol important din cariera lui Foxx. Filmul, regizat de celebrul cineast Oliver Stone, îi are în distribuţie pe Al Pacino, Cameron Diaz şi Dennis Quaid. Foxx a fost distribuit în acest rol mai ales pentru experienţa sa ca jucător de fotbal. Pelicula aruncă o privire asupra lumii fotbalului american profesionist, este o poveste despre jucători, antrenori şi familiile acestora. Acest lungmetraj a reprezentat şi recunoaşterea talentului lui Jamie Foxx pentru rolurile dramatice.



Bait (2000)
Foxx intră în pielea lui Alvin Dean Sanders care se trezeşte în faţa unei situaţii cel puţin ciudate: condamnarea sa pentru un furt minor este ştearsă din dosare şi primeşte 11.500 de dolari. El devine de fapt o momeală pentru o intrigă guvernamentală. Pe lângă scenele de acţiune, filmul are şi foarte multe scene comice. Regia este semnată de Antoine Fuqua (Training Day)



Ali (2001)
Foxx joacă în acest film biografic, care spune povestea boxeurului Muhammad Ali, alături de Will Smith şi Jon Voight. El intră în pielea unuia dintre cei mai importanţi oameni din anturajul sportivului, fiind asistent şi cel care îi scria discursurile marelui sportiv. Filmul a primit două nominalizări la Oscar, în 2002.

Breakin' All the Rules (2004)
Jamie Foxx ia o pauză de la rolurile de acţiune şi joacă în această comedie romantică, alături de Morris Chestnut, Jennifer Esposito şi Gabrielle Union. După ce este părăsit de logodnica sa, tânărul scriitor Quincy Watson (Foxx) scrie cel mai tare manual pentru cei care vor să se despartă de perechea lor. Succesul "operei" sale nu întârzie să apară.



Collateral (2004)
Colaborează din nou cu regizorul Michael Mann (Ali). Foxx este taximetristul Max care a trăit o viaţă anostă timp de 12 ani. Într-o seară, îl întâlneşte pe Vincent (Tom Cruise), un ucigaş plătit, care îl poartă într-o cursă nebună prin  Los Angeles pentru a ucide martori implicaţi într-o afacere a unui cartel de droguri. Poliţia şi FBI-ul sunt pe urmele lui Max şi Vincent. Rolul îi aduce prima nominalizare la Oscar lui Foxx.



Ray (2004)
Unul dintre cele mai de succes roluri din cariera lui Foxx. Ray este un film biografic despre celebrul muzician Ray Charles. Foxx a fost apreciat de critici şi de public pentru intensitatea şi credibilitatea extraordinară cu care a interpretat personajul. În 2005, Oscarul pentru cel mai bun actor este luat de Jamie Foxx.



Stealth (2005)
Piloţii Marinei Americane Ben Gannon (Josh Lucas), Kara WADE (Jessica Biel) şi Henry Purcell (Jamie Foxx) fac parte dintr-o divizie de elită de piloţi de încercări pe avioane de vânătoare secrete tip stealth, numite în film Talon. Ei ponesc într-o aventură pe viaţă şi pe moarte. Filmul, regizat Rob Cohen, nu a avut un succes foarte mare.



Jarhead (2005)
În 1990, Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal), un tânăr de 20 de ani, este trimis în deşertul Arabiei Saudite pentru a lupta în Războiul din Golf. În 2003, memoriile lui din acea perioada din acele locuri au devenit cea mai bine vândută carte, Jarhead, nume cu care se alintă Puşcaşii Marini între ei. Foxx interpretază rolul Sergentului Siek.



Miami Vice (2006)
O nouă colaborare între Foxx şi Michael Mann. Filmul este bazat pe celebrul serial de televiziune din anii '80. Aventura începe când poliţiştii Sonny Crockett (Colin Farrell) şi Ricardo Tubbs (Foxx) află de uciderea a doi agenţi federali în urma unei scurgeri de informaţii. Cei doi au de-a face cu criminalii din aşa-numita frăţie Aryan şi cu o reţea de traficanţi. Filmul nu a reuşit să înregistreze succesul serialului TV.



Dreamgirls (2006)
Foxx cântă şi dansează în acest film inspirat dintr-un celebru muzical, alături de Beyoncé Knowles, Jennifer Hudson şi Eddie Murphy. Dreamgirls prezintă viaţa unei trupe de muzică soul din anii '60 şi este inspirat din povestea cântăreţei Diana Ross şi a grupului The Supremes. Beyonce joacă rolul Deena Jones, iar Jamie Foxx este Curtis Taylor Jr., soţul acesteia.



The Kingdom (2007)
Lungmetrajul de acţiune este regizat de Peter Berg şi se concentrează pe o anchetă dusa de o echipă de agenţi guvernamentali americani pentru a descoperi dedesbuturile unui atentat pus la cale împotriva unor civili americani din Orientul Mijlociu. Foxx joacă alături de Jennifer Garner si Chris Cooper.



The Soloist (2009)
Foxx este Nathaniel Ayers, un violonist de geniu care dezvoltă schizofrenie în al doilea an de studiu la Academia Juilliard, îşi pierde casa şi ajunge să cânte la vioară şi violoncel la colţ de stradă. Steve Lopez (Robert Downey Jr.) este un jurnalist la Los Angeles Times care descoperă povestea interpretului şi încearcă să-l readucă acolo unde-i e locul: pe scenă.


 
Law Abiding Citizen (2009)
Clyde Shelton (Gerard Butler) este un inventator strălucit care duce o viaţă fericită alături de famile, până în momentul în care asistă neputincios la uciderea cu bestialitate a fiicei şi sotiei sale, în propria sa casă. Cei doi asasini sunt prinşi, iar tânărul procuror adjunct Nick Rice (Jamie Foxx) este forţat de şeful său să accepte o înţelegere cu unul dintre criminali. Filmul se lansează vineri în cinematografele din România.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
manu pe 9 decembrie 2009 09:22
excelent actor,cel putin de calibrul lui will smith!
paula pe 9 decembrie 2009 09:42
Law abiding citizen este un film bun care merita vazut. Jamie Foxx joaca foarte bine....indiferent de rol.
paul1ca pe 9 decembrie 2009 11:03
Un actor excelent,mi-a placut foarte mult in Law Abiding Citizen si in Any given sunday,e tare omu :D
bdoinana pe 9 decembrie 2009 13:08
Un profesionist remarcabil, actor si cantaret. Daca, in anul 2005, el a obtinut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor (Ray), in postura de cantaret, in 2009, el este nominalizat la "American Music Awards" pentru "Best Soul/R&B Male Artist"
Ray Charles told me, ‘If you feel it, then you know it’s right,’" says Jamie Foxx.
"He taught me how to feel."

cristinica pe 9 decembrie 2009 17:38
este un film care trebuie vazut
KRY12 pe 9 decembrie 2009 18:07
pe langa faptul ca are succes si in cariera muzicala, Jamie Foxx patrunde in inimile cinefililor gratie rolurilor excelente din filme precum Soloist sau Miami vice..in ritmul acesta, va ajunge mare de tot :)
Radu1711 pe 13 aprilie 2010 23:56
un actor foarte bun Jamie Foxx
Gebeleizis pe 10 iunie 2012 20:45
Unul dintre cei mai buni actori ai generatiei sale. Practic, stie si poate sa intre in pielea oricarui tip de personaj.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells