Amendamentele lui Mungiu

de consemnat de Gloria Sauciuc în 5 Mar 2009
Amendamentele lui Mungiu

Regizorul Cristian Mungiu, aflat in postura de membru al comisiei de selectie a proiectelor cinematografice - sesiunea decembrie 2008, a declarat ieri, in cadrul conferintei de presa tinute pentru anuntarea rezultatelor concursului organizat de CNC, ca "un concurs pe baza actualului regulament nu trebuie sa mai aiba loc!" Mai mult, castigatorul Palme d'Or-ului va depune un raport la Ministerul Culturii despre neregulile pe care le-a sesizat, majoritatea la etapa a doua a concursului: "calcularea punctajelor din dosarele aplicantilor nu este precisa, ci interpretabila, in functie de cine socoteste punctajul". Pe langa aceasta, Mungiu a mai spus ca "CNC-ul nu are viziunea sa promoveze ceea ce trebuie". Iata mai jos constatarile regizorului, asa cum le-a dat presei, plus cateva solutii:


Despre notele scenariilor. Exista proiecte in acest concurs pe care unu sau doi membri ai juriului le-au apreciat cu note de 2 sau 3, iar ceilalti membri ai juriului cu 8 sau 9. Am solicitat ca macar in cazurile unor asemenea discrepante cei care au dat notele sa faca o apreciere publica despre scenariul respectiv, care sa expliciteze nota pe care au dat-o. Nu este o obligatie a membrilor comisiei de selectie prevazuta in lege sau regulament, dar ar fi spus mult despre buna credinta a membrilor juriului in aprecierea proiectelor. Acest lucru nu se va intampla. In ce ma priveste, eu o sa imi asum o asemenea apreciere publica pentru toate proiectele care au fost declarate castigatoare.

Despre momentul desecretizarii. S-au adus date suplimentare care au completat declaratiile aplicantilor dupa momentul desecretizarii dosarelor, invocandu-se faptul ca datele respective fusesera ratacite prin birouri si au fost gasite ulterior.

Despre punctajul etapei a doua a concursului: calitatea producatorului si calitatea regizorului. Verificand punctajele aplicantilor, eu am ajuns la cu totul alte rezultate decat cele socotite initial in cadrul Centrului National al Cinematografiei. Comparand rezultatele, am constatat ca fie anumite capitole ale fisei de punctaj erau interpretate gresit, fie ca multe date din doasarele candidatilor nu erau adevarate. A iesit la iveala ca etapa a doua a concursului - calcularea punctajelor din dosarele aplicantilor nu este precisa, ci interpretabila in functie de cine socoteste punctajul.

Despre fisa de calcul a regizorului debutant. Fisa de calcul a regizorului debutant a fost interpretata gresit, generand punctaje mai mari decat maximum posibil. Este posibil ca aceasta fisa sa se fi interpretat gresit de cand exista regulamentul actual. Se poate verifica.

Despre aprecierea bugetelor. CNC a decis la ultimele concursuri sa solicite unor experti o recalculare "corecta" a bugetelor aplicantilor. Se taie din bugetele candidatiilor la libera apreciere a acestor experti, influentandu-se decisiv rezultatul concursului, devenind irelevant pe ce loc te-a clasat comisia de selectie. Am solicitat in scris sa fie facute publice criteriile comune dupa care judeca acesti experti, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Despre mecanismul de decizie al Consiliului de Administratie al CNC. C. A. este cel care valideaza creditele alocate fiecarui aplicant, desi nu citeste scenariile si nu analizeaza bugetele. Ni s-a explicat ca ia aceasta decizie pe baza recomandarilor comisiei de selectie si a expertilor financiari. In cazul nostru, la sedinta de validare a creditelor alocate fiecarui proiect, C.N.C. nu a permis prezenta comisiei de selectie in sala de sedinte atunci cand expertii financiari au facut propunerile referitoare la creditul de alocat fiecarui proiect.

Despre contestatii. Prin regulament, notele scenariilor nu se pot contesta. Se pot contesta doar punctajele producatorului si regizorului sau cuantumurile financiare alocate de catre C.A. In mod normal, rezultatele definitive ale concursului ar trebui sa se dea dupa ce se analizeaza contestatiile. Cand un proiect castiga la contestatie inseamna ca el ar fi trebuit sa se fi aflat pe lista castigatorilor si ca a fost declasat din greseala de catre C.A. al C.N.C., permitand finantarea in schimb unui alt proiect care nu ar fi trebuit finantat.

Nu stim daca regulamentul de functionare a concursului de proiecte cinematografice se va schimba sau nu - deocamdata Eugen Serbanescu promite ca "vom strange pareri pentru perfectionarea regulamentului"; cert este ca in viitor este posibil ca si numarul sesiunilor de concurs anuale sa se injumatateasca: "Vom fi mai parcimoniosi" anunta  Serbanescu. "Nu stim care va fi ritmul concursurilor; fondurile se diminueaza".

 

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells