10 femei vampir

de Gloria Sauciuc în 9 Iul 2013
De peste 90 de ani, vampirii au vărsat sânge pe marele ecran, dar anul acesta Neil Jordan vine cu o nouă abordare a genului, în Byzantium, o captivantă poveste feministă cu vampiri

Edvard Munch picta tabloul „Dragoste şi suferinţă” la începutul secolului XX, înfăţişând o femeie aplecată într-o îmbrăţişare peste un bărbat. Din cauza poziţiei capului bărbatului, unii critici de artă au numit tabloul Vampirul/Vampyren. Dar numele a reflectat, se pare, şi fricile bărbaţilor din acea perioadă faţă de emanciparea femeii. Pe de altă parte, o femeie-vampir este portretizată şi în cea mai celebră pictură a lui Philip Burne-Jones, The Vampire, datând de la sfârşitul secolului XIX. Femeia este aplecată peste un bărbat lăsat fără cunoştinţă.

În film, femeile-vampir au oscilat de la dorinţa de a scăpa de această condiţie, ca în Dracula's Daughter (1936), la a trage toate beneficiile nemuririi. În ziua de astăzi vampirii au capacităţi supranaturale şi sunt implicaţi în poveşti pasionale.  Vampirii din ziua de azi pot să alerge foarte repede sau pot să zboare. Ori au o alură mai realistă, ca în noul film Byzantium, dar şi ca în Only Lovers Left Alive, al lui Jim Jarmusch, cu cea mai interesantă femeie-vampir din toate timpurile, în opinia noastră - Eva, jucată de Tilda Swinton. Iată câteva dintre cele mai proeminente femei vampir care s-au perindat pe marele ecran. Atenţie, articolul conţine unele spoilere.

Gloria Holden - Dracula's Daughter (1936)
Actriţa Gloria Holden era în 1936 Contesa Maria Zaleska, fiica Contelui Dracula, în sequelul filmului Dracula din 1931. Contesa crede că, distrugând corpul tatălui său, se va elibera de influenţa lui şi va putea trăi ca un om. Când eşuează în încercările ei, îşi ia zborul spre Transilvania natală. Filmul s-a inspirat parţial dintr-o povestire scrisă de Bram Stoker.

Annette Stroyberg - Et mourir de plaisir/Blood and Roses (1960)
În acest film francez, frumoasa Annette Stroyberg ajunge la mormântul unei femei vampir care curând o posedează, determinând-o să-i terorizeze pe oamenii locului.

Monica Bellucci - Dracula (1992)
Imaginea Monicăi Bellucci pe post de vampir fatal ni s-a întipărit în memorie, chiar dacă actriţa apare în numai câteva scene. Groaza şi pasiunea - pe ambele reuşeşte să le trezească personajul ei.

Salma Hayek - From Dusk Till Dawn (1996)
Actriţa mexicană Salma Hayek joacă rolul lui Santanico Pandemonium, principala atracţie de la Titty Twister, ale cărei reprezentaţii seduc, dar aduc şi fiori - de vreme ce un şarpe intră în schemă. Când uşile sunt ferecate, însă, totul devine înfricoşător. Transformarea lui Santanico e letală.

Kate Beckinsale - Underworld (2003)
Beckinsale este Selena, o frumoasă femeie vampir, care se vede trasă în mijlocul războiului dintre vampiri şi vârcolaci.

Atenţie, spoiler!

Nina Dobrev - The Vampire Diaries (2009-2013)
Actriţa cu origini bulgăreşti Nina Dobrev este Elena Gilbert în popularul serial tv cu vampiri. Rămasă orfană în liceu, Elena intră într-o relaţie cu vampirul Stefan Salvatore; secrete din trecut încep să iasă la lumină. Până la finalul celui de-al patrulea sezon, Elena devine un vampir, unul chiar nemilos.

Kristen Stewart - seria Twilight  (2008/2012)
Atenţie, spoiler!
Bella este transformată în vampir în cea de-a patra parte a seriei, şi capătă capacitatea de a crea un scut protector pentru ea şi ceilalţi vampiri împotriva intruziunii mentale a clanului Volturi. Relaţia frumoasă cu fetiţa ei, dar şi cu Edward, plus povestea de dragoste care a dăinuit pe parcursul a cinci filme, fac din Kristen Stewart una dintre cele mai îndrăgite vampiriţe.

Evan Rachel Wood - True Blood (2008-2011)
Regina vampir din Louisiana, Sophie-Anne, jucată de Evan Rachel Wood într-unul dintre sezoanele popularului serial True Blood, e foarte apropiată de imaginea vampirului fatale - fără scrupule, îşi hipnotizează victimele, pe care le foloseşte ca sclavi sexuali sau furnizori de sânge. Prezenţa ei în serial e memorabilă.

Saoirse Ronan şi Gemma Arterton - Byzantium (2013)
Între personaje există o mare contradicţie. Clara (Gemma Arterton) este plină de sexualitate, şi mai brutală în protecţia pe care i-o acordă fiicei ei, iar Eleanor (Soairse Ronan) este mai cerebrală şi se culpabilizează uşor. Ele seamănă într-un fel cu Louis şi Lestat din Interview with the Vampire. Mama şi fiica au fost transformate în creaturi nemuritoare la vârste diferite, iar ele sunt acum aproape ca două surori. Atunci când copilul are 16 ani, iar mama este o tânără frumoasă de 24 de ani, se încălcă ordinea firii. Relaţia dintre ele un poate fi decât fantastică, ciudată şi confuză.

Personajul Clara s-a născut în secolul XVIII. Clara a fost obligată să se prostitueze de către un bărbat puternic şi ticălos pe nume Ruthven (Jonny Lee Miller). La un moment dat ea a avut o fiică, pe care a abandonat-o într-un orfelinat, ştiind că nu-I poate oferi o copilărie normală în situaţia în care se găsea. Totuşi, pentru ea se iveşte o şansă adusă în scenă de personajul enigmatic al lui Darvell (Sam Riley), care-I destăinuie lui Ruthven faptul că a descoperit secretul vieţii eterne. Darvell îi lasă lui Ruthven un dar care va dezvălui secretul. Clara reuşeşte să fure acest dar şi să devină în acest fel nemuritoare, îşi ia fiica şi declanşează în acest fel seria de evenimente care se derulează în film.

Tilda Swinton - Only Lovers Left Alive (2013)
Tilda Swinton este Eva, din punctul nostru de vedere cea mai remarcabilă femeia vampir pe care am văzut-o pe marele ecran. Outsiderul arhetipal, boemă, extrem de inteligentă şi sofisticată – dar cu toate acestea în deplină posesie a instinctelor animalice, fragilă, pe cale de dispariţie, sensibilă la forţele naturii, cu o perspectivă înţeleaptă asupra istoriei omenirii, iubitoare de artă, de muzică, de literatură, o enciclopedie... mai mult sau mai puţin ambulantă. Fidelă, de secole, aceluiaşi bărbat. Consideră ca fiind medievală practica procurării sângelui prin atacarea oamenilor.

În dezolarea romantică din Detroit, un muzician underground (Tom Hiddleston), profund deprimat din cauza naturii umane şi a activităţilor ei, se reîntâlneşte cu iubita lui optimistă şi enigmatică (Tilda Swinton), venită din Tanger. Povestea lor de dragoste a supravieţuit deja mai multor secole. Only Lovers Left Alive oferă o perspectivă reflexivă asupra (condiţiei) vampirilor, tonul fiind meditativ, imaginea poetizantă.

Exploreaza subiecte similare:

Neil Jordan, Byzantium, Gemma Arterton, Saoirse Ronan, True Blood, Evan Rachel Wood, Tilda Swinton, Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mishu88 pe 9 iulie 2013 11:27
Hai că ne-ați ”omorât” cu articolul ăsta! Altceva decât lună nouă și amurg!!
iri_gh86 pe 9 iulie 2013 11:42
Cred ca cea mai nereusita femeie vampir este Kristen Stewart care mi se pare atat de netalentata in Twilight.
Chelbos pe 9 iulie 2013 15:00
vazut doar underworld, a fost destul de ok seria
Sorin87 pe 9 iulie 2013 15:34
Underworld mi-a placut cel mai mult
ylyutza pe 9 iulie 2013 15:46
Inafara de Kristen toate sunt bune,ma rog,nu chiar toate pt ca nu am vazut chiar toate filmele din cele enumerate.
Sebastian96 pe 9 iulie 2013 15:50
"True Bood" este minunat si "The Vampire Diaries" e dragut,dar filmul "Dracula" le intrece.
Macabru pe 9 iulie 2013 17:01
Ati gresit cand ati facut asocierea "femeie - Kristen Stewart". O puteati baga intr-un top al obiectelor posedate sau sinistre din filme.
Cinefilul007 pe 9 iulie 2013 19:03
Corect!
legolas05 pe 10 iulie 2013 19:00
Tare.....la obiecte sinistre se incadreaza mai bine :))))
Musa.del.Arte pe 9 iulie 2013 22:05
Doar Tilda imi face cu ochiul!
Theodor2011 pe 9 iulie 2013 23:02
Salma Hayek. A aratat SUPERB in filmul From Dusk Till Dawn, cea mai sexy si hot aparitie feminina vazuta de mine intr-un film. De vazut si filmul care are o distributie de exceptie: Danny Trejo, George Clooney si Quentin Tarantino
TinRin pe 11 iulie 2013 11:45
Pe primul loc as pune-o pe Anne Parillaud in Innocent Blood ( 1992 ). Restul topului este doar cancan... inca nu am vazut Byzantium, dar nu cred sa fie atat de bun. In fine, si in filme, fiecare cu gustul "sangelui" lui :)
Han_Solo pe 23 iulie 2013 14:15
Joséphine de La Baume din Kiss of the Damned.
alex_il_fenomeno pe 29 iulie 2013 12:40
Vreau sa le vad pe cele clasice, care sigur merita vazute!
adi_ramses pe 3 februarie 2014 11:26
La cele clasice nu poti comenta, dar nici vampiroaicele noi nu se lasa mai prejos zic eu. Twilight nu se numara printre ele

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells