Articole Epic Movie

(2007)

Despre super-eroi și... alte aiureli

Sinopsis

Filmul epic este mare. Foarte mare. Este un film de, ei bine, proportii epice. Stim… pentru ca am masurat.

Povestea se centreaza pe patru orfani nu atat de tineri: unul crescut de un custode la Louvre (unde un asasin albinos sta ascuns); altul, un refugiat din luptele corp la corp "libre" mexicane; al treilea o victima recenta a unor serpi in avionul ei; si al patrulea un rezident "normal" al unei comunitati mutant "X". Cvartetul nefericit viziteaza o fabrica de ciocolata, unde dau peste o garderoba fermecata care ii transporta in tinutul Gnarnia (cu un "G" silentios). Acolo intalnesc un capitan pirat flamboiant si studenti seriosi de magie – si isi unesc fortele cu, printre altii, un leu inteligent dar in calduri pentru a o invinge pe White Bitch din Gnarnia.

EPIC Movie vine de la noii maestri ai parodiei – Jason Fridberg & Aaron Seltzer – care acum isi indreapta privirile asupra blockbusterelor, filmele coplesite de efecte speciale, cu buget mare ale Hollywood-ului. Dupa ce au sagetat cu succes in Scary Movie(thriller-le) si comediile romantice in ("Date Movie")Despre dragoste si alte aiureli), cei doi se concentreaza acum pe aceasta nisa neatinsa – super-eroii Hollywood-ului – demonstrand inca o data ca sunt mandrii ca sunt "primii care sunt urmatorii".

Ideea filmului le-a venit lui Friedberg si Seltzer in timp ce faceau "Date Movie" cu producatorul Paul Schiff. "Ne-am distrat atat de mult facand filmul acela incat nu vroiam sa ne oprim, asa ca am facut altul", spune Schiff.

Friedberg si Seltzer au decis sa construiasca filmul in jurul intrigii generale a "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe". Astfel s-au nascut personajele Edward, Peter, Susan si Lucy – cei patru orfani in cautarea caminelor lor, care sunt transportati prin magie in lumea din Gnarnia, unde se intalnesc cu White Bitch (Jennifer Coolidge) si echipa sa de asistenti/asasini. Pe drum intalnesc multe incarnari ale personajelor din filmele de succes, recente.

"Ne plac aceste filme si ne-am gandit ca sunt bune de ridiculizat", spune Aaron Seltzer. "Ca si 'The Da Vinci Code' si 'Superman' si 'X-Men' si 'Nacho Libre'. Este amuzant sa le parodiem pe toate, folosind 'Narnia' ca planul larg.

EPIC Movie reuneste patru dintre starurile din "Date Movie" – Adam Campbell, Jennifer Coolidge, Tony Cox si Fred Willard – si introduce si multi actori noi.

Un cvartet de actori comici talentati joaca orfanii:Kal Penn joaca rolul lui Edward, care cade sub vraja lui White Bitch; Adam Campbell este Peter, care incearca sa fie un lider adevarat desi inclinatiile sale naturale sunt de a o taia la fuga; Faune Chambers este Susan, cea practica si stoica; si Jayma Mays este Lucy... cea idioata.

Adam Campbell, care a aparut in rolul principal al lui Grant Funkyerdoder, un baiat britanic cu ifose, fermecator si filfizon in inselatoria comedie romantica a lui Seltzer si Frieberg "Date Movie", il portretizeaza pe baiatul britanic filfizon Peter, caruia ii cresc aripi de pui. Dar in loc sa zboare maiestuos prin aer, Peter cloncane si fuge.

Jayma Mays, care a jucat alaturi de Rachel McAdams in "Red Eye", o interpreteaza pe Lucy cea cu inteligenta innegurata, o parodie a celui mai tanar copil Pevensie din "Narnia". Lucy descopera timpuriu ca singura persoana din viata ei este ucisa, dar i-au lasat un sir de indicii. Impreuna cu ceilalti, Lucy pleaca intr-o cautare in care descopera in cele din urma ca de fapt a avut o familie tot timpul.

Pentru rolul lui Susan, cel mai responsabil si practic aventurier orfan, producatorii filmului au selectat-o pe Faune Chambers, ale caror credite includ "White Chicks" si "Bring It On Again". Pentru distribuirea rolului ei cautau pe cineva care sa furnizeze un contra-balans bun pentru Lucy a Jayma Mays.

Jennifer Coolidge este White Bitch, o referinta la Jadis, Vrajitoarea Alba, din "The Cronicles of Narnia". Coolidge, care a jucat in "Date Movie" pentru Seltzer si Friedberg, este cunoscuta cel mai bine pentru munca sa in comediile lui Christopher Guest, inclusiv recenta "For Your Consideration", ca si filmele "Legally Blonde".

Veteranul de la "Saturday Night Live" Darrell Hammond, cunoscut cel mai bine pentru glumele sale geniale asupra tuturor, de la Bill Clinton la Sean Connery, il joaca pe nazdravanul Capitan Jack, facand referinta la memorabila performanta a lui Johnny Depp ca si Capitanul Jack Sparrow in filmele "Pirates of the Caribbean".

Crispin Glover injecteaza excentricitatile sale distinctive in caracterul lui Willy, canalizand performanta lui Johnny Depp din "Charlie and the Chocolate Factory", Willy Wonka, catre cel interpretat in original, al lui Gene Wilder.

Fred Willard il joaca pe Aslo, leul generat pe calculator, Aslan din "The Chronicles of Narnia". "Aslo este un fel de leu grosolan, care are un ochi dupa doamne", spune veteranul comediei.

Tony Cox, cunoscut cel mai bine ca ajutorul lui Bob Thornton in "Bad Santa", dar si ca Hitch in "Date Movie", il joaca pe Bink, asistentul si soferul lui White Bitch. "Bink este un ajutor foarte rau pentru White Bitch", spune Cox, al carui personaj se amuza cu o barba tip Fu Manchu.

Kevin Hart, un veteran al seriei "Scary Movie", il joaca pe Silas, Calugarul Albinos, o parodie a asasinului care se autoflagela portretizat de Paul Bettany in "The Da Vinci Code". Silas lucreaza pentru White Bitch ca unul dintre multii ei asasini. Hart a indurat trei ore de machiaj si a purtat cu ostentatie lentile de contact speciale pentru a juca acest personaj.

Nici blockbuster-ul "X-Men" nu scapa de ridiculizare. Atunci cand il cunoastem pentru prima data pe Peter, el este coleg de clasa cu Mystique, Rogue, Wolverine, Storm, Cyclops si Magneto la "Academia de Arte si stiinte pentru Mutanti".

Carmen Electra, care a aparut intr-o parodie "King Kong" in "Date Movie", portretizeaza un personaj modelat dupa Mystique, mutantul care isi schimba forma din filmele "X-Men". "Am lucrat cu directorii 'Date Movie' si la primul 'Scary Movie'" explica Electra. "Cand m-au sunat si m-au rugat sa joc in acest film m-am gandit ca ar fi distractiv sa ma imbrac ca Mystique si sa lucrez din nou cu baietii."

Designer-ul de costume Frank Helmer a avut unul dintre cele mai glorioase momente cu munca pe care a depus-o cu White Bitch interpretata de Jennifer Coolidge. "Prima data cand White Bitch a fost filmata in toata splendoarea sa a fost o parte a scenei de lupta in care isi trece in revista trupele", isi aminteste el. Era prima data cand aveam intreaga ei infatisare in acelasi timp: peruca ei uimitoare cu bucle infricosatoare, palaria pe care am proiectat-o eu, rochia de razboi maro si manusile de piele. Cand am vazut-o intr-un sfarsit la un loc cu cei 200 de razboinici din Gnarnia si Bink langa ea arata exact asa cum mi-am inchipuit eu, si a fost un moment superb."

Intr-o era in care bugetele efectelor speciale ale blockbuster-urilor majore de la Hollywood sunt mai mari decat intregul buget al multor filme, producatorul de efecte speciale Greg Baxter si supervizorul Ariel Shaw, au fost impovarati cu sarcina de a crea si de a recrea, secvente de efecte vizuale excesive din multimea vasta a filmelor parodiate in EPIC MOVIE.

Un personaj castor vorbitor si un personaj caracatita cu tentacule White Bitch/Davy Jones, au fost proiectate si operate de papusarul maestru Mark Rappaport si echipa lui de papusari de pe platou de la compania sa de efecte speciale Creature Effects Inc.

Nemultumiti sa ramana numai la scrierea scenariului lui EPIC MOVIE, scriitorii/regizorii Jason Friedberg & Aaron Seltzer s-au apucat si de scris muzica. "Suntem mai mult compozitori decat producatori de film", glumeste Friedberg.

Duetul a scris versuri pentru doua numere de cantec si dans memorabile: "He's Willy" maniacul, interpretat de Loompa Oompas si "Lazy Pirate Day", executat de Capitanul Jack si gasca sa vesela de pirati.

Despre producatori
jinglebells