10 filme pentru Oscar 2014

de Cristina Grigore în 8 Dec 2013
Iată producțiile cărora li se dau cele mai mari șanse la titlul de Cel mai bun film

Mai sunt aproape trei luni până la gala de decernare a premiilor Oscar (2 martie 2014), însă predicțiile experților, ale criticilor și redactorilor de film de peste ocean  (vezi Goldderby.com) au început deja să se strângă în jurul a câtorva pelicule ce au impresionat până în acest moment la unele dintre evenimente cinematografice ale anului.

Previziunile de acum vor fi influențate de alegerile breslelor de la Hollywood – urmează Critics Choice Awards,  The Golden Globe, Directors Guild Awards…  Deocamdată, lupta cea mai strânsă se dă între două titluri, primele pe listele majorității criticilor: 12 Years a Slave și Gravity.

Există însă peste o duzină de filme cu șanse considerabile de a se afla pe lista nominalizărilor din noaptea marii gale. Le găsiți aici pe cele mai des întâlnite în topul 10 al specialiștilor.  

1. 12 Years a Slave

Filmul regizat de Steve McQueen este o poveste captivantă despre supraviețuire, câștigătoare a marelui premiu la Festivalul de Film de la Toronto. Scenariul are la bază fapte reale, în centrul cărora stă un bărbat de culoare, născut  cetățean american liber, ulterior răpit, vândut și obligat să ducă o viață grea, plină de umilințe, ca sclav pe plantațiile din Louisiana.

Editorii de film au lăudat mai toate aspectele producției – de la interpretarea actorilor principali (Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender și Lupita Nyong’o), până la imagine și coloana sonoră compusă de Hans Zimmer. Agregatul de film Rotten Tomatoes afișează în dreptul titlului un scor de 96 de procente, iar Metacritic îi dă 97 de puncte din 100. Pelicula conține însă mai multe scene de o violență ce nu fac prea ușoară vizionarea și care s-ar putea să nu fie pe placul unora dintre membrii Academiei.

” 12 Years a Slave nu este nici pe departe o peliculă comodă, însă imaginea neabătută și brutală a acesteia asupra sclavagismului american reprezintă cinematografia de geniu – conține chiar esența acestei arte”, notează Rotten Tomatoes.

2. Gravity

O peliculă aflată, ca subiect, în cu totul alt registru (dar în esență tot o poveste despre supraviețuire), Gravity a fost una dintre producțiile ”wow” ale anului, în sensul că a oferit un spectacol unic – ca imagine, punere în scenă, poveste și interpretare. Drama lui Alfonso Cuaron despre cei doi astronauți pierduți în spațiu se regăsește, alături de 12 Years a Slave, în topul listei cu previziuni ale specialiștilor.

Pelicula cu Sandra Bullock și George Clooney în rolurile principale a debutat anul acesta la Toronto la numai două zile de la proiecția lui 12 Years a Slave, moment în care s-a declanșat o competiție intensă între cele două producții. Gravity nu are de partea sa doar senzaționalele efecte speciale, ci și succesul masiv la box-office.

3. Captain Phillips

Cu un subiect inspirat din realitate, o poveste în care tensiunea e la cote maxime și o interpretare captivantă din partea lui Tom Hanks, filmul lui Paul Greengrass a atras multe cronici pozitive. Atacul piraților somalezi asupra cargoului american din aprilie 2009 este redat prin prisma conflictului dintre căpitanul vasului Maersk Alabama, Richard Phillips, și conducătorul bandei somaleze, Muse.

Modul în care este redat acest conflict, unul intim, personal, generează simpatie nu doar față de tipul eroului popular interpretat de Tom Hanks, cât și față de bărbații disperați și greșit îndrumați care îl țin prizonier. Cu un tomatometru de 94 de procente, filmul se află pe lista nominalizărilor la People's Choice Awards, în vreme ce Tom Hanks își are asigurat locul între nominalizații la categoria Cel mai bun actor de la Oscaruri.

4. Her

A fost votat Filmul Anului de către National Board of Review și a fermecat pur și simplu criticii în luna octombrie, când a debutat în cadrul Festivalului de Film de la New York, ceea ce va întâmpla mai mult ca sigur și în cazul votanților la Oscar.

Caracterizat drept plin de fantezie, amuzant și emoționant, filmul scenaristului și regizorului Spike Jonze este plasat într-un viitor apropiat, în care un bărbat (Joaquin Phoenix) se îndrăgostește de… noul său sistem de operare, destinat să îi acopere toate nevoile. Vocea programului este asigurată, cu căldură și personalitate, de către Scarlett Johansson, a cărei interpretare nu a fost considerată eligibilă pentru nominalizările la Globul de Aur, dar va intra pe listele nominalizărilor la Oscar.

5. American Hustle

Va debuta în cinematografele americane abia pe 20 decembrie, însă a beneficiat, grație combinației atractive de talente care a stat la baza producției – regizorul David O. Russell și pleiada de staruri: Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper și Jeremy Renner – de o puternică campanie de marketing.

Pelicula recreează prin intermediul decorurilor și al costumelor  lumea anilor ’70 și intenționează să captureze atenția spectatorilor printr-o poveste alertă, în care FBI-ul, femeile frumoase, escrocii și mafioții sunt protagoniștii unui joc periculos, dar spectaculos și palpitant.

Filmul este inspirat dintr-o acțiune reală a FBI-ului începută pe finalul anilor 1970 și îl are în centru pe Irving Rosenfeld (Bale), un escroc genial, care, împreună cu iubita și partenera sa de ”afaceri”, Sydney (Adams) trebuie să facă echipă cu agentul FBI Richie DiMaso (Cooper).

6. Inside Llewyn Davis

O apariție ceva mai deosebită în peisajul subiectelor ce populează lista filmelor de Oscar anul acesta o reprezintă această producție a fraților Coen ce înfățișează cu umor și profunzime lumea unui cântăreț de folk în devenire, a obstacolelor și provocărilor care se ivesc în calea lui în Greenwitch Village, loc boem, numit de pe la jumătatea anilor ’60 ”raiul artiștilor”.

Filmul a obținut Premiul cel mare al juriului la Festivalul de Film de la Cannes și are la activ o mulțime de cronici pozitive, ce apreciază atât interpretarea actorului din rolul principal, Oscar Isaac, plus coloana sonoră, cât și abordarea dramatică profundă - făcută extrem de plăcută și ușor de urmărit de către Isaac - a unui subiect ce, la prima vedere, nu pare la fel de captivant precum cel al unui SF sau al unui film de acțiune.

7. The Wolf of Wall Street

Deși va debuta în cinematografele nord-americane abia pe 25 decembrie, o vizionarea pentru presă ce a avut loc ieri a ridicat cu mult așteptările legate de cea de-a cincea colaborare dintre Martin Scorsese și Leonardo DiCaprio. Filmul, bazat pe memoriile unui fost broker din New York, Jordan Belfort (DiCaprio) îl are pe acesta în centrul unui caz de fraudă și corupție ce implica atât Wall Street-ul, cât și lumea bancară și mafia.

Viața lui Belfort a fost una fascinantă și plină de excese. Aflat la conducerea firmei de brokeraj Stratton Oakmont, banii curgeau, la fel și drogurile, femeile frumoase, distracția, luxul. După vizionarea opulentei și distractivei producții, jurnaliștii s-au întrebat nu dacă pelicula ticsită de staruri (Jonah Hill, Jean Dujardin, Matthew McConaughey, Jon Favreau, Kyle Chandler) va primi vreun premiu, ci câte… Scorsese găsește resorturile prin care combinația dintre vechi și nou să captiveze și să facă ca cele aproape trei ore ale filmului să treacă pe negândite, scrie Variety. Există totuși riscul ca pentru membri ceva mai conservatori ai Academiei, avalanșa de sex, droguri, înjurături și excese să nu pice tocmai bine.

8. August: Osage County

Pentru ecranizarea piesei de teatru cu același nume câștigătoare a premiului Tony (Broadway), dar și a unui premiu Pulitzer, distribuția este cel mai important atu. Meryl Streep, Julia Roberts și Juliette Lewis alcătuiesc triunghiul dramatic al unei familii disfuncționale în care mama este dependentă de pastile, iar fiicele trebuie să găsească în altă parte resursele prin care să-și depășească eșecurile personale. Filmul este lăudat pentru scenele intense și excelent interpretate, dar și pentru capacitatea regizorului John Wells de a jongla cu numeroasele fire narative, fără să afecteze coerența și vitalitatea materialului.

9. Dallas Buyers Club

Este filmul în care Matthew McConaughey este de nerecunoscut datorită numărului mare de kilograme pierdute –  rolul electricianului homofob și dependent de droguri Ron Woodroof, diagonisticat cu SIDA, căruia i s-a spus că va muri în 30 de zile, a fost dorit și de către Brad Pitt. Povestea sa este una reală, iar planul său îndrăzneț și disperat de a se salva și de a salva și viețile altor bolnavi de SIDA -  crearea a numeroase puncte de contrabandă cu medicamente, pe care statul refuza să le pună la dispoziția celor afectați de boală – a ajuns în atenția presei și a autorităților, care au lansat un război dur împotriva lui.

10. Saving Mr. Banks

O altă interpretare de top din partea lui Tom Hanks, dar mai ales a Emmei Thompson, într-o poveste ce va fermeca cu siguranță membrii Academiei Americane de Film. Criticii au lăudat la aproape la unison această ecranizare a modului în care îndrăgitul film cu Mary Poppins a ajuns până la urmă să fie produs, la aproape 20 de ani de la promisiunea pe care Walt Disney a făcut-o fiicelor sale, care l-au implorat să transforme într-o producție cinematografică volumele lui P.L. Travers.


Exploreaza subiecte similare:

oscar 2014, 12 ani de sclavie, Gravity, Captain Phillips, Her, American Hustle, Inside Llewyn Davis, The Wolf of Wall Street, August: Osage County, Dallas Buyers Club, Saving Mr. Banks

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
raulk pe 8 decembrie 2013 09:36
Mie unul Gravity nu mi sa parut un film foarte bun,m-ai degraba as paria pe 12 Years as slave sau pe American Hustle.
Musa.del.Arte pe 8 decembrie 2013 13:34
Am impresia ca American Hustle o sa aibe un cuvant greu de spus.
victor_neo75 pe 8 decembrie 2013 14:25
Cam astea sunt cele mai importante 10 filme care ar putea fi nominalizate pe 16 ianuarie cu mentiunea ca ar putea fi intre primele 10 si altele precum: Nebraska, The Butler sau de ce nu Blue Jasmine. Oricum este loc si de surprize (placute sau neplacute).

Batalia pt marele premiu se da in principiu intre 12 Years of Slave si Gravity, unde inclin spre primul, despre descrierea brutala a sclaviei in SUA secolului 19 inainte de Razboiul de Secesiune, un film realizat de un regizor de culoare britanic: Steve McQueen; iar Gravity ar putea lua 4 sau 5 premii Oscar la categoriile tehnice. Astfel cred ca 12 Years of Slave va castiga 8 premii Oscar: cel mai bun film, cel mai bun regizor (Steve McQueen), cel mai bun actor in rol principal (Chiwetel Ejiofor), cel mai bun actor in rol secundar (Michael Fassbender), cea mai buna actrita in rol secundar (debutanta Lupita Nyong'o), cel mai bun scenariu adaptat (John Ridley), cea mai buna scenografie, cea mai buna coloana sonora (Hans Zimmer). Gravity in schimb va castiga in special Oscarul pt efecte vizuale, apoi cel mai bun montaj, imagine, montaj de sunet si mixaj de sunet (in total 5 premii).

Mai sunt peste 30 de zile pana cand se vor anunta nominalizarile pe 16 ianuarie 2014, American Hustle si The Wolf on Wall Street nu sunt inca lansate acum, mai este loc de surprize surprize, dar in principiu se cam cunosc si castigatorii deja. 12 Years of Slave are premiera la noi pe 3 ianuarie (voi merge sa il vad), iar Gravity este in opinia mea un film istoric, unic si incredibil. Suspansul a fost poate un pic prea calculat (exagerat) si au fost vreo 2 momente in care actiunea cam trena, dar suspansul si imaginile cu Pamantul vazut din spatiu mi-au ramas pe veci in memorie.

AndreBlack pe 8 decembrie 2013 14:27
The Wolf of Wall Street , Gravity , 12 Years A Slave si American Hustle . Intre aceste filme se va da duelul . Eu mai mult ca sigur as paria pe 12 Years A Slave .
cosmin742000 pe 8 decembrie 2013 16:37
Nu am vazut niciunul din aceste filme .
wildinthecountry pe 10 decembrie 2013 10:38
pai uita-te la gravity/ inside llewyn davis/captain philips si blue jasmine
VIBERS pe 8 decembrie 2013 23:17
Cred ca intra lejer si filmul Prisoners in cursa pt un oscar.
remus_escape pe 9 decembrie 2013 17:43
Deacord
Tyson_Kyd pe 9 decembrie 2013 19:46
Toate sunt bune, e greu de decis .
ionutzoo7 pe 11 decembrie 2013 01:42
The best offer n-ar avea sanse sa intre pe lista?Sau cum se amintea mai sus,chiar si Prisoners.
alex_il_fenomeno pe 21 ianuarie 2014 16:09
Am urmarit doar doua, restul sper sa le vad pana pe 2 Martie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells